Σε διαβούλευση το σχ/ν «Μητρώο ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων»

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 17:49
UPD:18:06

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) το σχέδιο νόμου με θέμα «Μητρώο ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων».

Τυχόν παρατηρήσεις, προτάσεις και συμπληρώσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2006 στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (FAX: 210-6969301 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ).

Την ριζική διαφωνία της με το νομοσχέδιο εξέφρασε η Νομαρχία Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι αν εφαρμοστεί, θα προκαλέσει την συνολική ανατροπή των προσπαθειών και αποτελεσμάτων για την εξυγίανση της Ζώνης.

Όπως τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα Σωματεία της Ζώνης, «προσπάθειες ετών της Νομαρχίας Πειραιά, φορέων και εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με το Νομοσχέδιο αυτό ακυρώνονται, ακριβώς τη στιγμή που το Μητρώο εφαρμόζεται πια ουσιαστικά και τα σημάδια εξυγίανσης στη Ζώνη είναι ορατά, δεδομένου ότι σήμερα ο αριθμός των εγγραφών στο Μητρώο πλησιάζει τις 240».

Η Νομαρχία Πειραιά ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους φορείς, καθώς θεωρεί ότι «η ισχύουσα νομοθεσία του Μητρώου Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων είναι επαρκής, αποτελεσματική και σχεδόν πλήρης. Με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου θα ανακοπεί η σημερινή πορεία συμμόρφωσης των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων με τη νομιμότητα, τις συνθήκες υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων. Θα προκληθεί κίνηση σε αντίρροπη κατεύθυνση και οπισθοδρόμηση σε νοσηρές καταστάσεις, που υποσκάπτουν την ίδια την ύπαρξη της Ζώνης και φαλκιδεύουν εργασιακά δικαιώματα».

Αναλυτικά το σχ/ν, το οποίο είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα www.ggb.gr :

Σχέδιο Νόμου

«Μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

¶ρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου εμπίπτει κάθε επιχείρηση που δραστηριοποι-είται στους τομείς κατασκευής, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων.

¶ρθρο 2

Ορισμοί

Για τον σκοπό του παρόντος νόμου νοούνται :

α) Πλοίο: κάθε πλωτό ναυπήγημα που έχει μεταλλικό περίβλημα (γάστρα), ολικού μή-κους άνω των είκοσι τεσσάρων μέτρων, ανεξαρτήτως χωρητικότητας.

β) Ναυπήγηση: η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου πλοίου, που περιλαμβάνει την κα-τασκευή του περιβλήματος, την εγκατάσταση του προωστηρίου συστήματος, εφόσον προβλέπεται, των βοηθητικών συστημάτων του και την κατασκευή και τον εξοπλισμό των κύριων και βοηθητικών χώρων.

γ) Μετατροπή: η αλλαγή, με οποιονδήποτε τρόπο, του είδους και της αποστολής του πλοίου, η μεταβολή της μεταφορικής του ικανότητας και των τρόπων φορτοεκφόρτω-σης, εφόσον συνεπάγονται ριζικές αλλαγές στο περίβλημα, στους χώρους φορτίου ή επιβατών, στο προωστήριο σύστημα ή στα συστήματα ασφάλειας του πλοίου.

δ) Επισκευή: η επιδιόρθωση και η αποκατάσταση της κατασκευαστικής ή της λειτουρ-γικής ακεραιότητας μερών, καθώς και των κύριων και βοηθητικών συστημάτων του πλοίου που έχουν υποστεί βλάβη ή φθορά, εφόσον δεν συνεπάγονται ριζικές μεταβολές στην αρχική σχεδίαση και τη λειτουργία του.

ε) Συντήρηση: οι εργασίες διατήρησης της κατασκευαστικής ή της λειτουργικής ικα-νότητας μερών, καθώς και των κύριων και βοηθητικών συστημάτων του πλοίου.

στ) Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την εκτέλεση εργασιών σε έναν ή και περισσότερους από τους τομείς ναυπήγησης, μετα-τροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, στις οποίες έχει παραχωρηθεί νομίμως πρό-σβαση στον αιγιαλό και χρήση του αντίστοιχου θαλάσσιου χώρου.

ζ) Εργοληπτικές Επιχειρήσεις Πλωτών Έργων και Εγκαταστάσεων Ναυπηγείου: οι εργοληπτικές επιχειρήσεις των Δημοσίων Έργων, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χω-ροταξίας και Δημόσιων Έργων, στην κατηγορία Πλωτών Έργων και Εγκαταστάσεων Ναυπηγείου.

η) Ειδικές Επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις, οι οποίες εκτελούν επιμέρους εργασίες ναυ-πήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων.

θ) Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΑ.ΖΩ.): η χωροθετημένη χερσαία και θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνεται στα όρια θαλάσσιας έκτασης, αιγιαλού και παραλίας, που παραχωρήθηκαν νόμιμα η οποία χωροθετείται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν.2545/1997 (ΦΕΚ 254 Α΄) και την υ.α. οικ.2584/99/Φ.Ν.2545/3-2-2003 (ΦΕΚ 139 Β’). Η ΝΑ.ΖΩ. μπορεί να εκμισθώνεται από τους οικείους φορείς διοίκησης, διαχείρι-σης ή εκμετάλλευσης για την εκτέλεση εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων.

¶ρθρο 3

Εκτέλεση εργασιών

1. Εργασίες ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων δικαιούνται να εκτελούν μόνο οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο του άρθρου 4.

2. Ο κύριος του έργου της ναυπήγησης ή της μετατροπής πλοίου δικαιούται να αναθέ-τει την εκτέλεση των επιμέρους εργασιών σε Ειδικές Επιχειρήσεις μόνο εφόσον συ-ντρέχουν σωρευτικώς οι ακόλουθες προϋποθέσεις :

α) έχει ορισθεί υπεύθυνος τεχνικός, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κεί-μενης νομοθεσίας ή Εργοληπτική Επιχείρηση, για την επίβλεψη και τον συντο-νισμό της εκτέλεσης των εργασιών αυτών,

β) οι Ειδικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτελούν τις επιμέρους εργασίες, είναι εγ-γεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο για τις εργασίες αυτές,

γ) οι εργασίες αυτές εκτελούνται σε χώρους Ναυπηγοεπισκευαστικής Επιχείρη-σης, η οποία, σύμφωνα με την οικεία απόφαση εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο, δικαιούται να εκτελεί τις εργασίες αυτές ή σε ΝΑ.ΖΩ.

3. Το πλήρωμα του πλοίου επιτρέπεται να εκτελεί μόνο εργασίες συντήρησης. Εάν το πλοίο ευρίσκεται σε ΝΑ.ΖΩ. για την εκτέλεση εργασιών μετατροπής ή επισκευής, απαγορεύεται στο πλήρωμα η εκτέλεση εργασιών του προηγούμενου εδαφίου.

4. Απαγορεύεται η εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας ναυπήγησης, μετατροπής, επι-σκευής και συντήρησης πλοίου χωρίς προηγούμενη ειδική για τη συγκεκριμένη ερ-γασία άδεια, η οποία χορηγείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.

5. Οι εργασίες ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων επιτρέπε-ται να εκτελούνται:

α) στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, κατά τα οριζό-μενα στην άδεια λειτουργίας τους,

β) στις ΝΑ.ΖΩ.,

¶ρθρο 4

Ειδικό Μητρώο

1. Οι επιχειρήσεις ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων εγ-γράφονται σε Ειδικό Μητρώο, το οποίο τηρείται, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορ-φή, από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), που έχουν συσταθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α’). Η εγγραφή αυτή γίνεται, κατ’ επιλογή των επιχειρήσεων, από τις ανωτέρω υπηρεσίες, στα διοικητικά όρια των οποίων, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν την κατα-στατική τους έδρα ή ασκούν την δραστηριότητά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3325/2005.

2. Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Ν.Α. εξετάζουν τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις του άρθρου 1 για την εγγραφή τους στο Ειδικό Μητρώο, παρακο-λουθούν και ελέγχουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο και δημιουργούν βάση σχετικών δεδομένων.

3. Η 3η Κλαδική Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Γ.Γ.Β.) του Υ-πουργείου Ανάπτυξης τηρεί Γενικό Μητρώο το οποίο περιλαμβάνει τις εγγραφές όλων των Ειδικών Μητρώων και ενημερώνει, για τις εγγραφές στο Μητρώο αυτό, τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλη-σης και Κοινωνικής Προστασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι Διευθύνσεις Ανά-πτυξης των Ν.Α. οφείλουν να διαβιβάζουν στην ανωτέρω Διεύθυνση της Γ.Γ.Β. τα στοιχεία, που καταγράφουν στο Ειδικό Μητρώο, εντός δέκα (10) ημερών από τη σχετική εγγραφή.

¶ρθρο 5

Κατηγορίες επιχειρήσεων

1. Οι επιχειρήσεις που εγγράφονται υποχρεωτικά στο Ειδικό Μητρώο, κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Κατηγορία Ι: Οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Επιχειρήσεις.

β) Κατηγορία ΙΙ: Οι Εργοληπτικές Επιχειρήσεις Πλωτών Έργων και Εγκαταστάσε-ων Ναυπηγείου.

γ) Κατηγορία ΙΙΙ: Οι Ειδικές Επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν μόνιμα εγκατεστη-μένο ή φορητό μηχανολογικό εξοπλισμό.

2. Στο Ειδικό Μητρώο εγγράφονται προαιρετικά και όσες επιχειρήσεις δραστηριοποι-ούνται στη ναυπήγηση, μετατροπή, επισκευή και συντήρηση πλοίων μήκους κάτω των είκοσι τεσσάρων μέτρων.

¶ρθρο 6

Διαδικασία και Δικαιολογητικά Εγγραφής

1. Για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο εκδίδεται σχετική απόφαση του οικείου Νο-μάρχη. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (Φ.Ε.Κ. 97 Α’), όπως ισχύει, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμ-φέρον.

2. Για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:

α. Οι επιχειρήσεις της Κατηγορίας Ι υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α., που συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

αα) ¶δεια λειτουργίας, που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του ν.3325/2005.

ββ) Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

γγ) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

β. Οι επιχειρήσεις της Κατηγορίας ΙΙ υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α., που συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

αα) Εργοληπτικό πτυχίο Γ’ Τάξης και άνω.

ββ) Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

γγ) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

γ. Οι επιχειρήσεις της Κατηγορίας ΙΙΙ υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α., που συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

γα. Αν πρόκειται για επιχείρηση που διαθέτει μόνιμα εγκατεστημένο μηχανο-λογικό εξοπλισμό για την εκτέλεση των εργασιών της:

αα) ¶δεια λειτουργίας ή ειδική δήλωση που προβλέπονται από τις σχετικές δια-τάξεις του ν.3325/2005.

ββ) Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

γγ) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

γβ. Αν πρόκειται για επιχείρηση που διαθέτει μόνο φορητό μηχανολογικό εξο-πλισμό:

αα) ¶δεια άσκησης επαγγέλματος, εφόσον απαιτείται για την δηλούμενη δρα-στηριότητα των προσώπων που απασχολούνται στην επιχείρηση ή συνεργάζο-νται με αυτήν.

ββ) Βεβαίωση έναρξης εργασιών.

γγ) Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

δδ) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

εε) ¶δεια λειτουργίας ή ειδική δήλωση που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν.3325/2005 της συνεργαζόμενης επιχείρησης, εφόσον για τις εργασίες που ε-κτελεί απαιτείται συνεργασία με βιομηχανική ή βιοτεχνική εγκατάσταση ή ε-παγγελματικό εργαστήριο.

3. Η εγγραφή των επιχειρήσεων στο Ειδικό Μητρώο ισχύει για πέντε χρόνια και μπο-ρεί να ανανεώνεται για ίσα χρονικά διαστήματα, με σχετική απόφαση του κατά πε-ρίπτωση αρμόδιου Νομάρχη, για την έκδοση της οποίας απαιτείται η, εκ νέου, υπο-βολή των δικαιολογητικών που ορίζονται, κατά περίπτωση, στην προηγούμενη πα-ράγραφο.

4. Στην απόφαση εγγραφής καθώς και στην απόφαση ανανέωσης αυτής αναγράφονται οι δηλούμενες δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

5. Η απόφαση εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο καθώς και η απόφαση ανανέωσης αυτής αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας που η έκδοσή της προβλέπεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8. Η απόφαση αυτή αντικα-θιστά το ειδικό σήμα που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ν.2642/1998 (ΦΕΚ 216 Α΄), το οποίο καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρό-ντος νόμου.

6. Για την έκδοση της απόφασης εγγραφής, καθώς και της απόφασης ανανέωσής της, οι επιχειρήσεις των κατηγοριών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καταθέτουν στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α. παράβολο εννιακοσίων, εξακοσίων και τριακοσίων ευρώ, αντί-στοιχα. Τα ποσά των παραβόλων μπορεί να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με το άρθρο 3 της υ.α.Φ15/οίκ.7814/614/2005 (ΦΕΚ 542 Β’).

7. Σε κάθε Ν.Α. που τηρεί Ειδικό Μητρώο, συνίσταται ειδικός λογαριασμός. Στον λο-γαριασμό αυτόν κατατίθενται τα ποσά των παραβόλων της προηγούμενης παρα-γράφου, καθώς και τα ποσά των προστίμων, που επιβάλλονται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, τα οποία διατίθενται για τους σκοπούς που άπτονται των αρ-μοδιοτήτων των Διευθύνσεων Ανάπτυξης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσω-τερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης καθορίζονται η διαδικασία διαχείρισης του λογαριασμού, εξειδικεύονται οι σκοποί, για τους οποίους διατίθενται τα ποσά αυτού και ρυθμίζεται κάθε άλλο ει-δικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.

¶ρθρο 7

Έλεγχος και Διοικητικές Κυρώσεις

1. Για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου, καθώς και των κανονιστι-κών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, οι Διευθύνσεις Ανάπτυ-ξης των Ν.Α. διενεργούν, αυτεπαγγέλτως ή μετά από έγγραφη καταγγελία, σχε-τικό έλεγχο. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκη-σης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία του ελέγχου, οι υποχρεώσεις των ελεγχόμενων επιχειρήσεων κατά την διεξαγωγή του ελέγχου και κάθε σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, επιβάλλονται, με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Νομάρχη, οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις:

α. Διαγραφή από το ειδικό Μητρώο.

β. Πρόστιμο από δύο χιλιάδες μέχρι τριάντα χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τη συχνότητα και βαρύτητα της παράβασης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Απο-κέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης τα ποσά των προστί-μων μπορεί να αναπροσαρμόζονται, ως προς το ανώτερο και κατώτερο όριο.

3. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3 καθώς και την απόφαση που εκδίδεται κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου επιβάλλεται, από την κατά περίπτωση αρμόδια Λιμενική Αρχή, πρόστιμο από 500 ευρώ μέχρι 30.000 ευρώ, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, τα ποσά των προστίμων μπορεί να αναπροσαρμόζονται, ως προς το ανώτερο και κατώ-τερο όριο.

4. Τα ποσά των προστίμων που επιβάλλονται κατά τις παραγράφους 3, εισπράττο-νται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που προβλέπεται στο άρ-θρο 37 α του ν.δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α’).

5. Κατά των αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής του άρθρου 8 του ν. 3200/1955, όπως ισχύει.

¶ρθρο 8

Εξουσιοδοτήσεις

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προ-στασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτού-μενα δικαιολογητικά καθώς και τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου για τη χορήγηση της άδειας της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου. Για την έκδοση της άδειας αυτής καταβάλλονται τα τέλη που εκάστοτε καθορίζονται με απόφαση του Υ-πουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 37α του ν.δ. 187/1973, τα οποία κατατίθενται στον λογαριασμό που προβλέπεται στο άρθρο αυτό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

¶ρθρο 9

Αναστολή είσπραξης οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών

Η καταβολή των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006 στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, αρμοδιό-τητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, από τις επιχειρήσεις του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, αναστέλλεται και χορηγείται, στις επιχειρήσεις αυ-τές, από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, για τον σκοπό εγγραφής τους στο Ειδικό Μητρώο του άρθρου 4. Επίσης, αναστέλλονται η λήψη των αναγκαστικών μέ-τρων και η ποινική δίωξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 86/1967 (ΦΕΚ 136 Α’), όπως ισχύει. Η αναστολή κατά τα προηγούμενα εδάφια ισχύει υπό τον όρο ότι οι επι-χειρήσεις καταβάλλουν εμπρόθεσμα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στους ανωτέρω ασφαλιστι-κούς φορείς τις τρέχουσες, από 1η Ιανουαρίου 2007, μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των παραπάνω τρεχουσών μηνιαίων ασφα-λιστικών εισφορών, μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα αφ’ ης κατέστησαν απαιτητές, οι υπόχρεες επιχειρήσεις διαγράφονται από το Ειδικό Μητρώο με απόφαση του αρμόδιου Νομάρχη.

Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας χορηγείται χωρίς να γίνεται καμία παρα-κράτηση, ακόμα και στις περιπτώσεις είσπραξης εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των α-νωτέρω επιχειρήσεων: α) από το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανι-σμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεις ή οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οριοθετείται κάθε φορά, β) από όσους ενεργούν πλη-ρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των αναφερομένων στην προηγούμενη περίπτωση και γ) κατά τις δανειοδοτήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων από τράπεζες ή άλλα πιστω-τικά ιδρύματα.

¶ρθρο 10

Η προθεσμία απομάκρυνσης των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις της πα-ραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.3325/2005, η οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, λήγει μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, παρατείνεται μέχρι την 31η Δε-κεμβρίου 2009. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκο-νται σε περιοχή η οποία καθορίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 12 του ν.3581/2006 (ΦΕΚ 162 Α΄).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

¶ρθρο 11

Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι επιχειρήσεις ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του άρθρου 4 του ν.2642/1998 μέχρι την έναρξη ισχύ-ος του παρόντος ή έχουν υποβάλει απλή αίτηση εγγραφής μέχρι την 31η Δεκεμβρί-ου 2006, εκτελούν τις συναφείς εργασίες μέχρι την 30η Απριλίου 2007. Για την ε-κτέλεση των εργασιών αυτών χορηγείται από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές προσω-ρινή άδεια, χωρίς τη βεβαίωση της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου, η οποία προβλέπεται στην κ.υ.α.12670/601/1-6-2001 (ΦΕΚ 762 Β’).

2. Μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο άρθρο 8, εξακολουθεί να ισχύει η κ.υ.α.12670/601/1-6-2001.

¶ρθρο 12

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:

α) Τα άρθρα 1 έως και 7 του ν.2642/1998,

β) Το π.δ.4/2004 (ΦΕΚ2Α΄),

γ) το π.δ.50/2004 (ΦΕΚ41Α΄),

δ) η κ.υ.α. 8376/389/2001 (ΦΕΚ 434Β΄),

ε) η κ.υ.α. 28311/1488/2000 (ΦΕΚ1517Β΄),

στ) κάθε άλλη διάταξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις του παρόντος νό-μου.

¶ρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυ-βερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα