Πρεμιέρα για το ομόλογο της Sunlight στο Χ.Α.

Διαπραγμάτευση: Τίτλοι σταθερού εισοδήματος με τιμή έναρξης 1.000 ευρώ ανά ομολογία
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 11:11
UPD:11:11

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά 
[email protected]

Σήμερα, 21 Ιουνίου, ξεκινά η διαπραγμάτευση όλων των ομολογιών (50.000 ομολογίες) της εταιρείας Sunlight στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της ομολογίας είναι με ελληνική γραμματοσειρά «ΣΑΝΛΟ1» και με λατινική γραμματοσειρά «SUNLB1». Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών είναι 1.000 ευρώ ανά ομολογία, δηλαδή 100% της ονομαστικής αξίας της και ίση με την τιμή διάθεσης που καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους της Δημόσιας Προσφοράς βάσει της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών.

Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2017 κεφάλαια ύψους 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού (27 εκατ. ευρώ), ίδρυση στο εξωτερικό δύο θυγατρικών εταιρειών για την εξυπηρέτηση πελατών (500.000 ευρώ), αγορά νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (1 εκατ. ευρώ), αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας SUNLIGHT RECYCLING A.Ε. (5 εκατ. ευρώ).

Το 2018 θα διατεθούν συνολικά 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ για τις δύο θυγατρικές στο εξωτερικό και 3 εκατ. ευρώ για την αγορά νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Το 2019 θα διατεθούν επίσης 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές στο εξωτερικό, 3 εκατ. ευρώ για την αγορά νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Το 2020 θα διατεθούν 500.000 ευρώ για τις θυγατρικές στο εξωτερικό. Το προϊόν της Έκδοσης, έως την πλήρη διάθεσή του, θα επενδύεται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου, όπως π.χ. προθεσμιακές καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς.

Όπως ενημερώνει η εταιρεία οι ομολογίες είναι σε άυλη μορφή και θα πιστωθούν στη Μερίδα και τον Λογαριασμό Αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά τη συμμετοχή του στη Δημόσια Προσφορά. Η πίστωση των ομολογιών στις Μερίδες και στους Λογαριασμούς Αξιών των δικαιούχων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων ολοκληρώθηκε την Τρίτη 20.06.2017.

Η στρατηγική του ομίλου της Sunlight βασίζεται στην εστίαση στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και συγκεκριμένα στην παραγωγή μπαταριών και ειδικότερα βιομηχανικών μπαταριών. Η εργοστασιακή μονάδα του ομίλου στην Ξάνθη εκτείνεται σε έκταση 142.000 τ.μ., με τους καλυπτόμενους χώρους να ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ. Το 2015 λειτούργησε επίσης η εργοστασιακή μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου συνολικής επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Το 16% των πωλήσεων του ομίλου κατά τη χρήση 2016 προήλθε από την Ελλάδα, με το υπόλοιπο 84% περίπου να προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 64% και σε τρίτες χώρες κατά 20%. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ. Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευσης ενέργειας με τα παραγόμενα προϊόντα της να κατευθύνονται σε περισσότερους από 500 πελάτες σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Στο ίδιο διάστημα επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο νούμερο 1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba επεκτείνοντας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

Στο 4,25% η απόδοση

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε εντός του εύρους απόδοσης από επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά, ανήλθε σε 124.416 εκατ. ευρώ. Η ευρεία ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 2,49 φορές. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 4,25%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα