Σε θετικό έδαφος εκκινεί και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεγμένες αγορές, έχοντας απαλλαγεί από το άγχος των δανειστών.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.53), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,49% στις 825,27 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,55% στις 2.184,27 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,52 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 32 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,69% στις 812,56 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 1,47%, η Eurobank κατά 0,30% και η Attica Bank κατά 3,17%. Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς διατηρούνται σταθερές σε 2,20 και 0,229 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 2,21% παραμένοντας σε τροχιά εξισορρόπησης μετά την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χ.Α. Την ίδια ώρα, η μετοχή του Ελλάκτορα ενισχύεται κατά 1,47%, της Lamda Development κατά 1,18% και της Grivalia Properties κατά 0,82%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση, κινούμενες κάτω του τεχνικού ορίου του 5,70%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,7 μονάδα βάσης στο 5,653%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 6,3 μονάδες βάσης στο 4,478%.
Οι επενδυτές συνεχίζουν σε θετικό έδαφος, υπερβαίνοντας τις 820 μονάδες και θέτοντας νέους στόχους, καθώς η αγορά εμφανίζεται απαλλαγμένη από το άγχος των δανειστών και της αξιολόγησης. «Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα είναι καλά νέα για τους επενδυτές, καθώς η εμπλοκή του ΔΝΤ και οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αυξάνουν τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη βελτίωση του μακροοικονομικού αποτελέσματος για την Ελλάδα» σχολιάζει η Barclays, σε χθεσινή της ανάλυση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, υπογραμμίζει τα εξής: «Μετά από αρκετούς μήνες είχαμε επιτέλους κλείσιμο της περιβόητης αξιολόγησης. Το ποσό που ουσιαστικά μπορεί να πάει στην αγορά είναι μόλις 1,1 δισ., μιας και τα υπόλοιπα αφορούν λήξεις ομολόγων. Από την άλλη δεν καταφέραμε να πάρουμε κάτι ουσιαστικό για το χρέος, κάτι που θα έκανε την διαφορά στην οικονομία. Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, το Δ.Ν.Τ. απλά δίνει χρόνο στην Γερμανική Κυβέρνηση να τελειώσει με τις εκλογές και να έρθει σε μία δεύτερη φάση να συμφωνήσει για επιμήκυνση του χρέους, μιας και δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή του ως έχει».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σαρρής, επικεφαλής της Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ., παρατηρεί τα παρακάτω: «Η έναρξη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες. Με το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, δηλαδή το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ο Γενικός Δείκτης είναι σε τροχιά 820 μονάδων, με το πρώτο επίπεδο αντίστασης να εντοπίζεται στις 850 μονάδες. Η χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται σε περίοδο ηρεμίας, αξιολογώντας μόνο την συμπεριφορά της κυβέρνησης στο τομέα της απελευθέρωσης των αγορών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Στο θετικό κλίμα προστίθεται και η αναβάθμιση σε «ccc» από «f» προηγουμένως, των αξιολογήσεων βιωσιμότητας (VRs) των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών -Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank- από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
naftemporiki.gr