Στην ανάγκη «ιδιοκτησίας» του ελληνικού προγράμματος από το σύνολο της κυβέρνησης και του Δημοσίου τομέα στάθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο ορισμένοι άλλοι υπουργοί κάποιες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, και αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και το ευρωπαϊκό κοινό», σημείωσε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι «ιδιοκτησία» του προγράμματος, σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα το υποστηρίζουν.
Αναφερόμενος στον ρόλο του ESM, ανέφερε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί μετά από το τέλος του προγράμματος, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει κρίση στο εγγύς μέλλον.
Το 2017 ή το 2018 η Ελλάδα στις αγορές
Σε απόσπασμα της συνέντευξης το οποίο είχε δημοσιευθεί νωρίτερα, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μέσα στο 2017 ή το 2018 η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές εφόσον το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί.
Ανέφερε επίσης ότι «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια θέση είχε εκφράσει και το Σάββατο και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG) Τόμας Βίζερ λέγοντας ότι «το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα».
Μιλώντας στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο έθεσε την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σωστός χειρισμός και μία καλή οικονομική πολιτική. Σημείωσε πως αρχικά η Ελλάδα θα πληρώσει στην αγορά κεφαλαίων «σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής», αλλά τόνισε πως είναι «πολύ αισιόδοξος».
Ο κ. Βίζερ είπε επίσης ότι αναμένει την έναρξη των συζητήσεων γύρω από την ελάφρυνση του χρέους στα μέσα του 2018.
naftemporiki.gr