BAA: Στην επιτροπή ανταγωνισμού για την κυριότητα αεροδρομίων

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 11:33

ΣΤΗΝ επιτροπή ανταγωνισμού της Βρετανίας παραπέμφθηκε το σκέλος ΒΑΑ της Grupo Ferrovial SA, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων στον κόσμο, αναφορικά με την κυριαρχική της θέση στην αεροπορική αγορά της χώρας.

Η BAA, που έχει στην κυριότητά της και διαχειρίζεται τα βρετανικά αεροδρόμια Heathrow, Gatwick και Stansted airports, ενδέχεται να προσφέρει λίγα για την ικανοποίηση των καταναλωτών, η οποία θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη από τον ανταγωνισμό μεταξύ των αεροδρομίων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Office of Fair Trading της Βρετανίας.

Η Ferrovial, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας, αγόρασε την ΒΑΑ προς 10,1 δισ. λίρες στερλίνες (19,8 δισ. δολ.) τον Αύγουστο, για να περιορίσει την εξάρτησή της από τον τομέα των κατασκευών και να αποκτήσει τον έλεγχο των αεροδρομίων μετά τον διπλασιασμό των ταξιδιωτών στη Βρετανία μέσα σε μία δεκαετία. Αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της British Airways Plc και της Ryanair Holdings Plc έχουν ζητήσει τη διάλυση της ΒΑΑ.

Τα αεροδρόμια της εταιρείας έχουν εξυπηρετήσει περίπου το 63% των πτήσεων προς και από τη Βρετανία. Η Ferrovial με έδρα τη Μαδρίτη, σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 1 δισ. λίρες στερλίνες ετησίως έως το 2016 για την αναβάθμιση των αεροδρομίων του Heathrow, του Gatwick και του Stansted, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή Joaquin Ayuso, στις 3 Ιουλίου.

Οι μετοχές της Ferrovial υποχώρησαν έως 75 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 74,25 ευρώ η μία σήμερα στις 9:14 π.μ. στη Μαδρίτη.

Το Office of Fair Trading είπε ότι θα προχωρήσει στην πλήρη διερεύνηση της δομής της ΒΑΑ για να αποφανθεί εάν είναι συμβατή, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως τις 8 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα