Market Beat: Εβδομάδα με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για τους επενδυτές

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 09:54
UPD:09:54
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι ξένοι θεσμικοί θα συνεχίσουν να αυξάνουν θέσεις με τρόπο που θα κάνει σημαντική την κατανόηση του «αγοράζω γιατί δεν θέλω να είμαι εκτός της ανόδου και μετά κοιτάζω γιατί». Το melt-up από ανακούφιση, πιθανά θα γίνει άξονας κίνησης των τιμών και συνεπώς τα επόμενα τρίμηνα θα χρειαστούν «πηγές» φόβου και ανησυχίας, που θα κατευνάζονται αργότερα. Όμως τις τιμές θα καθορίζει… η ορμή τους. Οι νικητές θα παραμείνουν νικητές.

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ θα προτείνει στο Συμβούλιο του ΔΝΤ την αρχή της έγκρισης νέας συμφωνίας stand-by για την Ελλάδα (AIP) Approval In Principle. Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από ό, τι αναμενόταν από την αγορά. Η Ευρωομάδα δεσμεύτηκε σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική ελάφρυνσης του χρέους (σημαντική ελάφρυνση του χρέους, μέσω περικοπών επιτοκίων και επεκτάσεων στη λήξη) σύμφωνα με τη δέσμευση του Μαΐου του 2016. Η προτεινόμενη στρατηγική περιλαμβάνει μια σημαντική βαλβίδα ασφαλείας, κατά την άποψή μας. Το Eurogroup δεσμεύεται να δώσει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους, εάν η ελληνική ανάπτυξη απογοητεύσει. Αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος (Αύγουστος 2018).

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η επόμενη εκδήλωση για την Ελλάδα θα είναι η συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την ελληνική περίπτωση (η ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα). Συνολικά, θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα είναι καλά νέα για τους επενδυτές, καθώς η εμπλοκή του ΔΝΤ και οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αυξάνουν τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη βελτίωση του μακροοικονομικού αποτελέσματος για την Ελλάδα».

Αυτές είναι οι επίσημες δηλώσεις από το ΔΝΤ και είναι βέβαιο πως θα παίξουν το ρόλο τους στη δυναμική των αγορών ομολόγων και μετοχών που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Η θέση της Barclay’s μετά από αυτά περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις: «Σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν έναν "μηχανισμό λειτουργικής προσαρμογής αναλόγως με την ανάπτυξη", έτσι ώστε εάν υπάρξει ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, τότε οι αποπληρωμές δανείων προς τους πιστωτές θα γίνουν ταχύτερα. Αλλά αν υπάρξει μικρότερη ανάπτυξη, τότε θα εφαρμοστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Με άλλα λόγια, εάν οι Ευρωπαίοι εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση, η Ελλάδα θα πρέπει θεωρητικά να επιτύχει φορολογική φερεγγυότητα ανεξάρτητα από την πορεία ανάπτυξής της - είτε η υλοποίηση του προγράμματος πετυχαίνει και η Ελλάδα εξέρχεται από την παγίδα του χρέους, αλλά και στην περίπτωση που δεν πετύχει, οι πιστωτές θα δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους Για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ανάπτυξης».

Το πιθανότερο είναι οι θεσμικοί να χωριστούν σε αυτούς που θα προσεγγίσουν ανάλογα με την Barclay’s την ελληνική περίπτωση και σε όσους θεωρήσουν ότι υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για την υποχώρηση του country risk. Είναι βέβαιο ότι οι ξένοι εμπιστεύθηκαν περισσότερο από τους εγχώριους επενδυτές τις ελληνικές αξίες, λόγω φθήνιας στην άντληση κεφαλαίων και με την εξασφάλιση, των προγραμμάτων στήριξης για την Ελλάδα, από τους Θεσμούς. Αυτοί λοιπόν εκτίμησαν ότι το Eurogroup της Πέμπτης περνάει σε χαμηλότερο επίπεδο την παράμετρο country risk.

Είναι ωστόσο άγνωστο ποιο θα ορίσουν ως το πρέπον ύψος του. Εξαρτάται πλέον η διάθεση για συμμετοχή των επενδυτών, από τα όσα θα γίνονται σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα. Συνεπώς τα θεμελιώδη, σταδιακά, θα επιστρέψουν στις πρώτες θέσεις των κριτηρίων για αγορές και για πωλήσεις. Εδώ είναι το θέμα, τα θεμελιώδη δεν οδηγούν των ιδιώτη επενδυτή, γιατί σπάνια έχει την έμπνευση να εντοπίσει την εταιρία που θα γοητεύει, στα επόμενα χρόνια τόσο, που όλοι θα την θέλουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Εκτιμούμε ότι οι περισσότεροι ιδιώτες γοητεύονται από την στατιστική εικόνα.

Από την Δευτέρα στην σύνθεση των δεικτών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του FTSE θα συμμετέχει ο Φουρλής, στην θέση της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η οποία εισάγεται με θεωρητική κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ και ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης έως την Τετάρτη (21/6). Στις 21 και 22 Ιουνίου θα διεξαχθεί το ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ στην Νέα Υόρκη με συμμετοχή 24 εταιρειών, ενώ στις 22 και 23 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών.

Σε ότι αφορά τις αποκοπές μερισμάτων στις 19/6 κόβει μέρισμα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (€0,09), στις 20/6 η Κλουκίνας (€0,02) και στις 22/6 η ΕΥΔΑΠ (€0,11). Στο διάστημα 21 με 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά ομολόγου της εταιρείας Μυτιληναίος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας    

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Τα «ήπια» δεδομένα εξημερώνουν δεν σκοτώνουν τα animal spirits

Ο όρος animal spirits στη γλώσσα μας θα ταίριαζε να περιγράφεται με την «έμπνευση». Ο δημιουργός ενός ζωγραφικού έργου, κάτω από την επίδραση της έμπνευσής του μεγαλουργεί, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πλήρως το μηχανισμό που με τη φαντασία και την τεχνική του, έδωσε διαχρονική γοητεία σε ένα πίνακα. Ο δημιουργός μιας επιχείρησης που ανθίζει και κυριαρχεί στην αγορά, περιγράφει στοιχεία από όσα τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά δεν ξέρει πώς, ενώ ήταν ακόμα μαθητής, αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας και όχι γιατρός ή ποδοσφαιριστής.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έφερε ένα μίγμα προσδοκιών, με τελικό συμπέρασμα ότι «τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην οικονομία». Οι αναλυτές απέδωσαν το «Trump trend», την ανοδική δυναμική των μετοχικών αξιών κύρια στις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, στα animal spirits των επενδυτών, των επιχειρηματιών και των καταναλωτών. Στην έμπνευση δηλαδή που απέκτησαν για το μέλλον των κινήσεων που τους ενδιέφεραν, η οποία είχε κύριο συστατικό την αισιοδοξία χωρίς χειροπιαστά δεδομένα που θα εγγυώντο τη διάρκεια, αλλά στηρίζεται σε μια εσωτερική διάθεση, εν μέρει ανεξήγητη.

Χαμηλός πληθωρισμός

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα προεξόφλησης όσων θα γίνουν από τη διακυβέρνηση Τραμπ, ως τις 20 Ιανουαρίου που εγκαταστάθηκε ο νέος Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο, οι αγορές άρχισαν να βιώνουν τη λειτουργία τους παράλληλα με το πολιτικό έργο που παράγει η Ουάσιγκτον. Οι προσδοκίες για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου έγιναν αντίδραση μετά την επίσημη ανακοίνωσή του, ενώ έχουν πλέον διαμορφωθεί οι «υπόνοιες» για τη μεταβολή στο δεύτερο. Πρόσφατα η Fed αύξησε τα επιτόκιά της αλλά ταυτόχρονα έδειξε χαλαρότητα έναντι των δεδομένων για αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις. Εκτιμώντας ότι η εξασθένιση θα είναι παροδική, ενώ αρκετοί θεωρούν πως η οροφή του 2% δεν θα έρθει τόσο άνετα. Μέσα στη βδομάδα ηγετικά στελέχη της Fed θα δώσουν περισσότερο φως σε μια λεπτή υπόθεση. Ο πληθωρισμός των μισθών, με βάση τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των μέσων ωριαίων αποδοχών, παραμένει γύρω στο 2,5%. Στο παρελθόν, ο σημερινός αριθμός ρεκόρ των θέσεων εργασίας που ανοίγονται και ο χαμηλός αριθμός των καταναλωτών που ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να βρουν θέσεις εργασίας, συνδέονταν με μισθολογικό πληθωρισμό 3,0% -4,0% ή υψηλότερο.

Παράλληλα το τραύμα από το φιάσκο του 2008 μείωσε την πιθανότητα ενός σεναρίου εκρηκτικής ανάπτυξης για την οικονομία, αφού τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές παρέμειναν σχετικά προσεκτικοί και συντηρητικοί στις δαπάνες και τις δανειοληπτικές τους δραστηριότητες. Οι επενδυτές λοιπόν ανησυχούν λιγότερο για τα επίπεδα αποτίμησης των μετοχών και λιγότερο για τα ομόλογα, από ό, τι νωρίτερα φέτος. Επίσης να ανησυχούν πολύ λιγότερο για την Fed, θεωρώντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν πολύ σταδιακά και ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα μειώσει άμεσα τον ισολογισμό της. Σε κάθε περίπτωση, βλέπουν περισσότερες ευκαιρίες στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και στις αναδυόμενες. Ακόμα και στην εβδομάδα “triple witching” εκπνοής των σειρών στα παράγωγα, έδωσαν ώθηση στους δυο βαρύτερους δείκτες των ΗΠΑ, που σημείωσαν ρεκόρ υψηλών, αλλά, πίεσαν τις υπόλοιπες αγορές μετοχών.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2433,15 μονάδες, είχε επίδοση +0,06% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +8,68%. Ο Dow με μεταβολή +0,53%, έκλεισε στις 21.384,28 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +8,21%. Ο S&P400 υποχώρησε -0,23% με επίδοση στο 2017 +5,59%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,05%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +3,65%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,90%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +14,28%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -1,07%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +8,96%. Αντίθετα το πετρέλαιο υποχώρησε -2,66%. Στο 2017 χάνει -17,09%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,85% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον +4,49% στο 2017. Ο DAX έχασε -0,49%, με απόδοση στο 2017 +11,08%, ανάλογα ο CAC είχε εβδομαδιαία μεταβολή -0,69%, με απόδοση +8,25% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,99% και στο 2017 απέδωσε +15,05%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -0,86% στο 2017 κερδίζει +8,87%. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -0,94%, και στο 2017 κερδίζει +2,32%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κερδίζοντας +0,28%, έχει επίδοση στο 2017 +7,84%.

Ο Nikkei με μεταβολή -0,35%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +4,34%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,83%, και επίδοση για το 2017 +16,55%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε κατά -0,66%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +16,64%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -1,55% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +16,48%. Πτώση -1,12% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +0,63%.

Πυροτεχνήματα φόβου

Κάνοντας ακραίες προβλέψεις για τις αγορές το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί ειδήμονες αυτές τις μέρες που οι περισσότερες προβλέψεις ξέχνιουνται γρήγορα. Οι μόνοι που μένουν στη μνήμη είναι εκείνοι δικαιώνονται. Συνεπώς, αλλά εάν συμβεί ποτέ να έχετε δίκιο για μια συντριβή στην αγορά, θα μείνετε στην μνήμη των αγοραίων για πάντα ως το άτομο που την ανάγγειλε πρώτη. Μια συντριβή της αγοράς έχει πάντα μια πιθανότητα. Αλλά η χρήση τακτικών τρόμου για να ξεκόψουν τους ανθρώπους από τις αγορές (ή να τους κρατήσουν) δεν είναι χρήσιμη σε κανέναν.

Ωστόσο, αυτό επιδιώκουν οι τίτλοι στα έντυπα που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο. «Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι αμνοί των αγορών πρέπει να φοβούνται τη σφαγή» «Υπάρχουν μόνο δύο άλλες φορές στην ιστορία που οι μετοχές ήταν πιο ακριβές από σήμερα». Αυτά αναδεικνύουν την άποψη ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια στρατηγική με βάση την αποτίμηση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κρατήσουν περισσότερα μετρητά.

Οι επενδυτές φαίνεται να προσεγγίζουν τη άποψη ότι αυτή η οικονομική επέκταση θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ καιρό. Με άλλα λόγια, εξετάζουν το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη έκπληξη να είναι πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα πολύχρονη ανοδική αγορά. Σε αυτό το σενάριο, τόσο ο πληθωρισμός όσο και τα επιτόκια θα παραμείνουν εκπληκτικά χαμηλά για ένα εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα Ρ/Ε ενδέχεται να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ιστορικά μιλώντας, οι «λευκοί κύκνοι» ξεπερνούν τους «μαύρους κύκνους» από όσους διακρίνουν οι αναλυτές και παρουσιάζουν ανάλογα με το στρατόπεδο («ταύροι» - «αρκούδες») που ανήκουν.

Η Ευρωζώνη ξεχωρίζει θετικά

Ενδιαφέρον έχει η αναγνώριση του αποτελέσματος που έχει η πολιτική της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι μετοχές της ευρωζώνης να θεωρούνται γοητευτικότερες των ΗΠΑ σε αυτή τη φάση. Παράλληλα με την περικοπή του κόστους δανεισμού στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ κυβερνητικών κυρίως ομολόγων, στο πλαίσιο μιας μάχης για την προώθηση της ανάπτυξης και την ανάκαμψη του πληθωρισμού στο ανώτατο όριο του 2%. Επιτέλους, η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική φαίνεται να αποδίδει. Η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ εμφάνισε τον ταχύτερο ρυθμό της σε δύο χρόνια στις αρχές του 2017 και, ενώ πιθανότατα επιβραδύνθηκε το τρίμηνο αυτό, το βήμα του παραμένει ισχυρό. Γιατί κατά τους αναλυτές των ΗΠΑ αποτελεί μια καλά εδραιωμένη «βιομηχανία» που συντηρεί την αδυναμία του ενιαίου νομίσματος.

«Τα δισεκατομμύρια της ΕΚΤ όλο και περισσότερο περνάνε στην πραγματική οικονομία. Είναι κάπως δύσκολο να το παραδεχτούμε, ωστόσο περιμένουμε δύο με τρία ακόμη χρόνια ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Jorg Kramer στην Commerzbank.

«Η ζώνη του ευρώ οδήγησε την ανάκαμψη του ανεπτυγμένου κόσμου, σύμφωνα με τις έρευνες PMI, με την περιοχή να παρουσιάζει την ταχύτερη ανάπτυξή της για έξι χρόνια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο», γράφει ο Bernard Aw, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει τις έρευνες PMI. Νωρίτερα τον Ιούνιο, η ΕΚΤ έκλεισε την πόρτα σε περισσότερες περικοπές των επιτοκίων, κρίνοντας ότι η οικονομία του μπλοκ ανακάμπτει, αλλά δήλωσε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να παραμένει αδύναμος εδώ και χρόνια, οπότε πρέπει να διατηρηθεί ένα εξαιρετικό κίνητρο. Η στάση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί αυξήθηκε το κόστος δανεισμού για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες την περασμένη εβδομάδα και ανακοινώθηκε η πρόθεση για να ξεκινήσει να κάνει το αντίθετο της ΕΚΤ και θα αρχίσει να περιορίζει την κατοχή ομολόγων και άλλων τίτλων φέτος.

ΧΑ

«Με το Eurogroup της Πέμπτης μπροστά όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος των όγκων που θα εμφανιστούν ως την Παρασκευή που έχουμε και εκπνοή κάθε τύπου παράγωγου προϊόντος στην αγορά μας και στον πλανήτη».

Σημειώναμε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας που στο φινάλε της παρατηρούσαμε:

Άλμα λόγω Eurogroup σε τζίρο και δείκτες

Το κρίσιμο Eurogroup αυτόν τον μήνα, που οι αναλυτές θεωρούσαν τελευταίο όριο προ της εκτίναξης του country risk σε περίπτωση αδιεξόδου, ήταν ορισμένο για την Πέμπτη 15/6, προσφέροντας μια σειρά συνεδριάσεων για στοιχήματα σχετικά με το αποτέλεσμά του. Η δεύτερη εβδομάδα είχε καθοδικό αποτέλεσμα κάτω του -1% και η περασμένη έφερε κέρδη πάνω από 3%. Βάση για αυτή την επίδοση που εκτίναξε την απόδοση του ΧΑ στο 2017 στο 25,24% ήταν η ανακούφιση από τη γνωστοποίηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η απελευθέρωση της δόσης των 8,5 δις προς τη χώρα.

Η Δευτέρα έφερε κίνηση των βασικών δεικτών για μεγάλο διάστημα σε αρνητικό πεδίο, με ανοδικό το τέλος της διαπραγμάτευσης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δεν εμφάνισε αρνητική μεταβολή και έκλεισε με υπολογίσιμα κέρδη. Ωστόσο, ασύμμετρες πιέσεις στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΕΕ έφεραν τον ΓΔ ψηλότερα κατά +0,32%, στις 784,60 από 782,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2079,52 από 2072,89, με μεταβολή +0,32%. Ο τζίρος παρέμεινε χαμηλά στα 46 εκατ. ευρώ. Απώλειες, που επηρέασαν τους βασικούς δείκτες, είχαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -4,01%, Τροφίμων Ποτών -1,62%, Κατασκευές Υλικά -0,72% και Πετρελαίου Αερίου -0,51%.

Η σύνοδος της Τρίτης ανέδειξε την ύπαρξη διάθεσης για ανοδική διαφυγή των τιμών και ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά, λόγω της μεγάλης απόστασης των τιμών ανοίγματος και κλεισίματος. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,584 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,433 από 6,055 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,60% και έφθασε στις 797,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2114,67 με μεταβολή +1,69%. Τους ώθησαν τα κέρδη των Τραπεζών  +5,43%, Χρ/μικών Υπηρεσιών  +1,60%, Τηλεπικοινωνιών +1,13% και των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή  +0,89%. Με απώλειες οι δείκτες των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -1,11%, Πρώτων Υλών  -0,75%, Κοινής Ωφέλειας  -0,55%, Βιομηχανικών Προϊόντων  -0,52%, και Κατασκευές Υλικά -0,36%.

Την Τετάρτη και Πέμπτη είχαμε δυο συνεδρίες συσσώρευσης στη γειτονιά των 800 μονάδων για τον ΓΔ, με μικρή απόσταση μεταξύ των τιμών ανοίγματος και κλεισίματος και τζίρους 114,012 και 73,441 αντίστοιχα, και αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών 12,674 και 4,713 την Πέμπτη. Τότε που ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,15% και έφθασε στις 799,73 από 800,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2121,99 από 2128,02, με μεταβολή -0,28%. Από το διήμερο ξεχώρισαν για την άνοδο οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου +1,35% από +2,12% την Τετάρτη, και για την επίμονη πτώση των Τραπεζών   -0,47% από -0,28%, Πρώτων Υλών  -1,38% από -0,38%, Χρ/μικών Υπηρεσιών  -1,15% από -0,90%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,53% από -0,17%. Η προτελευταία σύνοδος έγινε ενώ εξελισσότανε η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στο Λουξεμβούργο και η μείωση του τζίρου υπογράμμισε την επιφύλαξη των θεσμικών.

Την Παρασκευή με γνωστό σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα του Eurogroup η πρώτη αντίδραση ήταν χωρισμένη σε δυο διαστήματα. Το πρώτο περιλάμβανε πανηγυρισμό από την πλευρά των «καταπιεσμένων» επί μήνες αισιόδοξων διαχειριστών. Στο πρώτο δεκάλεπτο ο τζίρος έτρεχε με ένα εκατ. ευρώ το λεπτό και ο ΓΔ πέρασε τις 812 μονάδες με αποτέλεσμα στο πρώτο ημίωρο να πλησιάσει τα 20εκατ. Η αρχική ορμή έμοιαζε ανεξάντλητη, όμως έφθασε μετά από 4 ώρες και 13 λεπτά στις 814,63 μονάδες. Αλλά από το +1,86% βούλιαξε στο +0,44% κοντά στις 803 μονάδες σε λιγότερο από δυο ώρες. Τελικά ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,80% και έφθασε στις 806,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2138,36 με μεταβολή +0,77%. Με κέρδη που βοήθησαν τους βασικούς δείκτες οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας +3,05%, Τηλεπικοινωνιών  +2,45%, Βιομηχανικών Προϊόντων  +2,43%, Πρώτων Υλών +2,42%, Πετρελαίου Αερίου  +1,73%, Χρ/μικών Υπηρεσιών  +1,72%, Ταξίδια Αναψυχή  +1,71%, Τροφίμων Ποτών  +1,51% ενώ οι τράπεζες κατέληξαν στο -0,01% από το +4,5% ενδοσυνεδριακά. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 243,572 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 81,176 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος να διαμορφωθεί στα 115,93 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 22,61 εκατ.

Ο ΓΔ με διακύμανση 4,7% ανέβηκε +3,07% με τον 25άρη στο 3,16% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αλλάζει από σήμερα σύνθεση σκαρφάλωσε 5,5% και στο έτος αποδίδει 40,8%!

Οι μεταβολές των blue chip σε περίοδο γενικής βελτίωσης του κλίματος για τις προοπτικές στην ελληνική οικονομία δεν έχουν χαρακτήρα γενίκευσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος και χωρίζονται βάσει της μεταβολής στη βδομάδα σε πολλές υποομάδες.

Με πτώση πάνω από -2% εμφανίστηκαν η ΔΕΗ -4,73% με επίδοση έτους +32,53% έναντι +22,83% του FTSE25, η ΤΙΤΚ -4,08% και +14,8% στο 2017, και η ΜΠΕΛΑ -2,23% και +1,93% στο 2017. Ακολουθούν με μικρότερες απώλειες σε ανοδική βδομάδα οι ΤΕΝΕΡΓ -1,17% και +20,28% στο 2017, ΣΑΡ -1,07% και +8,11% στο 2017, ΑΡΑΙΓ -1,01% και +24,17% στο 2017, και ΜΕΤΚ -0,38% και +24,61% στο 2017. Είναι μεγάλο το πλήθος των μετοχών με άνοδο της τάξης των βασικών δεικτών ΕΤΕ +3,95% και +37,90% στο 2017, ΒΙΟ +3,52% και +88,0% στο 2017, ΓΡΙΒ +3,31% και +22,06% στο 2017, ΕΧΑΕ +3,23% και +11,04% στο 2017, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,06% και +62,28% στο 2017.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν για το άλμα τους στη βδομάδα είναι ΕΥΡΩΒ +12,15% και +48,84% στο 2017, ΠΕΙΡ +10,58% και +10,05% στο 2017, ΕΛΠΕ +10,14% και +76,92% στο 2017, ΛΑΜΔΑ +7,81% και +20,83% στο 2017, και ΟΠΑΠ +7,03% και +17,86% στο 2017.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Τα νέα υψηλά δεν αρκούσαν για την εξάτμιση του discount στα ΣΜΕ

Το κρίσιμο Eurogroup αυτόν τον μήνα, που οι αναλυτές θεωρούσαν τελευταίο όριο προ της εκτίναξης του country risk σε περίπτωση αδιεξόδου, ήταν ορισμένο για την Πέμπτη 15/6, προσφέροντας μια σειρά συνεδριάσεων για στοιχήματα σχετικά με το αποτέλεσμά του.

Η δεύτερη εβδομάδα είχε καθοδικό αποτέλεσμα κάτω του -1% και η περασμένη έφερε κέρδη πάνω από 3%. Βάση για αυτή την επίδοση που εκτίναξε την απόδοση του ΧΑ στο 2017 στο 25,24% ήταν η ανακούφιση από τη γνωστοποίηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η απελευθέρωση της δόσης των 8,5 δις προς τη χώρα.

Την Παρασκευή, με γνωστό σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα του Eurogroup, η πρώτη αντίδραση χωρίστηκε σε δυο διαστήματα. Το πρώτο περιλάμβανε πανηγυρισμό από την πλευρά των επί μήνες «καταπιεσμένων», αισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίων.

Τελικά ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,80% και έφθασε στις 806,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2138,36 με μεταβολή +0,77%. Αυτό το πισωγύρισμα χωρίς δυνατή ανοδική αντίδραση στο τέλος συντήρησε τις αρνητικές προσδοκίες των traders στα παράγωγα.

Στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, με εκπνοή σειρών σε όλα τα παράγωγα προϊόντα, είχαμε εκτίναξη των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά. Διατηρήθηκε η έκθεση σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Ιουνίου, ανήλθε στα 2290 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2138,36 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή +3,16%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν υπερδιπλασιάστηκε.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, αυξήθηκαν +140,3%, όταν οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 6.230 από 6.865. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου, ανέβηκε στα 2286 από 1583 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Ιουλίου εκτινάχθηκε σε 2307 από 958 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 5397 από 2361 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Ιουλίου, ορίστηκε στις 2127,25 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 11 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σημείωσε: «Τεχνικά το σενάριο διόρθωσης βρίσκεται ένα βήμα πριν τη αναίρεσή του, αφού ο MACD παραμένει "δύσπιστος" αναζητώντας ένα κλείσιμο πάνω από τις 808 μονάδες, για να γυρίσει ανοδικός. Οι πιθανότητες ωστόσο έχουν γείρει προς τους αγοραστές, η δυναμική της τάσης και των τζίρων σαφώς είναι υπέρ της ανόδου. Στο σενάριο της υπέρβασης των 808 μονάδων, η επόμενη στάση θα γίνει λίγο πριν τις 850 μονάδες όπου εντοπίζεται ένα ισχυρό μπλοκ αντίστασης από τον Ιούνιο του 2017. Συμπερασματικά, η Αγορά δείχνει περισσότερο έτοιμη για μια κίνηση προς νέα υψηλά, καθώς η φάση της διόρθωσης που μεσολάβησε ήταν πολύ ήπια και δεν άλλαξε δραματικά τα τεχνικά δεδομένα σε κάποιον από τους τίτλους που είχαν αναλάβει να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη στις 800 μονάδες».

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ για τον 25άρη παρατηρούσε: «Η ανοδική τμήση του τριγωνικού σχηματισμού "pennant" στο ημερήσιο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2078 μονάδες, μπορεί να δώσει ανοδικά - βάση της θεωρίας των "Chart Patterns" - το ύψος του. Δηλαδή  να κινηθεί προς το επίπεδο των 2215 με 2240 μονάδων. Stop στο εξελισσόμενο ανοδικό σενάριο με τη καθοδική καταστρατήγηση των 2097 μονάδων».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Πάνω από τα επίπεδα του 'αχώνευτου, για πολλούς, Ιουνίου του 2015 'αναπνέει' για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης προσπαθώντας έτσι να απαλείψει από τη μνήμη του εκείνη τη 'ζοφώδη' μέρα των 'capital controls' και του κλεισίματος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ατενίζοντας με έναν άλλο διαγραμματικό αέρα τις 830, με 857 μονάδες.

Η διακράτηση σε επίπεδο δύο, ή τριών συνεδριάσεων της ζώνης των 795 με 800 μονάδων, λόγω κυρίως της τωρινής υψηλής μεταβλητότητας, θα αποτυπώσει το κατάλληλο "πάτημα" για τη μετέπειτα πλαγιοανοδική ανάβαση, προς το πρώτο σταθμό των 830 με 840 μονάδων.

Επικίνδυνο γεγονός το οποίο είναι ικανό να "ανακατέψει" τη διαγραμματική τράπουλα των "Buyers" είναι η εκδήλωση ενός βίαιου κατεβάσματος προς την περιοχή των 780 με 775 μονάδων.

Σε νέο υψηλό 12 μηνών λαμβάνει τιμές ο Τραπεζικός δείκτης μετά την, ενδοσυνεδριακή, ανοδική διάσπαση των 1081 μονάδων δείχνοντας διάθεση να διανύσει την απόσταση προς την πρώτη αντίσταση των 1120 μονάδων. Συνέχεια ανόδου θα σπρώξει το δείκτη προς το πολύ ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 1200 μονάδων. Οπωσδήποτε η ανοδική διαδρομή θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς οποιοδήποτε καθοδικό 'γλίστρημα' λόγω και της 'υψοφοβίας', θα φέρει γρήγορες ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση των όποιων κερδών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Μετά από 8 μήνες διαπραγματεύσεων και ζυμώσεων η 2η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας πέρασε, πλέον, στην ιστορία, καθώς στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου βρέθηκε η χρυσή τομή και ξεπεράστηκε το ανοιχτό θέμα του χρέους.

Η Αγορά υποδέχτηκε με "πανηγυρικό τρόπο" την συμφωνία, με αυξημένο τζίρο και νέα φετινά υψηλά φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης υψηλότερα από την περίοδο έναρξης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Δεδομένης της μεγάλης χρονικής απόστασης που υπάρχει, μέχρι την επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγων (Ιούλιος 2018) δημιουργείται ένας χρονικός ορίζοντας που μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμος για την Οικονομία.

Η ψυχολογία αποφορτίζεται από το "στρες" των επαναλαμβανόμενων διαπραγματεύσεων, των καθυστερήσεων και των δηλώσεων και πλέον επικεντρώνεται στο κομμάτι της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων. Αυτό βέβαια δεν θα είναι κάτι απλό. Η εκτέλεση των συμφωνηθέντων περιλαμβάνει Αποκρατικοποιήσεις και πληθώρα από νομοθετήματα τα οποία σε συνδυασμό με την εκτέλεση του προϋπολογισμού πρέπει να ευθυγραμμιστούν ώστε να κρατήσουν την Οικονομία εντός στόχων.

Τα καλά νέα για τις Επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να προεξοφλούνται αρκετά νωρίτερα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη έκδοση εισηγμένου εταιρικού ομολόγου, καθώς οι επενδυτικές αναστολές που περιβάλλουν το Ελληνικό ρίσκο αρχίζουν να αμβλύνονται, συμβάλλοντας έτσι στην θετικότερη υποδοχή από τους επενδυτές χαμηλότερων ετήσιων αποδόσεων.

Οι Ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις στο α’ εξάμηνο της χρονιάς προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ, όταν σε όλο το 2016 είχαν φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ. Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "παράθυρο ευκαιρίας" για τις Επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν έξοδο σε Αγορές και έχουν τις δυνατότητες και τα θεμελιώδη να πείσουν για τις προοπτικές τους.

Σε δεύτερο επίπεδο, η απαγκίστρωση από το ρίσκο της Χώρας δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στο να ανοίξει επενδυτικά η επιλεξιμότητα των Ελληνικών μετοχών, είτε ως στάθμιση καλαθιού σε χαρτοφυλάκιο Αναδυόμενων Αγορών, είτε ως επιμέρους εταιρείες που έχουν ελκυστικά δεδομένα. Επομένως η εστίαση που θα αποκτήσουν οι μετοχές το προσεχές διάστημα θα είναι πιο έντονη και ενδεχομένως να αποδώσει "δικαιοσύνη" σε τίτλους που είχαν υποστεί κάποιο "κούρεμα" στο δυνητικό τους περιθώριο λόγω εντοπιότητας.

Σήμερα

Ανοδικά τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, εν όψει της έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 20.054 μονάδες και ο δείκτης Topixαυξήθηκε κατά 0,59% στις 1.605 μονάδες. Στην Κίνα, παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάησημείωσε κέρδη κατά 0,48% στις 3.138 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κατέγραψε αύξηση κατά 1,01% στις 25.884 μονάδες και στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κινήθηκε ανοδικά κατά 0,33% στις 2.369 μονάδες. Στην Αυστραλία, τέλος, ο δείκτης ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,39% στις 5.796 μονάδες.

Λονδίνο και Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα να ξεκινήσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις για τους όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρεμιέρα των διαβουλεύσεων για το Brexit, ωστόσο, πραγματοποιείται στη σκιά της νέας επίθεσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,31% στα 44,61 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν απώλειες κατά 0,27% στα 47,23 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, καταγράφει μείωση κατά 0,26% στα 1.253,20 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν μειώνεται κατά 0,20% στα 111,06 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει κάμψη κατά 0,05% σε 0,7612 δολάρια (USD).

"Γενικά, το περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει αρκετά θετικό για την ανάληψη κινδύνου", δήλωσε ο Khoon Goh, επικεφαλής της έρευνας της Ασίας στην Αυστραλία και της Τράπεζας Νέας Ζηλανδίας Banking Group στη Σιγκαπούρη. "Τώρα που η απόφαση για το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν λειτουργεί, η εστίαση, ούτως ή άλλως, στην περιοχή αυτή θα παραμείνει στο εάν το οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει θετικό και αν η ανάκαμψη θα συνεχιστεί".

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για αποφασιστικό βήμα υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας και επίτευξη δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι, η απόφαση «διασφαλίζει εκταμίευση ενός ποσού σημαντικά μεγαλύτερου των δανειακών υποχρεώσεων ώστε να αποπληρωθεί και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, περιγράφει με σαφήνεια τον μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη,

Μια κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι «βλέπει» για την Ελλάδα ο καθηγητής Οικονομικών Szolt Darvas, συνεργάτης ερευνητής του Bruegel. Μιλώντας στον «Αθήνα 984», ανέφερε ότι «οι εταίροι της χώρας θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης το χρέους. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια θα περίμενα κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα». Ο Szolt Darvas θεωρεί βιώσιμη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060 υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη συνολικά βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Kόμματος της Βαυαρίας (CSU) και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Οι μεγάλες αποστολές της Ελλάδας, όπως είναι η αναθέρμανση της ανάπτυξης και ο συνετός χειρισμός του μεταναστευτικού είναι αποστολές και των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ανέφερε.

Σε μακρόχρονη δημοσιονομική πίεση θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς υποχρεώνεται να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ έως το έτος 2060, ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει τη δέσμευση της Ελλάδας σε ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2060 τα πλεονάσματα καθορίστηκαν στο 2%.

Το ΔΝΤ, όπως ανέφερε και αξιωματούχος του, θεωρεί το 2% για μετά το 2022 υψηλό και ζητούσε να καθοριστεί στο 1,5%, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως και τον προηγούμενο μήνα έτσι και προχθές ήταν ανένδοτος, μάλιστα αρχικά ζητούσε 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές εκτίμησε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG) Τόμας Βίζερ και πρόσθεσε ότι «το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα».

Μιλώντας στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο έθεσε την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σωστός χειρισμός και μία καλή οικονομική πολιτική. Σημείωσε πως αρχικά η Ελλάδα θα πληρώσει στην αγορά κεφαλαίων «σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής», αλλά τόνισε πως είναι «πολύ αισιόδοξος».

Στην ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης στην Ελλάδα στάθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα έθεσε θέμα νομιμοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Πόση Γερμανία αντέχει η Ευρώπη;» ήταν ο τίτλος και το έναυσμα προβληματισμού για μία εκδήλωση του Ιδρύματος Körber στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο κ. Μοσκοβισί. Στην ίδια εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως τελικά απουσίασε λόγω ασθενείας.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, που αποφάσισε προχθές το βράδυ το Εurogroup, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, γιατί απομακρύνει την αβεβαιότητα και βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα, σε μια κομβικής σημασίας περίοδο για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, δεν αποσαφηνίζει τον δρόμο προς το QE όπως επίσης και τον χρόνο εξόδου στις αγορές.

Το Εurogroup ανέλαβε και δεσμεύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες όμως δεν είναι ολοκληρωμένες, θα απαιτήσουν σκληρές προσπάθειες και δύσκολες συζητήσεις - διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την τελική κατάληξη.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τη δημόσια προσφορά του ομολογιακού δανείου της Sunlight, όπως διατυπώνουν στελέχη της αγοράς που παρακολούθησαν από κοντά την πορεία της διαδικασίας. Αν η Sunlight συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στην δημόσια προσφορά του ομολόγου, τότε η διαπραγμάτευση του θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου. Τελικά στο κάτω εύρος του ορίου διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο ομόλογο της Sunlight καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρία άντλησε συνολικά 50 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%.

Τη λίστα των μονάδων και των ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, που απορρέει και από την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνίτικη παραγωγή καταρτίζει η ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος είναι η λίστα να καταρτιστεί εντός του Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει market test ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά των μονάδων.

Από την άλλη πλευρά νέα δεδομένα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δημιουργεί η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου και οι αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα έχει αυτή στη διάρκεια ζωής του κοιτάσματος.

Τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,0935 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,36% Α.Ε., κατά τη σημερινής της συνεδρίαση. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 22η Ιουνίου, ενώ ο προσδιορισμός των δικαιούχων είναι προγραμματισμένος για τις 23 Ιουνίου.

Το μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται από την πληρώτρια τράπεζα, την Πέμπτη, 29 Ιουνίου.

Τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,0238 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ ΑΒΕΕ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 29 Ιουνίου, με την καταβολή να ξεκινάει την Τετάρτη, 5 Ιουλίου.

Τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,0442 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η Ελινόιλ Α.Ε., κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων.

Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η Πέμπτη, 29 Ιουνίου, με την καταβολή να ξεκινάει την Πέμπτη, 6 Ιουλίου.

Την απόκτηση πέντε εμπορικών ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ. ανακοίνωσε η Εθνική Πανγαία, προχωρώντας σε επένδυση ύψους 71 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, απέκτησε από εταιρεία ξένων επενδυτών, τέσσερα ακίνητα έναντι 47 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε Λεωφόρο Μαραθώνος, Λεωφόρο Αθηνών, Λεωφόρου Πέτρου Ράλλη και Πάτρα.

Την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων εστίασης με τη δημιουργία νέων σημείων στα 14 αεροδρόμια που ανέλαβε η Fraport ανακοίνωσε η διοίκηση της MIG κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης του ομίλου. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Θανάσης Παπανικολάου, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Fraport και του κλάδου εστίασης του ομίλου MΙG, προκειμένου οι αλυσίδες του τελευταίου (Everest, Flocafe και Goody’s) να αποκτήσουν παρουσία στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται ο γερμανικός όμιλος στην Ελλάδα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών τέθηκε επί τάπητος στις επαφές του Βρετανού υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Λάιαμ Φοξ με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Φοξ, η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον «θα βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Βρετανίας - ΗΠΑ».

Στο 1,4% επιβραδύνθηκε τον Μάιο του 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, έναντι πληθωρισμού 1,9% τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -0,1%.

Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 1,6% έναντι 2% τον προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ των κρατών - μελών, η χαμηλότερη επίδοση κατεγράφη στην Ιρλανδία (0%) και τη Ρουμανία (0,5%), ενώ η υψηλότερη στην Εσθονία (3,5%) και τη Λιθουανία (3,2%).

Την εξαγορά της Whole Foods Market έναντι 13,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Amazon.com Inc. Το αντίτιμο του deal ανέρχεται σε 42 δολάρια ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένου και του εταιρικού χρέους. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β’ εξάμηνο του 2017.

Πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν τον Μάιο οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ,παρά την αισιοδοξία για τη θετική πορεία του κλάδου. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός των ενάρξεων κατοικιών μειώθηκε κατά 5,5% σε 1,09 εκατ., υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο αριθμός των ενάρξεων θα διαμορφωνόταν σε 1,23 εκατ.

Κατά 7,6% αυξήθηκαν τον Μάιο οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ε.Ε., με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν θετικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων διαμορφώθηκαν σε 1,39 εκατ. έναντι 1,29 εκατ. τον Μάιο του 2016.

Στη Γερμανία, η αύξηση των πωλήσεων ανήλθε στο 12,9%, ενώ στην Ισπανία κατεγράφη άνοδος κατά 11,2%, στη Γαλλία κατά 8,9% και στην Ιταλία κατά 8,2%. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο συρρικνώθηκαν κατά 8,5%.

Τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 15 μηνών εμφάνισαν τον Μάιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ,καθώς σε μηνιαίο επίπεδο υποχώρησαν κατά 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, παράλληλα, διολίσθησαν κατά 2,1% υπαναχωρώντας από το υψηλό πέντε ετών, το οποίο κατεγράφη στις αρχές του 2017. Η κάμψη οφείλεται στη μείωση των τιμών στον κλάδο των καυσίμων, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,7%.

Αμετάβλητη παρέμεινε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑπαρά τις εκτιμήσεις περί ανόδου της τάξης του 0,1%.

Τον Απρίλιο, η παραγωγή στον βιομηχανικό κλάδο είχε αυξηθεί κατά 1,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά ετών. Η αποδυνάμωση των προοπτικών του τομέα οφείλεται στη μεταποίηση, η οποία διολίσθησε κατά 0,4% έναντι αύξησης 1,1% τον Απρίλιο. Πτώση κατά 2% σημειώσει και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ η παραγωγή στον τομέα των εξορύξεων ενισχύθηκε κατά 1,6%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα