SZ: Το τρικ του Σόιμπλε με τη συμφωνία

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 00:39
UPD:00:42
REUTERS/STEFANIE LOOS

«Η ελπίδα είναι να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους, δεδομένου ότι η συμφωνία, την οποία αποδέχτηκε ο Σόιμπλε, δεν πληροί το σημείο της απόφασης στο κοινοβούλιο που ορίζει ότι χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα μόνο όταν συμμετάσχει και το ΔΝΤ» αναφέρει ο Γερμανός αρθρογράφος (φωτ. αρχείου).

H συμμετοχή «stand by» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί πονοκέφαλο στη γερμανική βουλή. Οι σχολιαστές στον γερμανικό Τύπο καταλογίζουν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αποσιώπησε το κόστος της συμφωνίας, λόγω προεκλογικού αγώνα.

Από τώρα είναι βέβαιο ότι για τη συμφωνία του Eurogroup, τη «σαθρή συμφωνία», όπως συνεχίζεται να αποκαλείται σε πολλά δημοσιεύματα, θα χυθεί ακόμη πολλή μελάνη. Εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα τους αρθρογράφους είναι ο ρόλος του ΔΝΤ. Συμμετέχει τελικά κανονικά στο πρόγραμμα, όπως δεσμεύτηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενώπιον της ολομέλειας, ή με χρονοκαθυστέρηση; Η επόμενη δόση των 8,5 δισ. ευρώ είναι συμβατή με τους όρους που τέθηκαν το καλοκαίρι του 2015 για να δώσουν το πράσινο φως οι βουλευτές στο τρίτο πρόγραμμα; 

Αποσιώπησε το κόστος ελάφρυνσης

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου καταλογίζει στον Σόιμπλε ότι χρησιμοποίησε τρικ για να επιτύχει τη συμφωνία του Λουξεμβούργου. «Τώρα οι πολίτες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο τι γίνεται με τα χρήματά τους» σημειώνει ο σχολιαστής. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε σε ένα συμβιβασμό για τη χορήγηση κι άλλων χρημάτων στην Ελλάδα, και το έκανε κυρίως για να βγάλει την ελληνική κρίση από τον προεκλογικό αγώνα της Χριστιανικής Ένωση.  Στην πραγματικότητα δεν θα ήταν πρόβλημα, εάν δεν απέφευγε να ξεκαθαρίσει μια σημαντική λεπτομέρεια, δηλαδή, τι κοστίζει στον Γερμανό πολίτη αυτή η συμφωνία που συνδέεται με ελάφρυνση του χρέους. Και τώρα, τα μέλη της επιτροπής του Προϋπολογισμού της Βουλής πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιμείνουν στην τήρηση των συμφωνημένων κανόνων ή εάν θα σταματήσουν τη συμφωνία».

«Η ελπίδα είναι να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους, δεδομένου ότι η συμφωνία, την οποία αποδέχτηκε ο Σόιμπλε, δεν πληροί το σημείο της απόφασης στο κοινοβούλιο που ορίζει ότι χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα μόνο όταν συμμετάσχει και το ΔΝΤ» αναφέρει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Το Ταμείο θα εμβάσει χρήματα μόνο όταν μειωθεί το ελληνικό χρέος. Ο Σόιμπλε το αποσιώπησε. Αυτό που απομένει είναι μία σαθρή συμφωνία. Γιατί οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης θα προστατεύσουν τον υπουργό του, που χαίρει μεγάλου γοήτρου. Επιπλέον, κανείς δεν θα τολμήσει τρεις μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες να διακινδυνεύσει ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να στρέψει τους ψηφοφόρους σε άλλα κόμματα» διαπιστώνει η εφημερίδα του Μονάχου. 

«Μείωση φόρων»  

Σε άλλο σημείο της ίδιας εφημερίδα ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η «γραβάτα έμεινε στη ντουλάπα». Γράφει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έφτασε στο στόχο του και την Παρασκευή δεν φόρεσε ακόμη γραβάτα… Όποιος θέλει να μάθει, τι επέτυχε η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δεν έχει παρά να δει τι φορά ο Τσίπρας μαζί με το πουκάμισό του. Η Παρασκευή δεν ήταν ημέρα της γραβάτας».  

«Συμβιβασμός που προκαλεί πονόκοιλο» επιγράφει η Tagesspiegel στη διαδικτυακή της σελίδα σχετικό άρθρο. Επικαλείται μάλιστα μαρτυρία του Μαρσέλ Φράτσερ, προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, που υποστηρίζει ότι η μετά τη λήξη του προγράμματος οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ προκαλεί ανησυχία. «Έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν στη Βουλή». Και ο αρθρογράφος διερωτάται: «Για πόσο καιρό ακόμη θα αποφεύγει η γερμανική βουλή μια εκ βάθρων λύση, που είτε μπορεί να λέγεται προσωρινό Grexit, είτε μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους υπό μορφή κουρέματος; Εδώ και 7 χρόνια αποφεύγεται η χρεοκοπία χωρίς να γίνεται αλλαγή προς το καλύτερο, δεν πάει άλλο». 

Επιστροφή στη Süddeutsche Zeitung και σε ένα άρθρο του Αλέξανδρου Κρητικού, Διευθυντή Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου, που φιλοξενεί η εφημερίδα. Ο Κρητικός παραθέτει τι είναι εκείνο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. «Πρώτον, πολιτική σταθερότητα και καλύτερο επενδυτικό κλίμα… δεύτερον, μειώσεις των φόρων, οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν φτάσει το 70%...και τρίτον, η Ελλάδα χρειάζεται κοινωνική βοήθεια που να αξίζει το όνομά της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα