Credit Suisse: Μεγαλύτερη η ανάπτυξη της Ινδίας από την Κίνα το 2007

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 10:53

Η ΙΝΔΙΑ θα υπερβεί την Κίνα το επόμενο έτος και θα καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, αποτέλεσμα της αύξησης των καταναλωτικών και των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με τον Ντονγκ Τάο, οικονομικό αναλυτή της Credit Suisse στην Ασία.

Η Credit Suisse αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας των 775 δισ. δολ., της Ινδίας, της τέταρτης μεγαλύτερης της Ασίας, στο 10%, από 8,5%, είπε ο Τάο. Η οικονομία των 2,2 τρισ. δολ. της Κίνας, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 9,9% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η αύξηση των μισθών και ο δανεισμός κοντά σε επίπεδα ρεκόρ των τραπεζών στην Ινδία, αυξάνουν τη ζήτηση για κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα, στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, όπου οι υπεύθυνοι της πολιτικής προσπαθούν να περιορίσουν τον δανεισμό και τις επενδύσεις για να κρατήσουν μακριά την οικονομία από την υπερθέρμανση. Επίσης η Κίνα είναι πιο ευαίσθητη από την Ινδία να περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Τάο.

«Στην παρούσα φάση, υπάρχει πιθανότητα η Ινδία να ξεπεράσει την Ινδία και να καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο», ανέφερε ο Τάο σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε από το Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Η Ινδία είναι πιο ανθεκτική στην παγκόσμια συρρίκνωση σε σχέση με την Κίνα. Η ιστορία της προσωπικής κατανάλωσης στην Ινδία, μεγαλώνει».

Ο ΟΟΣΑ, είπε τον μήνα που πέρασε ότι η ανάπτυξη μεταξύ των 30 μελών του θα περιοριστεί στο 2,5% το 2007 από 3,2% που προέβλεπε και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, εξ αιτίας της συρρίκνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ. Η πρόβλεψη του 2007 είναι χαμηλότερη του 2,9% που προέβλεπε ο ΟΟΣΑ τον Μάρτιο.

Η Κίνα που αποτελεί το 5% του παγκοσμίου εμπορίου κατέστη η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά των ΗΠΑ από την 15η θέση που κατείχε πριν μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Εχει εμφανίσει εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των 202 δισ. δολ. πέρυσι, της μεγαλύτερης διαφοράς μεταξύ δύο χωρών στα ιστορικά χρονικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα