Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Νέο ρεκόρ κατασχέσεων κατέρριψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Απρίλιο, οπότε και οι οφειλέτες που πιάστηκαν στο «δόκανο» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έφθασαν τις 906.101, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να ξεπερνά πλέον το 55% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η ΑΑΔΕ για τον περιορισμό του φαινομένου και την αύξηση των δημόσιων εσόδων, προκειμένου να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, κάθε μήνα το «ποτάμι» των απλήρωτων φόρων και προστίμων φουσκώνει επικίνδυνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι και τον Απρίλιο τα χρέη προς τις εφορίες ανήλθαν σε 754 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρέη από τις αρχές του τρέχοντος έτους να ανέρχονται σε 4,031 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευτεί στα 94,8 δισ. ευρώ.
Είναι λοιπόν φανερό ότι χρέη και κατασχέσεις «πνίγουν» την πραγματική οικονομία και τους φορολογούμενους που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις εφορίες, λόγω της επί σειρά ετών εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων λιτότητας.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στο πρώτο τετράμηνο του 2017 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις, ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα το 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση.
Από την άλλη πλευρά και τον Απρίλιο έγιναν επιπλέον 16.646 κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά στο πρώτο τετράμηνο οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών επέβαλαν αναγκαστικά μέτρα σε 67.045 φορολογούμενους.
Ενδεικτικό εξάλλου του αδιεξόδου που επικρατεί στην αγορά, με βάση και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί το γεγονός ότι συνολικά μέχρι σήμερα:
* 3.940.756 φορολογούμενοι εμφανίζονται με χρέη προς το Δημόσιο
* σε 1.628.905 από τους εν λόγω οφειλέτες μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και
* σε 906.101 έχουν ήδη επιβληθεί τα συγκεκριμένα μέτρα.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων έχει αυξηθεί από τα 1.300 στα 1.600 σε ημερήσια βάση.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι τον Απρίλιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 754 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 658 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 1,016 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 1,630 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τους δυο πρώτους μήνες του έτους οι φορολογούμενοι πέρα από τις άλλες υποχρεώσεις τους είχαν και την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2016, ενώ τους δύο επόμενους μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ως είθισται κάθε χρόνο, «ατονούν».
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σε επίπεδο εισπράξεων, από τα παλαιά χρέη που ξεπερνούν τα 90,7 δισ. ευρώ, έχει ήδη μπει στα κρατικά ταμεία 1,01 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένο ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2016, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,475 δισ. ευρώ πέρυσι, η ένταση των αναγκαστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθεί.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου και το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών θα πρέπει να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφού από το 12,5% που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει τον Δεκέμβριο να έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στο 24%.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημόσιων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν.