Νευρικότητα στο Χ.Α. εν όψει του Eurogroup

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 11:05
UPD:11:08
SOOC/Nikos Libertas

Συγκρατημένες πιέσεις δέχεται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν την επίτευξη συμφωνίας για την τυπική ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,63% στις 795,91 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,76% στις 2.111,79 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,09 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 19 ενισχύονται, 30 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,53% στις 791,94 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 1,43%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,63%, η Eurobank κατά 1,88%, η Alpha Bank κατά 1,37% και η Attica Bank κατά 1,75%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κατά 2%, ενώ άνω του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Coca-Cola HBC και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda Development αυξάνεται κατά 0,93%, της Aegean κατά 0,87% και της Σαράντης Γρ. κατά 0,82%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, κινούμενες κάτω του τεχνικού ορίου του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,3 μονάδα βάσης στο 5,848%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 5,004%.

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο απογευματινό Eurogroup, προσδοκώντας την επίτευξη μίας συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, η οποία θα διασφαλίσει τις αποπληρωμές του Ιουλίου. Ερωτηματικό, ωστόσο, αποτελεί ο συμβιβασμός στο ζήτημα του χρέος, καθώς το Βερολίνο επιμένει στη μη αναγκαιότητα άμεσης αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων, κάτι το οποίο απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει, άλλωστε, ότι αν παρουσιαστεί ως λύση η πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup του Μαΐου, τότε θα επιδιώξει τη παραπομπή των σχετικών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Το τμήμα ανάλυση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας τις περιρρέουσες εξελίξεις, επισημαίνει τα εξής: «Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι καταρχήν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβαιώνει την δέσμευση των Δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον, εφόσον είναι αναγκαίο.

»Στο σενάριο αυτό επέρχεται μία σχετική ηρεμία στην Αγορά εφόσον απομακρύνονται κίνδυνοι νέας κρίσης με τους Δανειστές και προβλήματα στην αποπληρωμή λήξεων ομολόγων, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να προσπαθήσει να βρει ένα νέο εύρος διακύμανσης περί τις 800 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec, τονίζει τα παρακάτω: «Σε υψηλά διετίας, περίπου, ο Γενικός Δείκτης, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Eurogroup, οπότε μένει να φανεί αν η αγοραστική αισιοδοξία 'έχει βάσεις". Στην παρούσα ακραία συγκυρία στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο από τεχνικής άποψης, όσο και από άποψης ειδήσεων, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από την επανεμφάνιση της απογοήτευσης, ως τον άκρατο ενθουσιασμό, ίσως ακόμη και στην ολική αδιαφορία των επενδυτών, που για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά έχουν συνηθίσει στο ρητό "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι"».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα