Market beat: Με την προσοχή στα ύψη, ελπίζουν σε μείωση της αβεβαιότητας από το Eurogroup

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 09:50
UPD:09:50
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το κλίμα χθες, πριν την έναρξη των συναλλαγών ήταν συννεφιασμένο. Η αφορμή εντοπίζεται στη συνήθεια που απέκτησαν, η ηγεσία των πιστωτών και η ελληνική κυβέρνηση, να κάνουν τη διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής προ μιας σημαντικής συμφωνίας δημόσια και επιθετικά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο 25άρης άνοιξε στις 2123 μονάδες και στη ζώνη με ανώτερο το άνοιγμα και κατώτερο τις 2113 κινήθηκε ως τις 12:40. Μετά οι πιέσεις τον έφεραν στη ζώνη από τις 2119 ως τις 2104  και από τις 16:10 ως το τέλος κινήθηκε μεταξύ των 2118 και 2130 μονάδων και έγινε σαφές ότι σταμάτησε η αναζήτηση  του ελάχιστου και εγκαταστάθηκε γλυκιά αρχικά ανοδική νευρικότητα που όρισε κορυφή στις 16:39 στις 2129,98  από 2116,56 με μεταβολή +0,72%  λίγο πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Με καλούς εξαρχής ρυθμούς συναλλαγών οι ισχυροί θεσμικοί επέτρεψαν στην προσφορά να ξεπεράσει τη ζήτηση στις τράπεζες, για να «δείξουν τα δόντια τους» οι αγοραστές των προς ξεφόρτωμα μετοχών. Οι υπάκουοι διαχειριστές στα κελεύσματα της τεχνικής ανάλυσης, που την χρησιμοποιούν σχεδόν αυτοματοποιημένα, είδαν πως ο τραπεζικός δείκτης «κλώτσησε» με το που προσέγγισε το επίπεδο των 1070 μονάδων. Η αγοραία συναίνεση το θεωρούσε μέρες τώρα οροφή και το ταμπλό, από το άνοιγμα ως τις 13:00, έδειξε ότι η εκτίμηση ήταν ακριβής.

Αν αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κινήσεων τακτικής, τότε το ψυχογράφημα των επενδυτών του ΧΑ αποτελεί παράδειγμα προς μελέτη για την μεταβλητότητα του φρονήματος χωρίς είδηση ικανού βάρους. Βέβαια δεν υποτιμούμε όσα μπορούν να προκληθούν ακόμα και σήμερα βάσει των διαρροών και εν μέρει απειλών που εκτοξεύουν οι δυο πλευρές της περιπετειώδους διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κορύφωση του ΓΔ χθες έφερε τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, και η αμέσως υψηλότερη έχει σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση πριν την επιβολή των capital controls ήτοι στις 26/6/2015 και είναι στις 805,67 μονάδες. Το ίδιο ισχύει και για το κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο ήταν οι 823,16 μονάδες στις 11 Ιουνίου του 2015.

Το σημαντικό είναι οι τιμές το 2015 σημειώθηκαν τις παραμονές μιας σκληρής για τη χώρα στροφής. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση τώρα δεν διαφέρει.

Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία διάβασαν πρόσφατα, καθώς κορυφώνεται ο επικοινωνιακός «πόλεμος» μεταξύ των πιστωτών και της κυβέρνησης:

«Ο κ. Σόιμπλε «έβαλε» στο στόμα του τον Αλέξη Τσίπρα για τα απανωτά τηλεφωνήματά του στην Καγκελάριο, κάτι που δεν συνηθίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα το ερμήνευαν ως έμμεση υπόμνηση ότι από το αυριανό ραντεβού δεν μπορεί να περιμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός τίποτα περισσότερο από το σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup στις 22 Μαΐου και το οποίο η ελληνική πλευρά απέρριψε αλλά και ότι ματαιοπονεί ποντάροντας στην Άγκελα Μέρκελ ως ο από μηχανής Θεός, βασιζόμενος στην θρυλούμενη «διάσταση» μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για τον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού προβλήματος.

Συνεργάτες του κ. Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη. Για το Βερολίνο η «διαμεσολάβηση» Λεμέρ ήταν περισσότερο μια πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών που κινήθηκε εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016.

Όπως σημειώνουν, σύνδεση ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους, που απορρίπτει εμφατικά το Βερολίνο πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018».

Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να παρουσιάσουμε τα βασικά σενάρια γύρω από το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, που εξέφρασε στην αρχή της βδομάδας ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς μετά τα χθεσινά, οι εγχώριοι αναλυτές δεν θέλησαν, γιατί εύλογα δεν μπορούν, να εκφράσουν εκτίμηση. Εκεί οδήγησε το παιχνίδι των δηλώσεων μέσω συνεντεύξεων των αρμοδίων κάθε πλευράς.

Τα σενάρια για σήμερα από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ είναι:

«Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι καταρχήν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβαιώνει την δέσμευση των Δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον, εφόσον είναι αναγκαίο. Στο σενάριο αυτό επέρχεται μία σχετική ηρεμία στην Αγορά εφόσον απομακρύνονται κίνδυνοι νέας κρίσης με τους Δανειστές και προβλήματα στην αποπληρωμή λήξεων ομολόγων, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να προσπαθήσει να βρει ένα νέο εύρος διακύμανσης περί τις 800 μονάδες.

Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να υπάρχει μία διατύπωση - δέσμευση στο θέμα του χρέους από την πλευρά των Δανειστών, που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργώντας ένα θετικότερο κλίμα στην Αγορά και βοηθώντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με συνέπεια και μία εντονότερη ανοδική αντίδραση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, στο βαθμό που υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση με συναλλαγές πάνω 100 εκατ. ευρώ ημερησίως και σταθεροποίηση σε αυτά τα επίπεδα.

Στο απαισιόδοξο σενάριο που συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα, μπορούσαμε να δούμε μία αναβολή στην λήψη απόφασης στις 15/6 και παραπομπή του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής της 22/6, μέσα σε κλίμα έντασης. Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τις στηρίξεις περί τις 750 μονάδες και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν στην Σύνοδο Κορυφής».

Η στήλη εκτιμά πως η ανακούφιση, από το άγχος λόγω αυξημένης αβεβαιότητας, μετά από μια απόφαση στο Eurogroup, θα κινήσει ανοδικά τις μετοχές των τραπεζών και δεν είναι τυχαία η τακτική επιλογή να δώσουν χθες στον ΓΔ τιμή πάνω από τις 800 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, κατόπιν της απόφασης της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 21.374 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, χάρη στην ισχυρή άνοδο της μετοχής της UnitedHealth. Στον αντίποδα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,10% στις 2.437 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,41% στις 6.194 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην αύξηση του εύρους επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1% - 1,25%, παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία. Παράλληλα, προανήγγειλε την έναρξη εντός του έτους της διαδικασίας σταδιακής μείωσης του ισολογισμού της. Ωστόσο, όσον αφορά τον δείκτη τιμών, εκτιμά ότι θα παραμείνει εκτός του στόχου του 2%, καθ' όλη τη διάρκεια του 2017, καθώς η αναθεωρημένη πρόβλεψη κάνει λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 1,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου μειώθηκε κατά 0,16% έναντι του ευρώ (1,1232 δολάρια), κατά 0,10% έναντι της στερλίνας (1,2783 δολάρια) και κατά 0,65% έναντι του γεν (109,34 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 3,57% στα 44,80 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 3,35% στα 47,09 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,01% στα 1.268,10 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, νέα επιβράδυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,9% τον Μάιο έναντι 2,7% στις αρχές του έτους. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,1%, εξαιτίας της κάμψης των τιμών στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 16 μηνών εμφάνισαν τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, εξαιτίας της μείωσης στις τιμές του φυσικού αερίου. Σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο υποχώρησαν κατά 0,3%, παρότι οι αναλυτές του MarketWatch δεν ανέμεναν κάποια μεταβολή.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή της αποψινής απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,30% στις 387,58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 0,35% στις 7.474 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,32% στις 12.805 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,35% στις 5.243 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,61% στις 21.960 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,98% στις 10.775 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Gemfields σημείωσε κέρδη άνω του 13% χάρη στην πρόταση εξαγοράς από την κινεζική Fosun. Άλμα της τάξης του 10% κατέγραψε και η μετοχή της Hexagon, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την πώλησή της, έναντι 20 δισ. δολαρίων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,4% αυξήθηκε ο τριμηνιαίος αριθμός των εργαζομένων στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., ενώ σε ετήσιο επίπεδο, ο αντίστοιχος αριθμός ενισχύθηκε κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, άνοδο εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 1,4% σε ετήσιο επίπεδο. Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ε.Ε., η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,2% και κατά 1,4% αντίστοιχα.

Τέλος, θετικές παρέμειναν οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον δείκτη ανεργίας να διατηρείται στο 4,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1975. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική αρχή, ο αριθμός των εργαζομένων, κατά το τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου, αυξήθηκε κατά 109.000 σε 32 εκατ. άτομα.

ΧΑ

Συνέχεια στην ανοδική διαφυγή με επιλεκτικότητα στην ενθυλάκωση κερδών

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας που αύριο περιλαμβάνει το κρίσιμο για την οικονομία Eurogroup, οι θεσμικοί στην έναρξη έδειξαν πως θα ήταν σταθεροποιητικού χαρακτήρα με ήπια πτωτική τάση που θα αφορούσε στις Τραπεζικές μετοχές και λίγα ακόμα blue chip. Ο τραπεζικός δείκτης και όχι οι βασικοί έδειξε έτοιμος να κινηθεί πλάγια αλλά σταθερά σε αρνητικό πεδίο με τις τράπεζες σε αυτό διαρκώς μετά από τέσσερις  συνόδους στη σειρά σε θετικό πεδίο. Η ανοδική εικόνα των ξένων αγορών, μόνιμα μετά το άνοιγμά τους, πέρασε στο ΧΑ, που ο δείκτης του έγραψε χαμηλό μέρας οριακά πάνω από το επίπεδο των 793 από μονάδων 785 χθες, μια φορά στις 14:14. Ενώ το ίδιο συνέβη και για το μέγιστο μέρας στις 12:52 που ήταν οριακά κάτω από τις 803 μονάδες.  Στις 16:10 ο ΓΔ πέρασε σε θετικό πεδίο μετά την αντίδραση από την εγγραφή του πυθμένα και έφθασε ως τις 802 μονάδες κάτω από την επίδραση  των κινήσεων που έκανε ο τραπεζικός δείκτης στα τελευταία λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Η αναζήτηση του μέγιστου δεν ήταν συνεχής στη σημερινή σύνοδο αλλά δοκιμάστηκε μόνο μια φορά η στήριξη στις 793 μονάδες. Ο 25άρης άνοιξε στις 2123 μονάδες και στη ζώνη με ανώτερο το άνοιγμα και κατώτερο τις 2113 κινήθηκε ως τις 12:40. Μετά οι πιέσεις τον έφεραν στη ζώνη από τις 2119 ως τις 2104  και από τις 16:10 ως το τέλος κινήθηκε μεταξύ των 2118 και 2130 μονάδων και έγινε σαφές ότι σταμάτησε η αναζήτηση  του ελάχιστου και εγκαταστάθηκε γλυκιά αρχικά ανοδική νευρικότητα που όρισε κορυφή στις 16:39 στις 2129,98  από 2116,56 με μεταβολή +0,72%  λίγο πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η διάχυση της διάθεσης για αγορές σε μετοχές έξω από τις δυο Τράπεζες, ήταν ικανοποιητική αναγκάζοντας οι εντολές αγοράς να εστιάσουν σε αρκετές μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ, ενώ μεγάλες πιέσεις σε blue chip δεν ασκήθηκαν.  Μεγαλύτερη πτώση για τις ΒΙΟ -1,33% ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,08% και ΤΕΝΕΡΓ -1,43%.

Μέτρησαν μικτά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,90% από +3,27% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +0,29% από +5,76%, ΕΥΡΩΒ +1,05% από +6,62% και η ΠΕΙΡ -0,87% από +7,98% στις 13/6. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να διατηρηθεί σε τιμές πάνω από τις 795 μονάδες, και το πέτυχε με το παραπάνω. Ο FTSEM υποχώρησε -0,40%.                            

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 10) με ένα, τον ΟΛΠ, αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 20 από 21 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 14 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 114,012 από 102,584 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 65,92 από 64,89 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 57,82% από 63,25% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,48% και έφθασε στις 800,97 από 797,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2128,02 από 2114,67 με μεταβολή +0,63%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,4 μονάδες προς τα πάνω στον ΓΔ και κατά 6,5 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντας τους πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Πετρελαίου Αερίου  +2,12% από +0,01%, Τροφίμων Ποτών +2,08% από -0,04%, Κοινής Ωφέλειας  +1,61% από -0,55%, Εμπορίου +1,24% από +0,10%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +1,02% από +0,16%, Κατασκευές Υλικά +0,96% από -0,36%, Ακίνητης Περιουσίας +0,70% από -1,11%, Τεχνολογίας +0,66% από +0,14%, ο 25άρης  +0,63% από +1,69%, ο ΓΔ  +0,48% από +1,60% και Τηλεπικοινωνιών +0,20% από +1,13%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χρ/μικών Υπηρεσιών  -0,90% από +1,60%, Ταξίδια Αναψυχή -0,51% από +0,89%, ο FTSEΜ  -0,40% από +2,78%, Πρώτων Υλών  -0,38% από -0,75%, Τραπεζών  -0,28% από +5,43% και Βιομηχανικών Προϊόντων  -0,17% από -0,52%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +8,70%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 114,012 από 102,584 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,674 από 8,433 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 96,201 από 90,048 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,207 από 2,589 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 54,042 από 53,691 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 1166,397 από 35,260 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 57 των καθοδικών σε 46 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 25.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Σταθεροί στις δυσοίωνες προσδοκίες οι traders διεκπεραιώνουν την μετακύληση 

Στην σύνοδο της Τετάρτης 14/6, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, δυναμική με διακύμανση μέρας 26 από 35 μονάδες. Στο άνοιγμα σημειώθηκε μεταβολή +0,39% και το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 14:14 στις 2103,85 από 2080,99 μονάδες Το μέγιστο μέρας  εμφανίστηκε δυο φορές στις 12:52 και στις 16:39 και ήταν οι 2129,98 από 2116,56 μονάδες. Η πορεία του δείκτη των παραγώγων ήταν μικτή. Το κλείσιμο έγινε δίπλα στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης στις 2128,02 από 2114,67 τη Τρίτη, με μεταβολή +0,63%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 58,671 από 48,094 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο.

Διαπιστώνεται η εντατικοποίηση των κινήσεων για κλείσιμο θέσεων στις τρέχουσες σειρές που αύριο εκπνέουν αφού για τη σειρά Ιουνίου, οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 1870 από 2989 με εκκαθάριση στις 2125,00 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με 3235 από 2103 συμβόλαια να αλλάζουν χέρια για να δημιουργηθούν 4763 από 3137 ανοικτά συμβόλαια με εκκαθάριση στις 2117,00 μονάδες. Δίνουν προπορεία στον 25άρη ένδεκα μονάδων έναντι των ΣΜΕ που αύριο στο δεύτερο μέρος της συνόδου θα είναι η νέα κυρίαρχη σειρά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Σε υψηλά διετίας, περίπου, ο Γενικός Δείκτης, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Eurogroup, οπότε μένει να φανεί αν η αγοραστική αισιοδοξία 'έχει βάσεις". Στην παρούσα ακραία συγκυρία στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο από τεχνικής άποψης, όσο και από άποψης ειδήσεων, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από την επανεμφάνιση της απογοήτευσης, ως τον άκρατο ενθουσιασμό, ίσως ακόμη και στην ολική αδιαφορία των επενδυτών, που για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά έχουν συνηθίσει στο ρητό "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι".

Είτε το τελευταίο διάστημα υπήρχε πρόοδος στο παρασκήνιο και το "έξυπνο χρήμα" τοποθετήθηκε πριν το επίσημο "κλείσιμο" της αξιολόγησης, οπότε οι "μικροί" θα μάθουν τα πραγματικά νέα (ως συνήθως) τελευταίοι, είτε η Αγορά δημιούργησε μια μεγαλειώδη "αγοραστική παγίδα", που θα μπορούσε να εγκλωβίσει όσους καλόπιστα ακολούθησαν την ανοδική τάση. Σε κάθε περίπτωση θα αποφύγουμε τις προβλέψεις, τόσο για τα μηνύματα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup, όσο και για τις τακτικές των εμπλεκόμενων μερών το επόμενο διάστημα.

Οι μεγάλοι Ξένοι δείκτες συνεχίζουν το "πάρτι" σε ιστορικά υψηλά, υποβοηθώντας Περιφερειακές Αγορές σαν την Λεωφόρο Αθηνών. Από τεχνικής άποψης υπέρβαση των 800 μονάδων από το Γενικό Δείκτη θα ανοίξει το δρόμο για τις 850 (measured target που προκύπτει από το εύρος τιμών στο οποίο κινήθηκε η Αγορά τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα). Στηρίξεις υπάρχουν στις 769 και στις 752 μονάδες, αρκετά μακριά δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς. Προφανώς, λοιπόν, οι αγοραστικές θέσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κοντινότερα "stop".

Η Αγορά αφομοίωσε τις τελευταίες εβδομάδες με αρκετή ψυχραιμία, χωρίς δηλαδή βαθιά διόρθωση, τα υπερκέρδη του 2ου τριμήνου. Οι όγκοι συναλλαγών της συγκεκριμένης περιόδου, παρότι δεν πείθουν, είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο του 2016, συνοδεύοντας και δίνοντας "επιβεβαίωση" στο ανοδικό momentum. Κλασικά υψηλή, η διακυμανσιμότητα του Τραπεζικού δείκτη, με ότι αρνητικό αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια "αργών αντανακλαστικών", που αποφεύγουν να τοποθετούνται σε τίτλους στους οποίους αρέσκεται να πρωταγωνιστεί το "ζεστό χρήμα".

Κάτω από το 6% η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς, δείχνοντας το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά χρεόγραφα.

Σήμερα

Τα ΣΜΕ για τα χρηματιστήρια των Η.Π.Α. καιοι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, από αδύναμα οικονομικά στοιχεία από Η.Π.Α., μια σχετικά υπέρ σύσφιξης Fed και μια αναφορά ΜΜΕ ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έγινε αντικείμενο ερεύνης από έναν ειδικό σύμβουλο για πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Τα συμβόλαια για τον S&P500 υποχωρούν κατά -0,3%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,7%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4%.

Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια όπως αναμενόταν την Τετάρτη και έδωσε μια πρώτη σαφή περιγραφή του σχεδίου της για τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, δήλωσε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει "σχετικά σύντομα", ενώ οι προβλέψεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve έδειξαν επίσης ότι αναμένουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η πλειοψηφία των κορυφαίων τραπεζών της Wall Street αναμένει τώρα ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει την επανεπένδυση σε ομόλογα το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέση πρόβλεψη μιας τέτοιας κίνησης τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η απόφαση της Fed και η εμπιστοσύνη της στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ υπερκαλύφθηκαν από τα εκπληκτικά αδύναμα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την ημέρα.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν απροσδόκητα τον μήνα τον Μάιο και η ετήσια αύξηση του βασικού δείκτη τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,7%, τη μικρότερη άνοδο από το Μάιο του 2015, μετά την αύξηση κατά 1,9% τον Απρίλιο.

Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα - η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2016 και πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για κέρδη 0,1% - εν μέσω μειώσεων των αγορών αυτοκινήτων και διακριτικής δαπάνης.

Το συναίσθημα κινδύνου επλήγη επίσης και από το φόβο για περισσότερες πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ, αφού η Washington Post ανέφερε ότι το Trump διερευνάται από τον Robert Mueller για πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Ο Mueller διερευνά υποτιθέμενες ρωσικές παρεμβολές στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και πιθανή συμπαιγνία με την καμπάνια Trump. Η νομική ομάδα του Trump καταγγέλλει την έκθεση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στα 1,842 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το α’ πεντάμηνο του 2017 (Ιανουάριος – Μάιος), έναντι πλεονάσματος 1,456 δισ. ευρώ πέρυσι και στόχου για πλεόνασμα 1,050 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφάνισε έλλειμμα 1,24 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,649 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2,033 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 18,684 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες, από την πλευρά τους, διαμορφώθηκαν σε 19,924 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 793 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έθεσε εν αμφιβόλω την αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακόμη και αν κριθούν αναγκαία, «αυτά μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος».

Όσον αφορά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, εκτίμησε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε επί ενός βιώσιμου πακέτου προς την Ελλάδα», προλειαίνοντας επί της ουσίας, το έδαφος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σε συνέντευξή του στη Handeslblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκτιμά ότι τοEurogroup της Πέμπτης αποτελεί ευκαιρία για υπέρβαση της κρίσης. «Η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται» σημειώνει η TAZ. «Μια μεγάλη ευκαιρία, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εν όψει του κρίσιμου Eurogroup, στην οποία καλεί τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου», ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος στην εφημερίδα του Ντύσσελντορφ σχετικά με τον Β. Σόιμπλε.

Με το μισό εξώφυλλό της αφιερωμένο στην Ελλάδα κυκλοφορεί την Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Liberation. «Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι σας στον ελληνικό λαό», αναφέρεται στον τίτλο της εφημερίδας. Όπως τονίζει η εφημερίδα, «οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τα λάθη των κυβερνώντων. Είναι επιτέλους ώρα να δράσουμε για να ρυθμίσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους»

«Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας»,δήλωσε -απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες- ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Μιλώντας στον ιστότοπο Politico, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση», καθώς «αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», εκφράζοντας την επιθυμία του να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αισιόδοξες για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίστηκαν πηγές από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας πως «είμαστε σε μία δυναμική ικανή να μας οδηγήσει σε μία ζώνη προσγείωσης για την εξασφάλιση της συμφωνίας». Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν επίσης, ότι στόχο αποτελεί η οικοδόμηση μιας συναίνεσης, ενώ διαμήνυσαν ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο εμπόδιο στην προσπάθεια επίτευξης ενός συμβιβασμού.

Τη σύμβαση σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον νομό Σερρών, υπέγραψε η κοινοπραξία Iντρακόμ Κατασκευές Α.Ε., Archirodon Group NV και Envitec A.E. Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Έργων. Το ύψος  της σύμβασης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ, με διάρκεια 27 ετών, εκ των οποίων οι 22 μήνες αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της Ιντρακόμ στην κοινοπραξία αριθμεί σε 40%.

Αισιόδοξος ότι το αυριανό Eurogroup «θα εξελιχθεί θετικά και με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα» εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρτιν Σέφερ. Ο Γερμανός αξιωματούχος, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις», καθώς επικρατεί διάσταση απόψεων για τους χειρισμούς του κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,475 εκατ. ευρώ αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της Space Hellas, με στόχο τον συμψηφισμό ζημιών προηγούμενων ετών. Η απόφαση της εταιρείας θα υλοποιηθεί μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,53 ευρώ, δηλαδή από 1,61 ευρώ σε 1,08 ευρώ. Μετά τη μείωση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται σε 6,973 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 6,456 εκατ. μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,08 ευρώ.

Στις 6 Ιουλίου θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΠΕ Α.Ε., στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η πώληση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ και της πετρελαϊκής εταιρείας στον ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, έχει αποφασιστεί η πώληση σε ιδιώτες επενδυτές του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ -35% από ΕΛΠΕ και 31% από ΤΑΙΠΕΔ- έως το τέλος του 2017 και η μεταβίβαση του εναπομείναντος 34% στο ελληνικό δημόσιο.

Την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά της Ολλανδίας σχεδιάζει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας της με την ολλανδική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Albert Heijn. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες, η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, εστιάζει στη διάθεση προϊόντων γιαουρτιού της Κρι Κρι μέσα από τα 600 καταστήματα της αλυσίδας.

Μάλιστα, εντός του 2017 προγραμματίζεται το λανσάρισμα και του «Super Spoon», της νέας σειράς λειτουργικών γιαουρτιών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων -την τρίτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών- προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), χάρη στην περαιτέρω ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, η Fed αναθεώρησε κατά 25 μονάδες το εύρος των επιτοκίων, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 1% - 1,25%. Μάλιστα, παραμένοντας προσηλωμένη στον στόχο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, προανήγγειλε ακόμη έναν γύρο αύξησης το 2017 και τρεις το 2018.

Μικρότερη του αναμενομένου αποδείχθηκε η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, εξέλιξη η οποία κλιμακώνει τις πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου, τα αμερικανικά αποθέματα συρρικνώθηκαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια. Remaining Time-0:00

Οι αναλυτές της Citigroup ανέμεναν πτώση 2 έως 3 εκατ. βαρελιών.

Κατά 0,2% υποχώρησαν τον Απρίλιο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αναλογία αποθεμάτων/πωλήσεων, η οποία συνιστά ένδειξη για τη ζήτηση, παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,37.

Τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 16 μηνών εμφάνισαν τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ,εξαιτίας της μείωσης στις τιμές του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο υποχώρησαν κατά 0,3%, παρότι οι αναλυτές του MarketWatch δεν αναμέναν κάποια μεταβολή.  Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% χάρη στην εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Για το α’ πεντάμηνο του 2017, κατεγράφη άνοδος κατά 3,9%.   

Νέα επιβράδυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,9% τον Μάιο έναντι 2,7% στις αρχές του έτους. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,1%, εξαιτίας της κάμψης των τιμών στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων των τροφίμων και των καυσίμων, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 0,1%.

Ως ευκαιρία ανάπτυξης των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εταιρικά στελέχη τις δραστικές αλλαγές στο διεθνές στερέωμα, όπως προκύπτει από έρευνα της KPMG σε 10 χώρες του κόσμου. Παρά την αβεβαιότητα του λειτουργικού περιβάλλοντος, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) αντιμετωπίζουν τις αλλαγές ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, επιδιώκοντας την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους το επόμενο χρονικό διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα