Χάραξη εθνικής στρατηγικής στον τομέα των σιτηρών

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 17:43

Σύσκεψη για τη χάραξη μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής στον τομέα των σιτηρών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να αναπτυχθεί ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας στον κλάδο των σιτηρών, ο οποίος θα κατοχυρώνει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής από την πλευρά των σιτηροπαραγωγών και της μεταποιητικής επιχείρησης στην οποία επιθυμούν να πουλήσουν την παραγωγή τους, μέσα στο πλαίσιο των όρων του συμβολαίου.

2. Να ενταχθεί ο τομέας των σιτηρών σε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, στην ορθολογικότερη χρήση εισροών, στη σύνδεση της παραγωγής με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, στον περιορισμό του κόστους παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος, των παραγωγών και των καταναλωτών.

3. Να συνεχιστεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2007, να διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις για τη χάραξη της στρατηγικής στη χώρα μας για τα σιτηρά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Χρ. Αυγουλάς, ο πρόεδρος του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. (Οργανισμός Πιστοποίησης Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων), ο πρόεδρος της ΚΕΣΠΥ (Κεντρική Κλαδική Ένωση Σπόρων & Πολλαπλασιαστικού Υλικού), εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών), εκπρόσωποι των εμπόρων και των εξαγωγέων δημητριακών, εκπρόσωποι της αλευροβιομηχανίας, της παραγωγής ζυμαρικών, της σποροπαραγωγής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα