Υπάρχουν περιθώρια για συμβιβαστική λύση στο Eurogroup εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επισήμανε ότι σημασία έχει να συμβάλει ώστε να βρεθεί λύση.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρθηκε και στην κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, τονίζοντας ότι η πρώτη ομάδα, η ομάδα των επιθεωρητών Μεταλλείων θα ετοιμάσει – από την πλευρά του υπουργείου – την έκθεση (αποτίμησης) σε είκοσι με είκοσι πέντε μέρες.
Η ΔΕΗ, πρόσθεσε, σύστησε μια επιτροπή και από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες κατά τις οποίες έγινε η κατολίσθηση και τα αποτελέσματα από το έργο της επιτροπής αναμένονται σε ένα χρονικό ορίζοντα 25 με 30 ημέρες.
«Τα ερωτήματα είναι πολλά, εύλογα, πρέπει να μας απαντήσουν οι ειδικοί για το αν ήταν προβλέψιμο και πώς και τι έπρεπε να είχε γίνει, αν ήταν εντελώς απρόβλεπτο (σ.σ. η κατολίσθηση) στην οποία περίπτωση θα οδηγηθούμε σε άλλα συμπεράσματα», επισήμανε ο υπουργός.
Διαβεβαίωσε ότι το ορυχείο δεν θα κλείσει παρότι ένα μεγάλο μέρος μπορεί να υπέστη καταστροφή. «Δεν ξέρω αν είναι ανακτήσιμο αυτό, το μεγάλο μέρος της κατολίσθησης είναι ανακτήσιμο, αλλά από εκεί και πέρα το ορυχείο έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα λιγνίτη. Πρέπει να αποκατασταθεί και να συνεχίσει» πρόσθεσε.
Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει άμεση επίπτωση στην τροφοδοσία ρεύματος του εθνικού δικτύου, καθώς η μονάδα στο Αμύνταιο δουλεύει μόνο το χειμώνα – δεν δουλεύει το καλοκαίρι- μόνο για λόγους τηλεθέρμανσης και καλύπτει το όριο των ωρών που της επιτρέπεται με βάση την εκπομπή ρύπων και τους όρους που έχουν τεθεί στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στο θέμα των δασικών χαρτών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως «το μείζον πρόβλημα του κτηματολογίου το οποίο επίσης αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τους δασικούς χάρτες και χωρίς οριοθέτηση των παραλιών της χώρας».