Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Δίχτυ προστασίας έναντι τραπεζών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κερδοσκόπων επενδυτών, μετά τη διάσωση της Banco Popular, προσπαθεί να αναπτύξει η Μαδρίτη. Την ίδια ώρα στη Ρώμη συνεχίζονται οι διεργασίες για τη στήριξη δύο μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ιταλίας.
Εννιά χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν έχει αφήσει εντελώς πίσω του τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται σήμερα οι νέοι κανόνες διάσωσης, που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν τα βάρη από τους φορολογούμενους στους επενδυτές.
Χθες, σε μία πρώτη κίνηση, οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν τις ακάλυπτες πωλήσεις (short selling) των μετοχών της Liberbank, η οποία δέχθηκε σφυροκόπημα την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι θα είναι το επόμενο «θύμα» μετά την εξαγορά της Banco Popular από τη Santander έναντι συμβολικού ποσού. Αμέσως μετά την απόφαση η μετοχή έκανε «άλμα» έως και 29%, στα 88 λεπτά του ευρώ, καλύπτοντας έτσι μέρος των απωλειών. Την προηγούμενη εβδομάδα η ισπανική τράπεζα έχασε το 41% της κεφαλαιοποίησής της με αποτέλεσμα να υπάρξουν φόβοι ότι θα οδηγηθεί πολύ γρήγορα στον γκρεμό. Η απαγόρευση αφορά τόσο την έναρξη νέων θέσεων short όσο και την αύξηση των υφιστάμενων και θα ισχύσει για τουλάχιστον έναν μήνα.
Την απόφαση των αρχών χαιρέτισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Μανουέλ Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας ότι τα θεμελιώδη της Liberbank δεν δικαιολογούν την τιμωρητική διάθεση που επέδειξαν οι επενδυτές. «Είμαστε μία ισχυρή τράπεζα, με δείκτες φερεγγυότητας υψηλότερους εκείνων που απαιτεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ και σε επίπεδο ρευστότητας είμαστε σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες εισηγμένες τράπεζες της Ισπανίας» σημείωσε ο Μενέντεζ.
Υπενθυμίζεται ότι η Liberbank δημιουργήθηκε ύστερα από συγχώνευση τριών περιφερειακών ταμιευτηρίων το 2011 και δύο χρόνια αργότερα εισήχθη στο χρηματιστήριο. Διαθέτει περίπου 900 υποκαταστήματα και 4.000 υπαλλήλους, ενώ το 90% των καταθέσεών της καλύπτονται από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της χώρας.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει σταθερά στραμμένη και στις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν να σηκώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων, ένα βάρος το οποίο περιορίστηκε ελαφρά τον τελευταίο χρόνο, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στα 270 δισ. ευρώ. Οι ιταλικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να βρουν έως τα τέλη του μήνα λύση για δύο μικρές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας: τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca. Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις UniCredit και Ιntesa Sanpaolo για μία κεφαλαιακή ένεση ύψους 1,2 δισ. ευρώ στα παραπάνω ιδρύματα. Μερίδα αναλυτών σχολίαζε πως η διάσωση των δύο μικρών τραπεζών είναι χαμένη υπόθεση, καθώς βιώνουν σοβαρή κρίση εδώ και περίπου δύο χρόνια, η οποία και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα ίσως την αξιοπιστία τους.
Από την άλλη, εάν το κράτος επέτρεπε μία άτακτη χρεοκοπία τους οι τριγμοί για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ ισχυροί. Ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit, Ζαν Πιερ Μουστιέ, εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «βιώσιμη λύση» για τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca.
Eν μέσω επίμονων προβλημάτων όχι μόνο η Μαδρίτη και η Ρώμη, αλλά συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνουν μάχη προκειμένου οι τράπεζες της ηπείρου να αποφύγουν και άλλες πιέσεις, προερχόμενες εκ Βασιλείας. Με τη Γαλλία να πρωτοστατεί, έχοντας τη στήριξη Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων μικρότερων χωρών, οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι εάν οι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας του πλαισίου Βασιλεία ΙΙΙ είναι υπέρμετρα αυστηροί, θα έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, λυγίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα.