Κλίμα συμφωνίας στις Βρυξέλλες

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 17:54
UPD:18:13
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Aξιωματούχος επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν τώρα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Bρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Σχεδόν βέβαιος για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, στο Εurogroup της Πέμπτης, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξουν τώρα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία, μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες πλησιάζουν το 100%», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι θεσμοί θα υποβάλουν στους υπουργούς θετική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις.

Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αφού προηγουμένως προηγηθούν οι επικυρώσεις από εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης, ενώ ο ίδιος αξιωματούχος, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να προσδιορίσει το ποσό που θα εκταμιευθεί. Οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες το τοποθετούν μεταξύ 7,5 και 10 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το ΔΝΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση, ενώ χρήματα θα βάλει όταν ξεκαθαρίσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Σχετικά με το χρέος, ο αξιωματούχος εξέφρασε την  απορία του για τη διάσταση που έχει δοθεί στον Τύπο, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν υπήρχε θέμα λήψης αποφάσεων τώρα, αλλά στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Σχετικά με την συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη, είπε ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να εξειδικεύσουν λίγο την απόφαση του Μαΐου 2016 που καθόριζε τους βασικούς άξονες των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ώστε να μην προκαταβάλλουν τις αποφάσεις, οι οποίος προγραμματίζονται για το χρόνου.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι είναι και η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αρνήθηκε, όμως, να αποκαλύψει ότι θα περιέχουν τα συμπεράσματα του Εurogroup για το θέμα αυτό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα