Nestle: 2,5 δισ. δολ. για εξαγορά σκέλους της Novartis

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 10:30

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά του σκέλους ιατρικών τροφών της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis AG, αντί ποσού 2,5 δισ. δολ. με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στην τροφοδοσία γευμάτων νοσοκομείων, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, Nestle SA.

Το σκέλος παράγει τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες ή επιπλέον θερμίδες για ασθενείς που είναι αδύναμοι μετά από εγχείρηση ή πάσχουν από καρκίνο, καθώς επίσης και αντλίες που παρέχουν τροφή απ ΄ευθείας στο στομάχι ασθενών. Οι ετήσιες πωλήσεις του εν λόγω σκέλους που αγοράζει από την Novartis η Nestle, είναι περίπου 950 εκατ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Βιβέ της Ελβετίας.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Nestel, Peter Bradeck, πούλησε τα σκέλη καφέ, κακάο και επεξεργασίας γαλακτοκομικών για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις πιο προσοδοφόρες υγιεινές τροφές και τα ακριβότερα ποτά. Η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδα από τις τροφές για κατανάλωση από ασθενείς, είχαν πέρυσι διψήφιο αριθμό.

«Η κίνηση ωθεί τη Nestle στη δεύτερη θέση στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα αγορά των ειδών υγιεινής διατροφής, όπου η εταιρεία είχε ασήμαντο ρόλο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η εξαγορά, σύμφωνα με την Nestle, δεν θα έχει άμεση επίδραση στα κέρδη της.

Η εμπορική συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, μετά την εξέταση τη συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, ανέφεραν οι εταιρείες σε διαφορετικές ανακοινώσεις τους.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Novartiς, Daniel Vasella, πουλά τη δραστηριότητα για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα φάρμακα και τα εμβόλια.

Η Novartis έχει πουλήσει ήδη το σκέλος που παράγει τα ισοτονικά ποτά Isostar στην ABN Amro Holding NV, προς 271 εκατ. δολ. τον Μάρτιο. Αλλο σκέλος τροφίμων της Novartis που παράγει τη σκόνη Ovaltine, πουλήθηκε στην Associated British Foods Plc στα τέλη του 2002 προς 398,6 εκατ. ελβετικά φράγκα (330 εκατ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα