Chevron: Στα 110.000 βαρέλια ημερησίως η παραγωγή στην Βραζιλία

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 12:25

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 110.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα ίση με το 4% της σημερινής της παραγωγής, θα παράγει έως το 2015 στη Βραζιλία, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, Chevron Corp.

Η Chevron σχεδιάζει να αναπτύξει τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Βραζιλίας με την κρατική εταιρεία Petroleo Brasileiro SA, σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ενδέχεται να υπερβεί τα 3 δισ. δολ., σύμφωνα με τον Ali Moshiri, 53 ετών, που ηγείται των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και παραγωγής της εταιρείας στη Λατινική Αμερική, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Η Chevron, που εδρεύει στο Σαν Ραμόν της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, άρχισε να ψάχνει για πετρέλαιο στη Βραζιλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μέχρι σήμερα δεν έχει παραγωγή στη χώρα.

«Στόχος μας είναι η παραγωγή πλέον των 110.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως μεταξύ 2010 και 2015» είπε ο Moshiri, συμπληρώνοντας: «Η Chevron διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στη Βραζιλία μετά την Petrobras». Η Chevron έχει προβλέψει ότι η παραγωγή στη Βραζιλία θα είναι ίση με την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό.

Η Chevron αναπτύσσει της ανακαλύψεις κοιτασμάτων στη Βραζιλία μαζί με τα νέα προγράμματά της στο Καζακστάν, τη Δυτική Αφρική και τον Κόλπο του Μεξικό για να αυξήσει τα αποθέματά της και να τα αξιοποιήσει σε υψηλές τιμές. Η Βραζιλία άνοιξε τις πόρτες σε ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία, που αύξησαν τους περιορισμούς.

Τον Οκτώβριο η Chevron ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγής της, ήταν ίση με 2,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Η Βραζιλία εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Η Petrobras αναμένεται να δαπανήσει 87,1 δισ. δολ. έως το 2011 στο πλαίσιο του σχεδίου της για σχεδόν διπλασιασμό της παραγωγής της στα περίπου 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2015.

Οι μετοχές της Chevron σημείωσαν άνοδο 55 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 74,40 δολ. η μία, μετά την αναρρίχησή τους στα 74,72 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 52 εβδομάδων. Μέσα στο έτος έχουν σημειώσει άνοδο 31%.

Η Exxon Mobil Corp. με έδρα το Ιρβινγκ του Τέξας των ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία παραγωγής πετρελαιοειδών στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα