Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.49), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,25% στις 786,55 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,19% στις 2.083,43 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,83 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 35 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,15% στις 773,74 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,91%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,41%, η Eurobank κατά 1,68%, η Alpha Bank κατά 0,47% και η Attica Bank κατά 1,87%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται άνω του 2% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Lamda Development, Eλλάκτορα, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1%, της Aegean κατά 0,99% και του ΟΠΑΠ κατά 0,84%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω μείωση, κινούμενες κάτω του τεχνικού ορίου του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 5,9 μονάδες βάσης στο 5,886%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3,0 μονάδες βάσης στο 4,998%.
Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, προσδοκώντας την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι προσδοκίες είναι σαφώς χαμηλότερες, δεδομένης της απροθυμίας των Ευρωπαίων πιστωτών να προχωρήσουν σε «γενναίες» παραχωρήσεις ως προς τους όρους αποπληρωμής των ομολόγων.
Κρίσιμης σημασίας θεωρείται και η στάση του ΔΝΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις για το «τελικό κείμενο» της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως η συμφωνία της Πέμπτης είναι απίθανο να «οδηγήσει» στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σχολιάζοντας την «εικόνα» της αγοράς, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Πλέον, είμαστε εν αναμονή του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το ποιες αποφάσεις θα παρθούν σε σχέση με την Ελλάδα. Όλα δείχνουν, μιας και δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου, ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Μένει να δούμε αν και τι είδους αναφορά θα υπάρξει για το χρέος, μιας και όπως φαίνεται πάει σε επόμενη φάση. Η εβδομάδα είναι λήξης Παραγώγων και για πρώτη φορά ναι μεν μας βρίσκει κοντά στα υψηλά, με την διαφορά ότι ήδη έχουμε συσσώρευση σχεδόν ένα μήνα στα επίπεδα πέριξ του 800».
Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρεί τα παρακάτω: «Η συσσώρευση δείχνει την αβεβαιότητα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, χωρίς η Αγορά να δείχνει προς το παρόν διάθεση να προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά το χρέος κυρίως. Η τάση παραμένει σε ημερήσιο γράφημα ανοδική, ενώ η ζώνη τιμών μεταξύ 792 – 813 μονάδων αποτελεί τη βασική αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη. Αντίθετα στις 750 μονάδες εντοπίζεται η πιο σημαντική πρώτη στήριξη. Ο MACD συνεχίζει να δίνει σήμα πώλησης».
Στον αντίποδα, η Merit Sec αναφέρει τα εξής: «Ξεκίνησε μία εβδομάδα που ενδεχομένως θα κρίνει την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Το βασικό σενάριο είναι να κλείσει η 2η αξιολόγηση και να λάβουμε την δόση με σκοπό να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Χώρας. Εδώ σταματούν οι θετικές εξελίξεις και επειδή αυτό έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, δεν αποκλείεται η Αγορά να διορθώσει προς χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς, ωστόσο, να αναμένουμε 'ξεπούλημα' στην παρούσα φάση».
naftemporiki.gr