Η πλατφόρμα «Delos» ανοίγει δρόμους στις διαμεταφορές

Συνέντευξη: Η Βασιλική Χριστίδη μιλά για τη συνεργασία Skyserv-Cosco στην Ελλάδα
Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 14:13
UPD:14:21

Από την έντυπη έκδοση

Στον Φάνη Ζώη
[email protected]

Τα δεδομένα στη διαμεταφορική αγορά στην Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει η πλατφόρμα «Delos» που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία της Skyserv με την Cosco Shipping Lines (Greece), με σκοπό να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα σημαντικό διαμετακομιστικό «hub» στο κέντρο της Μεσογείου. Στα σχέδια, αλλά και στα οφέλη που εκτιμά ότι θα προκύψουν από  τη συνεργασία της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και logistics, Skyserv με την Cosco Shipping Lines (Greece) και την πλατφόρμα «Delos», αναφέρθηκε στην πρώτη της συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» η γενική διευθύντρια του Ομίλου Aviareps Hellas και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Skyserv Βασιλική Χριστίδη.

Πρόσφατα ανακοινώσατε τη συνεργασία σας με την COSCO Shipping Lines (Greece) και την έναρξη σε πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας «Delos». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η γενική διευθύντρια του Ομίλου Aviareps Hellas και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Skyserv Βασιλική Χριστίδη

«Οι δύο εταιρείες, αντλώντας από την ειδική τεχνογνωσία που η κάθε μία διαθέτει στον τομέα της, είδαν ότι μπορούν να διαθέσουν τα μέσα και έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα σημαντικό μερίδιο της διεθνούς διαμεταφορικής δραστηριότητας για την Ελλάδα. Η σκέψη ήταν απλή. Η σύνδεση της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού του Πειραιά και των νομοθετημένων δυνατοτήτων της, σε μία αδιάρρηκτη ενότητα με τις υποδομές του αεροδρομίου και τη διαθέσιμη χωρητικότητα των αεροσκαφών, μπορούν να φέρουν όγκους αεροπορικώς μεταφερόμενου φορτίου στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με την ομάδα της Cosco Shipping Lines (Greece) δουλεύουμε για τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, ικανής να προσελκύσει το ενδιαφέρον της εμπορευματικής κοινότητας, για να δημιουργηθεί ένα σημαντικό hub στο κέντρο της Μεσογείου. Όλα αυτά εκπορεύονται βέβαια από τη σπουδαιότητα που προσθέτει η γεωγραφική θέση της χώρας στους δρόμους του διεθνούς εμπορίου. Η πλατφόρμα “Delos” συνάδει με τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για βέλτιστη ενοποίηση και διασύνδεση όλων των τρόπων μεταφοράς και την προαγωγή οικονομικά αποδοτικών, υψηλής ποιότητας μεταφορών, που συμβάλλουν στην προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Τι υπηρεσίες προσφέρει και ποια τα πλεονεκτήματά της;

«Η πλατφόρμα “Delos” δοκιμάζεται στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης φορτίων που προορίζονται για συνδυασμένη μεταφορά, με τη χρήση και εναέριων μέσων, με τις απολύτως αναγκαίες και πλέον απλουστευμένες διαδικασίες.  Όλα αυτά μέσα από δύο κύριες μεταφορικές πύλες στην Αττική. Την ελεύθερη ζώνη στο λιμάνι του Πειραιά και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στην ουσία, δηλαδή, επιχειρεί να βελτιστοποιήσει τη συνολική διαχείριση των αεροπορικά διακινούμενων φορτίων, επεκτείνοντας τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης ζώνης του Πειραιά. Όλα τα παραπάνω με εγγύηση ταχύτητας και αξιοπιστίας, ενισχύοντας κατ’ αποτέλεσμα τους όγκους του αεροπορικά διακινούμενου φορτίου από, προς και διά της ελληνικής επικράτειας.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί είναι μία ελεύθερη και ανοιχτή πλατφόρμα καινοτόμων υπηρεσιών στη συνδυασμένη μεταφορά (sea-air/air-sea). Φιλοδοξεί να παραδώσει στην εγχώρια και διεθνή διαμεταφορική κοινότητα μία ολοκληρωμένη υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop) για οποιοδήποτε τύπο διαμεταφερόμενου φορτίου προς κάθε προορισμό».

Τι εμπορεύματα αφορά κυρίως η πλατφόρμα;

«Όλα όσα απαιτούν ταχύτητα στους χρόνους παράδοσης. Ο χρόνος είναι το σημαντικό πλεονέκτημα της αεροπορικής μεταφοράς και τούτο έχει αποδεδειγμένα σημαντική αξία για τη διακίνηση ανταλλακτικών, τροφίμων και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η αναφορά βέβαια είναι εξαιρετικά ενδεικτική, καθώς σε οποιαδήποτε μεταφορά ο χρόνος είναι χρήμα».

Υπάρχει αξία για την αγορά του forwarding από τη συνεργασία με την πλατφόρμα αυτή και σε ποιες εξελίξεις προσβλέπετε με τη λειτουργία της;

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα ανοιχτή για όλους όσοι προσβλέπουν στην αύξηση του όγκου του αεροπορικώς μεταφερόμενου φορτίου στην Ελλάδα. Η ομάδα ανάπτυξης της πλατφόρμας έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι η “Delos” μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προστιθέμενης αξίας για την εξυπηρέτηση των εμπορευμάτων, επομένως και των άμεσων συνεργατών της που είναι φυσικά οι δραστηριοποιούμενοι στην αγορά forwarders. Ήδη, αρκετοί forwarders έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας με την πλατφόρμα “Delos” στο πιλοτικό της στάδιο. Για την ομάδα ανάπτυξης της “Delos” αξία και όφελος προκύπτει για όλους. Ήδη ανέφερα τους πελάτες και τους forwarders και είναι ευκόλως εννοούμενα τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την ανάπτυξη όλης της εμπορευματικής κοινότητας του Αεροδρομίου Αθηνών, αλλά ιδίως για την ελληνική οικονομία».

Σε τι στάδιο της διαδικασίας βρίσκεται τώρα και πότε θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη;

«Σε αυτή τη φάση είναι αναγκαίο η πλατφόρμα να δοκιμαστεί, να οριοθετηθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες και οι αναγκαίες ροές, προκειμένου να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι ότι η πρότασή μας μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλες κλίμακες. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο στάδιο η δοκιμασία όλων σε πραγματικές συνθήκες. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί η εμπορική της πολιτική και οι στόχοι».

Πώς προέκυψε το όνομα «Delos»;

«Το όνομα υποδηλώνει την ελληνοκεντρική προσήλωση της προσπάθειας. Μέσα από την “Delos” στοχεύουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ένα κέντρο εμπορικής δραστηριότητας παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ήταν για πολλούς αιώνες η νήσος Δήλος. Η Δήλος ήταν μια σημαντική εμπορική βάση και ένας μοναδικής αξίας διαχρονικός εμπορικός θαλάσσιος δρόμος, που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα