Ανοδικά κινείται ο χαλκός

Μετά την ανακοίνωση της Codelco στη Χιλή για μείωση της παραγωγής
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 07:58

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση της Codelco της Χιλής, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, ότι πτώση στοάς ορυχείου μείωσε την παραγωγή της, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Το ατύχημα που σημειώθηκε τον Ιούλιο στο ορυχείο της στην Τσουκουϊκαμάτα, μείωσε την παραγωγή από τις 23 Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου κατά περίπου 15.000 τόνους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας. Οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 60%.

Ο χαλκός για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών έως 420 γιουάν, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 63.300 γιουάν (8.094 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκα από 63.060 γιουάν, 0,3% υψηλότερα, στο μέσον της συνεδρίασης.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησε έως 350 γιουάν, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας σήμερα τα 65.450 γιουάν ο τόνος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος τιμών και άλλων βασικών μετάλλων στο Λονδίνο εξ αιτίας των ανησυχιών για τις προμήθειές τους, στήριξαν την άνοδο του χαλκού.

Το νικέλιο που χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι σημείωσε άνοδο 4,5% στο London Metal Exchange, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 1987, ενώ το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτοκινήτων και μερών αεροσκαφών, σημείωσε άνοδο 2,3%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 6.769 δολ. ο τόνος, στις 11:28 π.μ., ώρα Σαγκάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα