TUI: Απολύει προσωπικό, πουλά στοιχεία, προβλέπει χαμηλότερα κέρδη

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 11:33

ΣΧΕΔΙΑ για τη περικοπή 3.600 θέσεων εργασίας από το σκέλος του τουρισμού κάνει η TUI AG, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδίων της Ευρώπης, ενώ δεν θα καταβάλει φέτος μέρισμα και θα πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία για να περιορίσει το κόστος της, με στόχο την εξισορρόπηση της μείωσης των πωλήσεων.

Η εταιρεία θα πουλήσει τον σταθμό λιμένος στο Μόντρεαλ του Καναδά, κάποια πλοία που έχει στην κυριότητά του, το σκέλος της CP Ships, καθώς και περιουσιακά στοιχεία που δεν χρειάζονται για τη δραστηριότητά της, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Έως το 2008 το χρέος της θα μειωθεί στα 2,5 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολ.) από 2,9 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο του έτους που διανύουμε.

Η TUI απέρριψε τον στόχο της για διπλασιασμό των κερδών το 2008, καθώς οι χαμηλότεροι ναύλοι σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, βλάπτουν το ναυτιλιακό σκέλος και τα έσοδα από τον τουρισμό είναι στάσιμα. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη θα αυξηθούν έως το 1,05 δισ. ευρώ το 2008 από 632,8 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

«Για την οικονομική χρήση του 2007 προβλέπεται σημαντική βελτίωση των κερδών του ομίλου και βάσει αυτού θα αρχίσει πάλι η καταβολή μερισμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της TUI.

H εταιρεία, εισπράττει περίπου το ήμισυ των εσόδων της από τον τουρισμό και το υπόλοιπο από τη δραστηριότητά της στη ναυτιλία. H TUI δαπάνησε 2 δισ. δολ. για να αγοράσει την CP Ships το 2005 με στόχο να περιορίσει την εξάρτησή της από τον εποχιακό τουρισμό, δημιουργώντας τη πέμπτη σε μέγεθος ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο.

Σήμερα είπε ότι επιθυμεί να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά 250 εκατ. ευρώ μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα αφορούν κόστος του προσωπικού.

Τα ετήσια κέρδη θα μειωθούν φέτος εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους λειτουργίας του ναυτιλιακού σκέλους, σύμφωνα με την εταιρεία τον Αύγουστο. Η εταιρεία εκτιμά ότι το εν λόγω σκέλος θα εμφανίσει ετήσιες ζημίες φέτος, καθώς το κόστος της ενεργείας αυξήθηκε και η μεγάλη δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων μείωσε τους ναύλους σε ασιατικούς προορισμούς, βλάπτοντας έτσι την κερδοφορία.

Τα κέρδη από τον τουρισμό θα αυξηθούν από 450 έως 550 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία καθώς η TUI μειώνει το κόστος, προσθέτει ξενοδοχεία και επεκτείνει τις αεροπορικές εταιρείες της, χαμηλού μεταφορικού κόστους. Η εταιρεία προέβλεπε νωρίτερα ότι το σκέλος αυτό θα είχε κέρδη 700 εκατ. ευρώ.

Η TUI πρόσθεσε πτήσεις στα δρομολόγια για Αυστραλία και Κίνα από τη Γερμανία για να περιορίσει τον ανταγωνισμό που δέχεται από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους Ryanair Holdings Plc και EasyJet Plc. Η εταιρεία έχει πει ότι θα συγχωνεύσει τις χαμηλού μεταφορικού κόστους αεροπορικές της εταιρείες και θα ψάξει για περαιτέρω στρατηγικές λύσεις, χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένη.

Τα κέρδη από τη ναυτιλία θα κυμανθούν από 400 έως 500 εκατ. ευρώ έως το 2008, είπε σήμερα η TUI. Νωρίτερα, ο στόχος της αφορούσε κέρδη 650 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα