Cimpor: 534 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του σκέλους της Lafarge στην Τουρκία

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 12:44

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά του τουρκικού σκέλους της Lafarge SA, αντί ποσού 534 εκατ. ευρώ (703 εκατ. δολ.), καθώς επιδιώκει την επέκτασή της σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές, έκλεισε η Cimpor-Cimentos de Portugal SGPS SA, η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της Πορτογαλίας.

Η εξαγορά περιλαμβάνει απροσδιόριστο ποσόν χρέους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Cimpor, που εδρεύει στη Λισαβόνα. Η Lafarge η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία παραγωγής υλικών για την κατασκευή κτιρίων, κατέχει το 50% του σκέλους στην Τουρκία, γνωστό ως Yloac και οι τοπικοί συνεργάτες το υπόλοιπο.

Η Cimpor επεκτάθηκε στις αναδυόμενες αγορές, από την Αίγυπτο έως τη Νότιο Αφρική για να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της αύξησης των παραγγελιών και να εξισορροπήσει τη στασιμότητα της αγοράς στην Πορτογαλία. Η οικονομία της Τουρκίας, ύψους 360 δισ. δολ. αναπτύσσεται με περίπου τρεις φορές του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει αναπτυχθεί για 19 συνεχόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για κατασκευές.

Οι μετοχές της Cimpor διαπραγματεύθηκαν με ελαφρά διαφοροποίηση στα 6,09 ευρώ η μία στις 9:21 π.μ. στη Λισαβόνα. Συνολικά μέσα στο έτος οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 31%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ.

Η Lafarge έχει το 12,6% της Cimpor, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η τεχνική εταιρεία της Πορτογαλίας, Teixeira Duarte-Engenharia e Construcoes SA. Οι μετοχές της γαλλικής Lafarge, σημείωσαν επίσης ελαφρά διαφοροποίηση, ενώ φέτος έχουν αναρριχηθεί σε ποσοστό 47%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 19,7 δισ. ευρώ.

Η Cimpor επιδιώκει να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής τσιμέντου κατά 6 εκατ. τόνους ετησίως, μέσω εξαγορών στην Ινδία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εξαγορών της εταιρείας, Joao Salgado, τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά η εταιρεία δραστηριοποιείται σε εννέα χώρες και αγοράζει την Yloac - η πλήρης επωνυμία είναι Ybitas Lafarge orta Anadolu Cimento Sanavi ve Ticaret AS - καθώς η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. ώθησαν στα ύψη τις επενδύσεις. Οι εταιρείες τσιμέντου συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευνοημένων, καθώς η ζήτηση για την κατασκευή κατοικιών αυξάνεται συνεχώς.

Η οικονομία της Πορτογαλίας θα αναπτυχθεί μόλις 1,2% φέτος, υστερώντας της ανάπτυξης του 2,6% που προβλέπεται να εμφανίσουν οι 12 χώρες μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Πορτογαλία συρρικνώθηκε 3% το 2005, καθώς η συνολική οικονομική ανάπτυξη, περιορίστηκε, σύμφωνα με την Association of Construction and Public Works Companies.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα