Αποκάλυψη κυκλώματος πλαστών βεβαιώσεων εργοδοτών για αλλοδαπούς

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 14:06

Κύκλωμα πλαστών βεβαιώσεων εργοδοτών για αλλοδαπούς αποκαλύφθηκε μετά αιφνιδιαστικό έλεγχο της επιθεώρησης του ΟΓΑ σε συνεργασία με την Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του Δημοτικού Διαμερίσματος Βάρδας Ηλείας.

Συγκεκριμένα από τον έλεγχο διαπιστώθηκε:

1. Για σημαντικό αριθμό εγγραφών στα βιβλία πρωτοκόλλου ΟΓΑ που τηρεί ο εν λόγω Ανταποκριτής δεν βρέθηκαν τα σχετικά έγγραφα. Εξάλλου, ανευρέθη μεγάλος αριθμός κενών (λευκών) υπεύθυνων δηλώσεων υπογεγραμμένων από κατοίκους-εργοδότες της περιοχής Βάρδας Ηλείας, τις οποίες ο συγκεκριμένος Ανταποκριτής χρησιμοποιούσε κατά βούληση.

2. Εκτός των κανονικά απογεγραμμένων αλλοδαπών στο συγκεκριμένο Δ.Δ., εμφανίζεται να απασχολείται στη Βάρδα τεράστιος αριθμός αλλοδαπών (όλοι κάτοικοι εκτός Ν.Ηλείας) δυσανάλογος τόσο με τον αριθμό των εργοδοτών όσο και με τις καλλιεργούμενες στην περιοχή εκτάσεις.

3. Κάτοικοι του Δ.Δ. Βάρδας που εμφανίζονται ως εργοδότες, δηλώνουν, ότι απασχολούν υπερβολικό κατ΄έτος αριθμό αλλοδαπών- αγρεργατών σε σχέση με τις δηλούμενες στο έντυπο φορολογικής τους δήλωσης κτηματικές περιουσίες.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος -σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΓΑ- ενδεικτικά επισημαίνεται ότι εμφανίζονται εργοδότες που δηλώνουν ότι αλλοδαποί πραγματοποίησαν 6.000 ημερομίσθια κατ’ έτος.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω παράνομων ενεργειών είναι τόσο η νομιμοποίηση παραμονής αλλοδαπών στη χώρα με πλαστά δικαιολογητικά που προβλέπονται για την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ, όσο και η οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού με δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από βιβλιάρια υγείας και συνταγολόγια που ενδεχομένως εκδόθηκαν παρανόμως.

Ο διοικητής του ΟΓΑ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, κατά το μέρος που αφορά στον ΟΓΑ, και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα