Προώθηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε κτίρια

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 14:31

Ομάδα εργασίας για την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε κτίρια, συγκροτήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας :

α) θα διερευνήσει την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες και στα δώματα κτιρίων,

β) θα εξετάσει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου και δυσκολεύουν ή αποτρέπουν τους ιδιώτες από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, και

γ) θα προτείνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ευρύτερη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σημεία που θα κριθούν κατάλληλα και υπό τις προϋποθέσεις που θα καθορισθούν.

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με συντονισμένες ενέργειες την διάδοση της χρήσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε την ηλιοφάνεια που απολαμβάνει η χώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους για την παραγωγή, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθαρής, "πράσινης" ενέργειας», τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τις διάσπαρτες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, να διαλευκάνουμε το θολό τοπίο και να προχωρήσουμε αμέσως τις πολεοδομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες και στα δώματα κτιρίων».

«Οι ενέργειές μας αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Καλογιάννης, «συνδυάζονται με τις υποχρεώσεις που θέτει στη χώρα μας η κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, την οποία ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο το υπουργείο Ανάπτυξης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα