Μεταλλεία Κασσάνδρας: Στη διαιτησία προσφεύγει το ελληνικό δημόσιο

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 14:29
UPD:16:43
INTIME NEWS

Της Λέττας Καλαμαρά

Από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μιχαήλ Απέσσο, ζήτησε επισήμως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή στη διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, εξελίσσοντας με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών που υπάρχουν εδώ και καιρό μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης στις αρχές Απριλίου 2017 από τον υπουργό Ενέργειας και με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου  να ανατεθεί στη δικηγορική εταιρεία «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες» η νομική υποστήριξη των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και εν προκειμένω του υπουργείου Περιβάλλοντος  για την άσκηση αίτησης ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου προκειμένου κα κριθεί κατά πόσο η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία (Ελληνικός Χρυσός) βρίσκεται σε αδυναμία εκπληρώσεως των συμβατικών της υποχρεώσεων κατά την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων.

Όπως είχε επισημανθεί η συνεπικούρηση αυτή είχε ανατεθεί σε εξωτερική δικηγορική επειδή εν προκειμένω συντρέχει εντελώς εξαιρετική περίπτωση άκρως δυσχερούς και περίπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία λόγω της φύσεως του αντικειμένου της.

Από δω και πέρα, μετά τη λήψη της πρωτοβουλίας του υπουργού, που όπως σημειώνεται έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές, το Νομικό Συμβούλιο καλείται να ξεκινήσει και επίσημα τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την προσφυγή στη διαιτησία.

Η διαδικασία, μεταξύ άλλων, αφορά τη σύνταξη και την επίδοση του στην Ελληνικός Χρυσός του κειμένου της κλήσης για τη διαιτησία με τα ακριβή θέματα που θα συζητηθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που δεν συνάδουν όμως με τη νομική διαδικασία, μεταξύ των θεμάτων μπορεί να είναι και το flash smelting, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης και οι όροι υλοποίησής της και άλλα. Κατόπιν οι δύο πλευρές θα ορίσουν τους διαιτητές τους, έναν η κάθε μία και μετά θα οριστεί ένας τρίτος διαιτητής που θα αναλάβει τη συζήτηση της υπόθεσης, σε ιδιωτικό χώρο που θα οριστεί.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα