Σε πολλαπλά επίπεδα το ενδιαφέρον του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 11:00
UPD:11:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε χρέος, ΕΚΤ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να εμφανίζει συγκρατημένη άνοδο, κινούμενο στο τεχνικό όριο των 780 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.51), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,64% στις 779,26 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,66% στις 2.072,95 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,29 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 32 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,05% στις 737,02 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 1,88%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,49%, η Eurobank κατά 0,84% και η Alpha Bank κατά 0,49%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,101 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξάνεται κατά 1,40% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Aegean, Motor Oil και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κατά 2,80%, της Viohalco κατά 0,48% και του Τιτάνα κατά 0,20%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρές μεταβολές, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 6,054% ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης στο 5,885%.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη σε πολλαπλά επίπεδα, με κυριότερο όλων το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Tόμας Βίζερ, εκτίμησε σήμερα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup ανέρχονται στο 95%.

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, έως ότου υπάρξει μία κοινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Στο «τραπέζι» θα βρεθούν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, η εκταμίευση της δόσης αλλά και το ζήτημα του χρέους.

Την ίδια ώρα, σήμερα συνεδριάζει και το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με τον Μάριο Ντράγκι να αναμένεται να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα παραμείνει αμετάβλητη.

Στη Βρετανία, τέλος, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι έχει υποχωρήσει στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθιστώντας αρκετή δύσκολη την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα