Ρεκόρ 5 1/2 χρόνων η Ευρώπη

Πρόωρο πρωτοχρονιάτικο «ράλι» και στις ΗΠΑ
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2006 00:01

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ των τελευταίων 5 1/2 χρόνων τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το δείκτη Stoxx 50 να καταρρίπτει ανοδικό ρεκόρ δεκαετίας, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι εξαγορές και τα κέρδη θα συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς, ενώ στη Wall Street o ήπιος πληθωρισμός εκτίναξε τον Dow ενδοσυνεδριακά σε νέο ιστορικό υψηλό για 19η φορά από τον Οκτώβριο.

Το πρόωρο πρωτοχρονιάτικο «ράλι» οδήγησε στα ύψη τους χρηματιστηριακούς δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ το βαρόμετρο των blue chips καταρρίπτει αλλεπάλληλα υψηλά ρεκόρ, λόγω των απρόσμενων ήπιων πληθωριστικών στοιχείων που διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι τιμές είναι υπό έλεγχο. Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν επίσης από ένα άλλο γύρο αναφορών ισχυρών κερδοφοριών κυρίως από εταιρείες τεχνολογίας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκε για δέκατη συνεχή συνεδρίαση, με κέρδη 0,6% στις 1.489,1 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2001.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης DAXτης Φραγκφούρτης σημείωσε άνοδο κατά 0,6%, όπως και ο CAC 40, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,5%. Ο δείκτης Dow Jones άγγιξε ενδοσυνεδριακά νέο ρεκόρ στις 12.462,34, για 19η φορά απο τον Οκτώβριο ενώ ο Nasdaq «φλερτάρει»με νέο υψηλό του 2006.

Η Altadis sσημείωσε κέρδη σήμερα μετά και τις φήμες ότι η καπνοβιομηχανία ίσως δεχτεί προσφορά καθώς η JapanTobacco δέχτηκε να εξαγοράσει την Gallaher Group έναντι 7.5 δις. λιρών (14,7 δις. δολάρια).

Η Fiat οδήγησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες ανοδικά μετά και τα στοιχεία για αύξηση των ευρωπαϊκών πωλήσεων αυτοκινήτων τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall επικράτησε αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση για τη στασιμότητα του πληθωρισμού για τον τελευταίο μήνα, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να μειώσει η Fed τα επιτόκια μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η Alcon επίσης υποχωρεί καθώς η εταιρεία κατασκευής ειδών φροντίδας για τα μάτια απέσυρε συγκεκριμένο τύπο προϊόντος λόγω ανίχνευσης μούχλας σε ορισμένα μπουκάλια.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 16.914,31 μονάδες για πέμπτη συνεχή ημέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα