Statoil: Εξαγοράζει το σκέλος ενεργείας της Hydro ASA

Με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 12:19

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά των δραστηριοτήτων ενεργείας της Norsk Hydro ASA αντί ποσού περίπου 28 δισ. δολ., δημιουργώντας την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, έκλεισε η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Νορβηγίας, Statoil ASA.

Ο συνδυασμένος όμιλος θα ελέγχει περίπου το 70% της παραγωγής πετρελαίου και αερίου της Νορβηγίας, της τρίτης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, καθώς οι τιμές διατηρούνται πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι. Μεγαλύτερη Statoil τοποθετείται καλύτερα στην αγορά για να ανταγωνιστεί την BP Plc και την OAO Gazprom για αποθέματα από την Αφρική και την Ασία, καθώς οι εσωτερικές προμήθειες αυξάνονται.

Οι μέτοχοι της Hydro, η οποία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, θα εισπράξει 0,8622 μετοχές στη νέα εταιρεία, για κάθε μία μετοχή της Hydro που κατέχουν και θα συνεχίσουν να αποτελούν ιδιοκτήτες της Hydro, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών προς το Χρηματιστήριο. Οι μέτοχοι της Statoil θα διατηρήσουν το μερίδιό τους στη νέα εταιρεία, με μία μετοχή για κάθε μία που κατέχουν.

Οι μετοχές της Hydro σημείωσαν άνοδο έως 25% φθάνοντας στις 195 κορώνες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 193,5 κορώνες η μία στις 9:01 π.μ., ώρα Οσλο. Οι μετοχές της Statoi σημείωσαν άνοδο 7,5%, φθάνοντας στα 186 κορώνες η μία.

Η Statoil και η Hydro ψάχνουν νέα αποθέματα πετρελαίου και αερίου για να εξισορροπήσουν τη μείωση της παραγωγής καθώς γηράσκουν οι πετρελαιοπηγές στη Βόρειο Θάλασσα. Οι εταιρείες έχουν δαπανήσει περίπου 6 δισ. δολ. στην αγορά περιουσιακών στοιχείων στα βαθειά νερά της θάλασσας στον Κόλπο του Μεξικό, τα τελευταία δύο χρόνια.

Η νέα εταιρεία θα έχει παραγωγή ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και αερίου 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2007 και αποθέματα 6,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Statoil και Hydro.

Oι μέτοχοι της Statoil θα κατέχουν το 67,3% της νέας εταιρείας και οι μέτοχοι της Hydro το 32,7%. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα κατέχει περίπου το 62,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα