Κομισιόν: Ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 14:38

Ισχυρές παραμένουν οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης, αν και η επέκταση αναμένεται να υποχωρήσει το 2007 σε σχέση με φέτος λόγω του αδύναμου δολαρίου, της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης και της αύξησης του ΦΠΑ στη Γερμανία, αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σημερα.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν η εγχώρια ζήτηση στις χώρες της ευρωζώνης πυροδότησε την ανάπτυξη, που αναμένεται να αυξηθεί στο 2,6% το 2006, σε υψηλό 6ετίας. «Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές. Η ανάπτυξη τροφοδοτείται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, υποδηλώνοντας ότι η επέκταση έχει καταστεί αυτοδιατηρήσιμη», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανόν να υποχωρήσει κοντά στα εν δυνάμει επίπεδά της το 2007, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για ανάπτυξη 2,1% για του χρόνου. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,3% το 2005.

«Κοιτάζοντας πιο μακριά, αναμένεται κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2007, αντανακλώντας τις προσωρινές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία, την πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου και την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως στις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής και προσθέτει πως η πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν είναι πιθανό να πλήξει σημαντικά τους ευρωπαίους εξαγωγείς και θα πρέπει να συνεισφέρει σε μία πειθαρχημένη υποχώρηση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων, όπως το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, που θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες, ώστε να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές.

Πηγή REUTERS



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα