Ξεκάθαρο μήνυμα σε αγορές και ΕΚΤ

Κομισιόν: Ζητεί συμφωνία στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου - Καλεί όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 08:36
UPD:08:36
REUTERS/Yves Herman

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Συμφωνία στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για το χρέος, ζητεί η Κομισιόν, η οποία καλεί όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες των αξιωματούχων της Ευρωζώνης να φτάσουν σε μια τέτοια απόφαση, που θα αφήνει κάποια περιθώρια ελιγμών στην ΕΚΤ σε σχέση με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους προκειμένου να βρουν λύση στο χρέος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αφού ανέφερε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις άλλων, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένη που η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και εναπόκειται τώρα στους εταίρους να παίξουν τον δικό τους ρόλο.

Στην τελική ευθεία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε κομβικής σημασίας, γιατί περιλαμβάνει, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις «κλειδιά» για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, ενώ παράλληλα δημιουργεί έναν αξιόπιστο δημοσιονομικό δρόμο. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να επιτευχθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (15 Ιουνίου) μια συμφωνία σε σχέση με το χρέος, βασισμένη στην απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

EUROPA.EU

Αναφορικά με την ουσία, στις Βρυξέλλες υπογράμμιζαν χθες ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται υπό τον συντονισμό του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ κινούνται στη βάση της πρότασης που είχε γίνει στις 22 Μαΐου στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι περισσότερο σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση μιλούσε για ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους 131,9 δισ. ευρώ του ΕΤΧΣ (δεύτερη διάσωση) μέχρι 15 χρόνια. Καθόριζε επίσης την υποχρέωση της Ελλάδας για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.

Για την περίοδο 2023 μέχρι 2060 δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα γιατί οι δύο πλευρές, δηλαδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία τους υπολογισμούς τους για την ανάπτυξη.

Η παραμονή του ΔΝΤ

Το ένα ζητούμενο για τον κ. Ντέισελμπλουμ που ήταν να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα φαίνεται με τη δήλωση της κας Λαγκάρντ ότι διασφαλίζεται, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνονταν εξαιρετικά πολύπλοκα. Κι αυτό γιατί θα έπρεπε να συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαίων νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θα απαιτούσε χρόνο αλλά και την πολιτική δοκιμασία των επικυρώσεων από εθνικά κοινοβούλια.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένη που η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και εναπόκειται τώρα στους εταίρους να παίξουν τον δικό τους ρόλο.

Το δεύτερο ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει μια απόφαση στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου που δεν θα στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές και θα δημιουργεί προσδοκίες. Με δεδομένο ότι για το χρέος δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη, το βάρος εστιάζεται στην ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή σε μια διατύπωση της απόφασης με τέτοιο τρόπο, που θα αφήνει ένα «παράθυρο» για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επικινδυνότητα των ελληνικών ομολόγων.

Η θέση του κ. Ντράγκι

Πάντως, είναι αλήθεια ότι ο κ. Ντράγκι έχει βάλει ψηλά τον πήχη και αν επιμείνει στη θέση που είχε διατυπώσει πριν από λίγες μέρες ενώπιον της Ευρωβουλής, η απόφαση του Εurogroup σε σχέση με το χρέος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, που θα επιτρέψουν και την εκταμίευση της δόσης.

Με καλή θέληση, εφικτή η συμφωνία και για το χρέος

Το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει σαφήνεια στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους και να δοθεί με αυτό τον τρόπο ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να τοποθετήσει χρήματα στην Ελλάδα επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ζήτησε η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλουν στο να υπάρξει ο «καθαρός δρόμος», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «με καλή θέληση απ’ όλες τις πλευρές, είναι εφικτή μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τη σαφήνεια δεν επιζητούν μόνο οι ξένοι επενδυτές αλλά «και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους τη δυνατότητα να κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα».

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε η Γερμανία και το ΔΝΤ να συμβάλουν στο να υπάρξει «καθαρός δρόμος». 

«Η πρόγνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ασκώντας και πάλι κριτική για τη στάση του ΔΝΤ.

Όσον αφορά το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον». Πρόσθεσε πάντως ότι «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το Eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα