ΥΕΘΑ: Ενημέρωση γ.γ. Περιφερειών για το ΕΣΠΑ 2007 - 2013

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 17:35

Για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε ό,τι αφορά το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007 - 2013), ενημέρωσαν σήμερα τους γενικούς γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας, ο γενικός διευθυντής και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ), Πελοπίδας Καλλίρης και Νίκος Γανώσης. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης Αθανάσιου Νάκου και των υφυπουργών Οικονομίας & Οικονομικών Χρήστου Φώλια και Πέτρου Δούκα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην κοινωνική διάσταση και την περιφερειακή προοπτική του προγράμματος ανάπτυξης του ΥΕΘΑ, καθώς και στην απορρέουσα από αυτό ανάγκη της συνεργασίας όλων των φορέων της κεντρικής και περιφερειακής Διοίκησης της χώρας.

Στόχος, ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, είναι η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, γεγονός το οποίο, όπως ειπε, «θα αναδείξει το ΥΠΕΘΑ σε έναν οργανισμό αυξημένης κοινωνικής ευθύνης, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι στρατεύσιμοι, θα είναι δηλαδή ο άνθρωπος, με ταυτόχρονα παράλληλη ενίσχυση του παραδοσιακού του ρόλου ως φορέα εθνικής ισχύος.

«Σε σχέση με το ΕΣΠΑ έχουμε καταρτίσει προτάσεις, που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου και στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και κάθε δράση, κάθε βελτίωση σε υπηρεσίες και υποδομές, αφορά πρώτιστα και άμεσα την κοινωνία, ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιφέρειας και κυρίως των ακριτικών περιοχών», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης .

Όπως είπε, ήδη είναι σε εξέλιξη η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα στο υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο των δράσεων που αφορούν το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και με τον κάθε περιφερειάρχη ξεχωριστά και θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των διατιθέμενων πόρων.

«Κάθε γόνιμη πρόταση, κάθε υλοποιήσιμη πρόταση, που κατατείνει στην επένδυση κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων, και όχι απλώς στη δαπάνη τους, νομίζω ότι έχει χώρο μέσα στο ΕΣΠΑ, διότι τον κοινό σκοπό υπηρετεί. Αυτόν της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Φώλιας.

Ο κ. Νάκος σημείωσε πως εκτός από το ΕΣΠΑ, τέθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν στη συνεργασία των Περιφερειών με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ιδίως σε θέματα πολιτικής προστασίας και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση λαθρομεταναστών.

Επίσης οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών ενημερώθηκαν από τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ για επιχειρησιακά θέματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα