Πακέτο συμφωνιών, που ρυθμίζουν τους όρους για την προμήθεια και τη τράνζιτ μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς Ελλάδα, Τουρκία, ΠΓΔΜ και Βοσνία μέχρι το 2030, υπέγράψαν σήμερα αρμόδιοι αξιωματούχοι της βουλγαρικής δημόσιας επιχείρησης Bulgargaz και της ρώσικης Gazprom.
Με τον τρόπο αυτό η Βουλγαρία εγγυήθηκε τις τακτικές και σταθερές προμήθειες ρωσικών ενεργειακών πόρων, όπως ήδη έπραξαν Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και θα κάνουν στο εγγύς μέλλον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία. Αυτό δήλωσε μετά την υπογραφή ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Οβτσάροφ, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ.
Ο κ. Οβτσάροφ τόνισε ότι η Σόφια εξασφάλισε και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα. Δηλαδή, ότι η ουσιαστική αύξηση της τιμής του αερίου (ακριβή στοιχεία για την οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν) δεν θα γίνει «εφάπαξ» αλλά σταδιακά στα επόμενα έξι χρόνια, όταν θα ανέβουν επίσης και τα εισοδήματα της χώρας από τα τέλη της μεταφοράς τράνζιτ του ρωσικού αερίου από 1,2 σε 4,7 δισεκατομμύρια λέβα (2,35 δισ. ευρώ) μέσω της Βουλγαρίας.
Η χώρα θα προμηθεύεται το αέριο απευθείας από τους Ρώσους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες όπως ήταν μέχρι τώρα. Στα ποσά που πληρώνει η ρωσική πλευρά για το τράνζιτ, θα επιβάλεται, μεταξύ άλλων, και μια ιδιόμορφη ΑΤΑ, συντελεστής της οποίας θα είναι ο κατά μέσον όρο ετήσιος τιμάριθμος στην Ε.Ε.
Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ εξέφρασε ικανοποίηση από την εμπορική συνεργασία με τη Βουλγαρία, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ρωσική επιχείρηση θα πληρώνει κανονικά και όχι με φυσικό αέριο τα τέλη για το τράνζιτ του αερίου μέσω της Βουλγαρίας (η αξιολόγηση του οποίου γινόταν μέχρι τώρα στη βάση πολύ χαμηλών τιμών, προς όφελος της βουλγαρικής πλευράς).
Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, το γεγονός ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από «οποιεσδήποτε τιμές», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ.Μίλερ, η Gazprom έχει εγγυηθεί ετήσιο τράνζιτ μέσω της Βουλγαρίας 17,8 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου, ενώ είναι σε θέση να προμηθεύει και πρόσθετα πέντε δισ. σε περίπτωση ανάγκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ