Αιχμή του δόρατος η Εθνική Ασφαλιστική

Συστημικές: Υψηλό τίμημα για το μεγαλύτερο asset του κλάδου - Συνεχίζεται η αποεπένδυση στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 12:12
UPD:12:12

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο των συστημικών τραπεζών  επικεντρώνεται μόνο σε εγχώριες τραπεζικές εργασίες. Έτσι, θυγατρικές εξωτερικού, μη τραπεζικές δραστηριότητες, ακίνητα και συμμετοχές σε εταιρείες, βρίσκονται προς πώληση.

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Μπορεί η Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, να είναι το μεγαλύτερο στοιχείο του ενεργητικού που πωλείται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά τα πωλητήρια θα συνεχιστούν από τις τράπεζες και όχι μόνο στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος προκύπτει από το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που επικεντρώνεται μόνο σε εγχώριες τραπεζικές εργασίες αλλά και ως απόρροια της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Έτσι, θυγατρικές εξωτερικού, μη τραπεζικές δραστηριότητες, ακίνητα και συμμετοχές σε εταιρείες, πολλές εκ των οποίων προήλθαν από μετοχοποίηση δανείων, βρίσκονται προς πώληση.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι το μεγαλύτερο asset του κλάδου και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν και μένουν να επιβεβαιωθούν με τις επίσημες ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας, συγκέντρωσε επενδυτικό ενδιαφέρον και υψηλό τίμημα για την Εθνική Τράπεζα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόκριση της κοινοπραξίας Calamos/ Exin έναντι της κινεζικής Fosun και αποτίμηση πολύ υψηλότερη των 650 εκατ. ευρώ με την οποία η Εθνική την έχει αποτιμήσει στα βιβλία της.

Πέραν των τραπεζικών δραστηριοτήτων, άλλες θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων έχουν πωληθεί ήδη ή υπάρχουν πωλητήρια, όπως και για συμμετοχές σε επιχειρήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2020 εντάσσει την αποεπένδυση από όλες τις θυγατρικές εξωτερικού, σε συμμόρφωση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως και την αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, καθώς και από συμμετοχές που περιλαμβάνονται στην «περίμετρο» της Piraeus Legacy Unit. Η PLU είναι η μονάδα όπου έχουν ενταχθεί όλες οι μη κύριες εργασίες του Ομίλου και την αξία της οποίας θα κληθεί να μεγιστοποιήσει εξειδικευμένη διοικητική ομάδα.

Μεταξύ των σημαντικών συμμετοχών από τις οποίες θα αποεπενδύσει η τράπεζα είναι οι θυγατρικές Avis και Ερρίκος Ντυνάν, η HSW όπου υπάρχει συμμετοχή 40%, καθώς και το 10% της Αττικής Οδού, το 27% της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι του Αστακού, το 28% από το κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα (πρόκειται για assets που η Πειραιώς και η Alpha Bank απέκτησαν από την ΑΕΓΕΚ πριν από οκτώ χρόνια, στο πλαίσιο της επιχειρηθείσας διάσωσης), το 33% του Νηρέα και το 33% της Σελόντα.  

Η Πειραιώς προχωρά ήδη και σε πώληση ακινήτων ιδιοκτησίας της τράπεζας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε και λειτουργεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης διαχείρισης του αποθέματος ακινήτων και απαλλαγής από το κόστος συντήρησής τους.

Aνάλογες συμμετοχές σε μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα σε Νηρέα και Σελόντα, έχουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες και οι κινήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται από κοινού ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Για τις συμμετοχές που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες στο πλαίσιο της μετοχοποίησης δανείων κατά κύριο λόγο, αλλά και συνολικά για τις αναδιαρθρώσεις, κρίσιμο είναι το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και ένα μομέντουμ το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.  

Αυτή η συγκυρία πάντως, η οποία προς στιγμήν φάνηκε να επιτυγχάνεται με βάση τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει και πάλι στον αέρα, δυσκολεύοντας τους χειρισμούς των τραπεζών σε όλα τα επίπεδα. Η υποχώρηση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να «κουμπώσει» με την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου που επικρατεί διεθνώς και να δώσει ώθηση σε deals που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ετοιμάζονται από τις τράπεζες.

Και οι κινήσεις πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, καθώς, για παράδειγμα, η Eurobank είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάθεση 1 δισ. ευρώ «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων καλυμμένων πλήρως από προβλέψεις, ενώ και άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank, εξετάζουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά τις θυγατρικές εξωτερικού, η Εθνική «τρέχει» την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία Banca Romaneasca με βασικό διεκδικητή την ουγγρική OTP, η οποία έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την τοπική αγορά και εξετάζει και την περίπτωση της Bancpost που πωλεί η Eurobank. H Eθνική έχει βάλει πωλητήριο στην Εθνική Κύπρου και θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, διατηρώντας κατάστημα στην Κύπρο, μόνο αν επιτύχει ικανοποιητικό τίμημα.

Ήδη από το 2012 είχε δρομολογηθεί η αποχώρηση από αγορές του εξωτερικού και θα καταλήξει σε πλήρη αποεπένδυση για τις Εθνική και Πειραιώς και σε διατήρηση παρουσίας σε δύο χώρες για Alpha Bank και Eurobank. Έχοντας δανειακά χαρτοφυλάκια άνω των 60 δισ. ευρώ πριν από την κρίση και 56,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, στο τέλος του 2015 είχαν περιοριστεί στα 27,4 δισ. ευρώ ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά 26.000 εργαζόμενους και το δίκτυο κατά 2.000 σημεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα