Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στην Ευρώπη

Ωθηση από την Ιntel
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2001 13:00
UPD:13:06

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας μετά τα ενθαρρυντικά νέα από την κορυφαία αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Intel.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της Intel ανακοίνωσε χθες λίγο μετά το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων ότι οι πωλήσεις της εταιρείας το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο θα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες εκτιμήσεις της διοίκησης προκαλώντας ενθουσιασμό στις αγορές. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από διάστημα ενός έτους που η αμερικανική εταιρεία διατηρεί αμετάβλητες τις αρχικές της προβλέψεις. «Τα νέα από την Intel δείχνουν ότι η αισιοδοξία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα ίσως είναι δικαιολογημένη», δήλωσε χρηματιστής της Financial Spreads στο "Bloomberg".

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,46% και βρίσκεται στις 5.975,5 μονάδες. Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών στον απόηχο της ανακοίνωσης της Intel. Η μετοχή της ARM Holdings ενισχύεται κατά 5,55%. Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, όπως οι Vodafone και British Telecommunications. Στον αντίποδα, πτωτικά κινείται ο κλάδος των τραπεζών μετά τη σημαντική υποχώρηση της στερλίνας εν όψει της ένταξής της στη νομισματική ένωση που συνεπάγεται η επικράτηση των Εργατικών στις γενικές εκλογές. Η μετοχή της Royal Bank «χάνει» 1,02%.

Αντιθέτως, από τη νίκη του Τόνι Μπλερ και την προοπτική ένταξης της Μεγ.Βρετανίας στην ευρωζώνη ευνοούνται, σύμφωνα με αναλυτές, οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και στην αεροναυπηγική.

Ανοδικά κινείται και ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος έχει φθάσει στις 5.520 μονάδες με κέρδη 1,23%. Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics είναι έως αυτήν την ώρα ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, καθώς σημειώνει αξιόλογη άνοδο της τάξεως του 4,7%. Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση ανοδικά κινείται σήμερα και η μετοχή της Alcatel, η οποία καταγράφει κέρδη 4,25%.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, τέλος, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,06% και βρίσκεται στις 6.249 μονάδες. Η μετοχή της Infineon Technologies ηγείται της ανόδου με 5,84% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής Intel. Σημειώνεται, ότι η μετοχή της τελαυταίας έχει χάσει 8% κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Από το μέτωπο της οικονομίας, με ενδιαφέρον αναμένονται σε λίγη ώρα τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2001. Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg", η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το εν λόγω διάστημα επιβραδύνθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση από 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2000.

Τέλος, σήμερα θα δοθούν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία. Σύμφωνα με αναλυτές, ο σχετικός δείκτης τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα