Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 07:01

ΡΑΛΙ, μετά τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, έκαναν οι ασιατικές μετοχές, μετά την απόφαση της Ταϊλάνδης να καταργήσει τους περιορισμούς που έθεσε για μία μόλις ημέρα, στις επενδύσεις μετοχών. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. κινήθηκαν ανοδικά μετά την υποχώρηση του γιέν, αυξάνοντας την αξία των πωλήσεων των Ιαπώνων εξαγωγέων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στις 138,88 μονάδες στη 1:16 μ.μ. στο Τόκυο, μετά την χθεσινή του υποχώρηση, τη μεγαλύτερη, από τις 20 Δεκεμβρίου. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,5%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Μαΐου. Ο Topix κέρδιζε 1,3%. Ο δείκτης SET του Χρηματιστηρίου της Ταϊλάνδης αναρριχήθηκε 9,4%, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες του 15%, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα 16 ετών. Η άνοδος του δείκτη ώθησε ανοδικά τις άλλες αναδυόμενες αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να εγκαταλείψει τους κανόνες που έθεσε στις 18 Δεκεμβρίου για το κλείδωμα του 30% των επενδύσεων σε ξένο νόμισμα για ένα έτος σε κεφάλαια που θέτονται κατά μέρος για μετοχές.

Ο δείκτης Kuala Lumpur Composite σημείωσε άνοδο 1%, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες του 2%, τις μεγαλύτερες απώλειες μιας ημέρας σε χρονικό διάστημα επτά μηνών.

Στην Ινδονησία ο Jakarta Composite Index σημείωσε άνοδο 1,9%, μετά τις χθεσινές απώλειες κατά 2,9%.

Χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, Tarisa Watanagase, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι επενδυτές που βασίζονται στο εξωτερικό θα μπορούν να επενδύσουν το 70% των κεφαλαίων που μεταφέρονται στην Ταϊλάνδη. Οι επενδυτές θα μπορούν να πάρουν όλα τους τα κεφάλαια εάν κρατήσουν τα χρήματα στη χώρα για περισσότερο από ένα έτος και πως οποιαδήποτε ανάκληση κεφαλαίων θα έχει πρόστιμο 10% της αρχικής επένδυσης.

Οι κανόνες τέθηκαν μετά την ανατίμηση του νομίσματος της χώρας, μπατ, κατά 16% το 2006, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, απειλώντας τις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη. Το 30% που απαιτείται παραμένει για άλλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων και της ακίνητης περιουσίας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ, υποχωρώντας στα 155,90 γιέν, από το χθεσινό κλείσιμο στα 155,86. Πριν από λίγη ώρα το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 118,07 έναντι του δολαρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα