Ρεκόρ οι απώλειες του γιέν έναντι του ευρώ

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 08:36

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ υποχώρησε το γιέν έναντι του ευρώ, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού με χαμηλότερο ρυθμό από την αύξηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διευρύνοντας το χάσμα των αποδόσεων μεταξύ των ομολόγων τους.

Το ιαπωνικό νόμισμα άγγιξε επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997 έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας, και υποχώρησε σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών έναντι της βρετανικής λίρας.

Χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοχισίκο Φουκούϊ, σηματοδότησε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα περιοριστεί διευρύνοντας το χάσμα της απόδοσης μεταξύ των ιαπωνικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων στα μέγιστα σε 19 μήνες.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 156,35 ανά ευρώ στη 1 μ.μ. στο Τόκυο και άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 156,39 από 155,86 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του δολαρίου το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 118,07 από 118,12. το ευρώ διαπραγματεύθηκε χθες στο 1,3242 έναντι του δολαρίου από 1,3196 χθες, όταν αναρριχήθηκε τα μέγιστα σε τρεις εβδομάδες, μετά την έκθεση που έδειξε αύξηση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.

Φέτος το γιέν έχει υποχωρήσει 11% έναντι του ευρώ, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε μόνο μία φορά τον Ιούλιο τα επιτόκια στο 0,25%, έναντι πέντε αυξήσεων επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ, στο 3,5%. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το γιέν θα υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στα 160 έναντι του ευρώ.

Το ευρώ κινήθηκε επίσης ανοδικά έναντι του δολαρίου καθώς εικάζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ θα σηματοδοτήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις 12 χώρες μέλη της Ε.Ε. το επόμενο έτος.

Το γιέν υποχώρησε στα 233,21 έναντι της βρετανικής λίρας και το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 92,72 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα