Κληρώνει για την Εθνική Ασφαλιστική

Διαγωνισμός: Aύριο η επιλογή του τελικού πλειοδότη από το διοικητικό συμβούλιο
Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 13:26
UPD:13:26

Από την έντυπη έκδοση

Aύριο Παρασκευή αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την επιλογή από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας του τελικού πλειοδότη με βάση και την πρόταση των δύο συμβούλων, της Goldman Sachs και της Morgan Stanley.

Πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για ένα τίμημα που θα κινηθεί στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας και οι δύο ενδιαφερόμενοι, η κινεζική Fosun και η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία Calamos-Exin Partners έχουν καταθέσει βελτιωτικές προσφορές μεγάλου ύψους.

Οι αρχικές δεσμευτικές προσφορές κινούνταν μεταξύ 750 με 780 εκατ. ευρώ και συνυπολόγιζαν τη δεκαετή συμφωνία bancassurance, δηλαδή διάθεσης προϊόντων της Ασφαλιστικής από το δίκτυο της τράπεζας, ενώ μία από αυτές περιλάμβανε την προπληρωμή ύψους 50 εκατ. ευρώ της πενταετούς επέκτασης της σύμβασης, η οποία συνοδεύει την τραπεζοασφαλιστική συμφωνία.

Οι σύμβουλοι πώλησης ζήτησαν βελτιωτικές προσφορές με ενιαίες παραμέτρους, ώστε να είναι συγκρίσιμες, κάτι που δεν ίσχυε για τις αρχικές, στις οποίες θα περιλαμβανόταν και το τίμημα της πενταετούς επέκτασης. Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση για προσφερόμενο τίμημα ύψους 800 εκατ. ευρώ είναι εύλογη για το 100% της εταιρείας και άρα, τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ για το 75% που τελικώς θα διαθέσει η Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας ένα 25% της Ασφαλιστικής.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού ασκήθηκαν πιέσεις εκατέρωθεν για τη στήριξη των υποψήφιων αγοραστών, με πιο εντυπωσιακό παράδειγμα την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross υπέρ της κοινοπραξίας Calamos-Exin. Για τη διοίκηση της Εθνικής μετρά η οικονομική προσφορά, καθώς η τράπεζα έχει αποτιμήσει το 100% της εταιρείας στα βιβλία της έναντι 750 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα