Το ΧΑΑ διαψεύδει τα περί υποτιμητικής κερδοσκοπίας

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2001 15:02
UPD:15:23

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου με σημερινή της ανακοίνωση διέψευσε τις φήμες για υποτιμητική κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια πρόσφατων συνεδριάσεων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Με αφορμή σχόλια εφημερίδων σχετικά με «όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας», «βύθισης της αγοράς» και άλλα, που συνδέονται με την ημέρα μετάβασης της αγοράς μας στις αναπτυγμένες αγορές και ιδιαίτερα με το θέμα των συναλλαγών της Μεθόδου 6, το ΧΑΑ έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα.

Πρώτον, δεν πρέπει να τίθεται θέμα «ανοιχτών πωλήσεων» με σκοπό την υποτιμητική κερδοσκοπία σε σχέση με αυτές τις συναλλαγές, δεδομένου ότι τυχόν κεφαλαιακά κέρδη από αυτές, δεν καταλήγουν στον πωλητή αλλά στο Επικουρικό Κεφάλαιο των Μελών του Χρηματιστηρίου.

Δεύτερον, η Μέθοδος 6, η οποία ας σημειωθεί ισχύει από 14.05.1999, αναφέρεται στην τελική εκκαθάριση από τους χειριστές, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι μετοχές είτε γιατί έχει πραγματοποιηθεί λάθος μετάθεσης σε θεματοφύλακα. Αναφέρονται δε σε μικρά μεγέθη. Με δεδομένο ότι δεν αποκομίζει κανείς κεφαλαιακά κέρδη, όπως τονίστηκε πιο πάνω, η εμπειρία έως τώρα έχει δείξει ότι το σύνολο των συναλλαγών αυτής της μεθόδου, είναι για την κάλυψη λαθών είτε κατά την εκτέλεση της συναλλαγής είτε κατά την μετάθεση στο θεματοφύλακα.

Τρίτον, η Διοίκηση του ΧΑΑ εκτιμά ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Ωστόσο, όπως έκανε πάντοτε για αυτής της μορφής τις συναλλαγές, και στην περίπτωση της 31.05 (Τ+3), έχει έλθει σε άμεση επαφή με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξέταση και αυτών των συναλλαγών.

Τέταρτον, ας σημειωθεί ότι αυτές οι συναλλαγές της Μεθόδου 6 για τη συγκεκριμένη ημέρα ανήλθαν σε 5,4 εκ. ευρώ επί του συνόλου 823 εκ. ευρώ, των συναλλαγών της ημέρας, 31.05.2001, δηλαδή ποσοστό 0,6% επί του συνόλου.

Πέμπτον, δηλώνεται ότι το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν συγκαλύπτουν κανένα θέμα και φροντίζουν πάντοτε για τη διαφάνεια και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Συνιστούν δε σε όλους που ενεργοποιούνται στην αγορά αλλά και σε αυτούς που γενικά ασχολούνται με αυτή, να συνεισφέρουν ώστε να υπάρχει ηρεμία στην αγορά, στηριζόμενοι πάντοτε στα τεκμεριωμένα στοιχεία που προσφέρουν το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τέλος, το ΧΑΑ ιδιαίτερα τονίζει για την ανάγκη λειτουργίας μίας ήρεμης αγοράς, μίας αγοράς που δεν τραυματίζει την εμπιστοσύνη σε αυτή των Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Η ελληνική κεφαλαιαγορά δικαίως πέρασε στην ομάδα των αναπτυγμένων - ωρίμων αγορών. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν τον μηχανισμό να διαφυλάττουν την αξιόπιστη λειτουργία της και αυτό ακριβώς πράττουν συνεχώς."



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα