Εγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου παραλιακού οικισμού Νικήτης, Σιθωνίας Χαλκιδικής

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 16:35

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του παραλιακού οικισμού Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, ενέκρινε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης.

Με το νέο Γ.Π.Σ. εντάσσεται για πρώτη φορά σε σχέδιο πόλεως ο προϋφιστάμενος του 1923 οικισμός και προβλέπεται η επέκτασή του σε δύο Πολεοδομικές Ενότητες. Καθορίζονται, επίσης, οι μέσοι συντελεστές δόμησης και οι χρήσεις γης του οικισμού.

Ειδικότερα προβλέπονται: η δημιουργία πολεοδομικού και τοπικού κέντρου, χώρων αθλητισμού, εκπαίδευσης, πολιτιστικών λειτουργιών και αστικού πρασίνου.

Σε όλη την περιοχή του Γ.Π.Σ. απαγορεύονται οι χωροθετήσεις κέντρων διασκέδασης, καταστημάτων εμπορίας δομικών υλικών και η δημιουργία πάσης φύσεως συνεργείων αυτοκινήτων.

Με το Γ.Π.Σ. προτείνεται ακόμη ο καθορισμός Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης στη δεύτερη Πολεοδομική Ενότητα του οικισμού, ενώ οργανώνεται και ιεραρχείται για πρώτη φορά το Βασικό Οδικό Δίκτυο της περιοχής, με τη δημιουργία κατάλληλων δρόμων εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού, τη δημιουργία δύο υπόγειων διαβάσεων για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών και με τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, προκειμένου να επιτευχθεί εντός του τουριστικού αυτού οικισμού ενιαία ζώνη αστικού πρασίνου και παραλίας.

Τέλος, στο Γ.Π.Σ. περιλαμβάνονται προτάσεις για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ολόκληρης της περιοχής. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ζώνη ανάπλασης και αναβάθμισης του οικισμού της Νικήτης, δημιουργείται ζώνη προστασίας και διαχείρισης των αρχιτεκτονικών του συνόλων και των χώρων ιστορικού ενδιαφέροντος, προβλέπεται ζώνη πρασίνου για την προστασία των υφιστάμενων ρεμάτων και οριοθετείται ζώνη φύτευσης, προστασίας της φύσης και ανάδειξης του τοπίου εκτός των ορίων του Γ.Π.Σ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα