Λιγότερο και ακριβότερο φυσικό αέριο θα μάς πουλήσει η Τουρκία

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 17:41

Στη συμφωνία της Τουρκίας με την Ελλάδα, ο πωλητής δικαιούται να ζητήσει ρύθμιση τιμής μετά από ένα χρόνο. Στην περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσκολία στο αέριο που θα προμηθεύει το Αζερμπαϊτζάν, η τουρκική εταιρεία ΒΟΤΑS θα πουλήσει στην Ελλάδα φυσικό αέριο με την τιμή που θα καθοριστεί μετά από υπολογισμούς που θα γίνουν σε σχέση με την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Βάσει της συμφωνίας η Τουρκία δεν θα μπορέσει να ανεβάσει την τιμή του αερίου που θα πωλήσει, περισσότερο από τα 29 δολάρια, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, επικαλούμενος πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας και από αρμοδίους της ΒΟΤΑS.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ φέρεται -στα δημοσιεύματα- να είπε ότι η πώληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αρχίσει στις 30 Νοεμβρίου, αποφασίστηκε να αρχίσει τον Ιούλιο. Ετσι κατά το 2007 θα δοθεί λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Πέραν αυτού θα ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση όσον αφορά την τιμή.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια δυσκολία στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν που θα διοχετευθεί στην Ελλάδα, η συμφωνία συμπεριλαμβάνει ορισμένες διατάξεις από τις οποίες μπορεί η Τουρκία να διευκολυνθεί. Σε ερώτηση εάν σε μια τέτοια περίπτωση προστεθούν 20 δολάρια στην τιμή του ρωσικού αερίου και πωληθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, ο Γκιουλέρ είπε: «Ενδέχεται να συμβεί αυτό ή κάτι παρόμοιο. Μπορεί να δώσουμε το δικό μας αέριο και τότε θα το δώσουμε σε ανάλογη τιμή. Βάσει του άρθρου διαπραγμάτευσης της συμφωνίας, θα γίνουν οι απαιτούμενες διαπραγματεύσεις. Πέραν αυτού η τιμή, για την οποία γίνεται λόγος, θα ισχύσει μόνο για το 2007. Επίσης, επειδή η διοχέτευση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, θα μπορέσουν να δοθούν μόνο 250 εκατομμύρια κυβικά. Μπορεί να δοθούν και λιγότερα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα