«Σωσίβιο» μισού δισ. ευρώ για την Ολυμπιακή

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 19:16

«Σανίδα σωτηρίας» για την Ολυμπιακή από το διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία, ζητώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη λόγω της πρόωρης υποχρεωτικής έξωσής της από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και την υποχρεωτική μετεγκατάστασή της στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Συγκεκριμένα η Ολυμπιακή ζητούσε αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη έως το τέλος του έτους 2005, ύψους 819.319.463 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολυμπιακή-Υπηρεσίες Α.Ε., το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 563.896.458 ευρώ για απλήρωτες υπηρεσίες επι σειρά ετών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Ολυμπιακή Αεροπορία θα περιμένει το συνολικό κείμενο της απόφασης πριν σχεδιάσει το επόμενο βήμα».

Η απόφαση ήρθε ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτρoπή έχει ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει βοήθεια περίπου 700 εκατ. ευρώ που προσέφερε στην Ολυμπιακή για αρκετά χρόνια. Έχει επίσης ζητήσει την επιβολή τσουχτερών προστίμων για την αποτυχία της Ελλάδας να ανακτήσει τα χρήματα μέχρι σήμερα.

Υψηλόβαθμη πηγή στην ομοσπονδία των εργαζομένων της Ολυμπιακής δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται για περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στο Δημόσιο ως τμήμα της ανάκτησης της παράνομης βοήθειας που ζητούν οι Βρυξέλλες.

«Η απόφαση είναι για 600 εκατ. ευρώ περίπου. Είναι μια πολύ θετική κίνηση για εμάς και είναι αυτό που περιμέναμε», δήλωσε η πηγή στο Reuters και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε να συμψηφιστεί με τα χρήματα που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πριν δυο εβδομάδες η Ολυμπιακή Αεροπορία ανακοίνωσε καθαρές απώλειες ύψους 123,7 εκατ. ευρώ για το 2005.

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης προανήγγειλε ότι αναμένονται και άλλα χρήματα για τον εθνικό αερομεταφορέα, ο οποίος, όπως τόνισε, θα συνεχίσει να πετά κανονικά. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της εργασιακής ειρήνης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και ανακοίνωσε ότι έχει προσκληθεί από τους εργαζόμενους να τους μιλήσει στο μεγάλο υπόστεγο της Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής στα Σπάτα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα