Υπερίσχυσε το κλίμα των ημερών

Ανοδος σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 00:01
UPD:00:18

ΜΕΤΑ την προχθεσινή «θύελλα» της Ταϊλάνδης επέστρεψε η ηρεμία στις ασιατικές αγορές, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι διεθνείς αγορές ανέκαμψαν από τους τριγμούς που προκάλεσε η βουτιά των μετοχών της Μπανγκόκ, αφού οι αναλυτές εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊλάνδης έκλεισε χθες με άνοδο 11,2%, όμως παρά την ανάκαμψη ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα 5% χαμηλότερα από αυτά της Δευτέρας, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε μέτρα για να συγκρατήσει την άνοδο του μπαχτ.

Στη Wall Street, o Dow Jones «φλέρταρε» με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στην αρχή της συνεδρίασης, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά ακόμη ένα ρεκόρ στον απόηχο του προχθεσινού 21ου ρεκόρ στο κλείσιμο της συνεδρίασης αλλά και του τελευταίου γύρου εξαγορών και συγχωνεύσεων που έδωσαν νέα πνοή στις αμερικανικές μετοχές.

Ο Nasdaq δέχθηκε στήριγμα από την προσφορά της Ericsson AB να αγοράσει την εταιρεία εξοπλισμού δικτύων Redback Networks αντί 2,1 δισ. δολαρίων. Ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε ωστόσο περιορισμένος.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά στο «χορό» των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,2%, στις 1.481,33 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά πεντέμισι ετών. «Η αγορά ανέκαμψε από τις προχθεσινές ζημίες της, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση των μετοχών στην Ταϊλάνδη.

Μέχρι το τέλος του έτους, η ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει σε θετικό έδαφος, υποστηριζόμενη από τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων», αναφέρουν αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, έρευνα του Reuters δείχνει ότι οι επενδυτές καλωσορίζουν το 2007 με μεγάλο άνοιγμα σε μετοχές, με λιγότερη όρεξη για ομόλογα και με ελάχιστη διάθεση να αλλάξουν κατεύθυνση, παρά τα εντυπωσιακά κέρδη του τρέχοντος έτους και τις ανησυχίες περί κόπωσης της αγοράς.

Η προοπτική σταθεροποίησης ενίσχυσε τον ευρωπαϊκό τομέα χάλυβα, μετά τη συμφωνία της Arcelor Mittal να εξαγοράσει τη Sicartsa του Μεξικού αντί 1,44 δισ. δολαρίων, ενώ ιδιαίτερα ελκυστικές εμφανίστηκαν και οι μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ο οποίος παρασύρθηκε σε πτώση από τις μετοχές του τομέα μετάλλων. Στο Τόκιο, ο Nikkei ενισχύθηκε 1,4%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα