Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Πρόταση 10 σημείων προκειμένου να έχει εφαρμογή και στα ελληνικά λιμάνια το σύστημα προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού, το berth allocation, για τα κρουαζιερόπλοια κατέθεσε προς τη βιομηχανία η Ένωση Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (Med Cruise).
Το λεγόμενο και «ραντεβού» των πλοίων με το λιμάνι σε συμφωνημένη ώρα και μέρα αποτελεί ένα από τα κύρια αιτήματα που βάζουν οι εταιρείες προκειμένου να φέρουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα. Η αιτιολογία που αναδεικνύουν οι εταιρείες είναι πολύ απλή. Είναι αδύνατο τεχνικά να εξυπηρετηθούν πολλά κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα στους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα ελληνικά νησιά.
Κατά τη διάρκεια ευρείας συνάντησης της βιομηχανίας κρουαζιέρας την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, οι μεσογειακοί λιμένες κρουαζιέρας «τάραξαν τα νερά», καταθέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων μια συγκεκριμένη πρόταση και καλώντας τις εταιρείες κρουαζιέρας να συνεργαστούν για την εφαρμογή της σε όσο το δυνατόν περισσότερους λιμένες της Μεσογείου. «Η πρωτοβουλία μας δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει. Αν υπάρχει ένας εταίρος που επιθυμεί περισσότερο από όλους να εφαρμόζονται κάποιες ομοιόμορφες αρχές στις διαδικασίες προκαθορισμένου ελλιμενισμού, δεν είναι άλλος από τους λιμένες. Ένα μέλος μας δέχθηκε σχεδόν 800 αιτήματα αλλαγής δρομολογίων μέσα σε τρεις μήνες» δήλωσε στη «Ν» ο Θάνος Πάλλης, γενικός γραμματέας της ΜedCruise.
«Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν μια μακροχρόνια και παραγωγική συνεργασία με τους υπεύθυνους των λιμένων, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα μέλη μας έχουν εμπειρία ακυρώσεων τελευταίας στιγμής - και δεν αναφέρομαι σε λόγους καιρού ή ανωτέρας βίας», συνεχίζει ο κ. Πάλλης.
Δεν είναι όμως μόνο οι αλλαγές και οι ακυρώσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον και την ανάληψη συλλογικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΜedCruise: «Θα ήταν λάθος να εστιάσουμε μόνο στις αλλαγές και τις ακυρώσεις επισκέψεων, ή σε αυτό που ονομάζουμε “διπλές κρατήσεις”. Οι λιμένες θέλουν να γνωρίζουν έγκαιρα ποια εταιρεία, ποιο πλοίο, πόσοι επιβάτες θα έρθουν και πότε». Η βασική αρχή της πρότασης που εξασφάλισε και παρουσιάζει η «Ν» συμπεριλαμβάνει, εκτός των άλλων, την έγκαιρη δήλωση των προθέσεων από πλευράς εταιρείας, την υποχρέωση των λιμένων να επιβεβαιώσουν εντός του Ιανουαρίου τις θέσεις ελλιμενισμού για το επόμενο ημερολογιακό έτος και τη δέσμευση λιμένων και εταιρειών σε ένα συγκεκριμένο πλάνο.
Σημεία - κλειδιά
1. Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες για προσέγγιση στον λιμένα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2017 για προσεγγίσεις που θα γίνουν το ημερολογιακό έτος 2019. Αιτήματα μετά τις 30.11.2017, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν, αλλά προηγούνται εκείνα που στάλθηκαν πριν από τη λήξη της προθεσμίας
2. Όλα τα αιτήματα θα εξετάζονται και θα επιβεβαιώνονται μέχρι τις 2.1.2018 (έναν χρόνο πριν από την προσέγγιση).
3. Στην περίπτωση έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού σε συγκεκριμένη ημερομηνία, το λιμάνι πρέπει να προτείνει εναλλακτικές ημερομηνίες στην εταιρεία κρουαζιέρας την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2018. Οι εταιρείες κρουαζιέρας που επηρεάζονται από την αλλαγή της ημερομηνίας προσέγγισης έχουν προτεραιότητα στις εναλλακτικές ημερομηνίες που προσφέρονται μέχρι την 31.1.2018.
4. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του λιμένα, η λιμενική αρχή/ διαχειριστής έχει την επιλογή να επιβεβαιώσει τον τύπο της θέσης ελλιμενισμού, δηλαδή (i) μέσα στην πόλη, (ii) σε αποβάθρα αφιερωμένη στην κρουαζιέρα (iii) σε επιβατικό τερματικό, (iv) σε εμπορική αποβάθρα.
5. Οι εμπορευματικοί/ εμπορικοί λιμένες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν τη διαθεσιμότητα των αποβαθρών που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς λόγους, μπορούν να εφαρμόσουν ένα σύστημα προτεραιότητας για κάθε κρουαζιερόπλοιο.
6. Σε περίπτωση που μία εταιρεία κρουαζιέρας δεν συμφωνεί στον τύπο της θέσης ελλιμενισμού που της επιβεβαιώθηκε, πρέπει να κοινοποιήσει τυχόν διαφωνία της όχι αργότερα από την πρώτη εβδομάδα του 2018.
7. Το λιμάνι πρέπει να παράσχει εναλλακτικές ημερομηνίες για εναλλακτικούς τύπους θέσεων ελλιμενισμού ή μία δήλωση/ βεβαίωση προτεραιότητας, όχι αργότερα από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2018. Οι εταιρείες κρουαζιέρας που συζητούν την αλλαγή του τύπου της θέσης ελλιμενισμού έχουν προτεραιότητα για τις εναλλακτικές ημερομηνίες που προσφέρονται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018.
8. Αιτήματα που λαμβάνονται μετά την 30ή Νοεμβρίου 2017, δεν θα επιβεβαιώνονται μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2018. Η προτεραιότητα δίνεται στα αιτήματα που λαμβάνονται εγκαίρως και πριν από τη λήξη της προθεσμίας, συμπεριλαμβανομένων των σημείων 4 και 7.
9. Με την επιβεβαίωση της ημερομηνίας προσέγγισης από τον λιμένα, οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν έναν μήνα για να ακυρώσουν την προσέγγιση ή να ζητήσουν αλλαγή στην ημερομηνία της κρουαζιέρας χωρίς ποινή.
10. Η MedCruise ενθαρρύνει τον συστηματικό διάλογο μεταξύ λιμένων και εταιρειών κρουαζιέρας για την καθιέρωση κοινών πολιτικών και κατευθυντήριων γραμμών ακυρώσεων και αλλαγών, που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες κρουαζιέρας μετά από έναν μήνα από την ημερομηνία επιβεβαίωσης της ημερομηνίας προσέγγισης, μεταξύ λιμένων της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Ωστόσο, οι ακυρώσεις ή αλλαγές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα ή περιπτώσεις ανωτέρας βίας δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το σύστημα που εφαρμόζει ο Πειραιάς και η Κέρκυρα δεν διαφέρουν σημαντικά, αλλά πέραν αυτών των λιμένων δεν υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή. «Η Ελλάδα αποτελεί μια εξαίρεση στον γενικό κανόνα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι λιμενικοί οργανισμοί, μέσα και από τη συζήτηση που έχουμε στα πλαίσια της ΜedCruise, έχουν κατανοήσει τη σημαντικότητα του θέματος. Βέβαια, η αρνητική αίσθηση παραμένει και τονίζεται λόγω φαινομένων σε 2-3 λιμένες, όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη, η οποία όμως κάνει αξιόλογα βήματα προς την εφαρμογή ενός σχετικού συστήματος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι και ο Πειραιάς προχώρησε πρόσφατα σε σημαντική αναβάθμιση του δικού του σχετικού προγράμματος, επιτρέπεται να αισιοδοξούμε ότι η εφαρμογή καλών πρακτικών θα γενικευθεί και στη χώρα μας.
Η πρόταση των λιμένων είναι αναλυτική και όπως φαίνεται από την εμπειρία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε όλους τους λιμένες, καθώς καλύπτει το σύνολο των λιμένων, ανεξαρτήτως μεγέθους και χαρακτηριστικών. Η πρόθεση είναι να συνεργαστούμε με τις εταιρείες κρουαζιέρας, αλλά και με την ένωση που τους εκπροσωπεί, την CLIA Europe, ώστε να δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Ευελπιστούμε σύντομα να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λειτουργική πρόταση που θα επιτρέψει να εφαρμόζονται συγκεκριμένες αρχές έγκαιρου καθορισμού των θέσεων ελλιμενισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερους μεσογειακούς λιμένες, προωθώντας την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στον μεσογειακό χώρο», δήλωσε στη «Ν» ο κ. Θάνος Πάλλης.