Bρετανία: Υψηλότερη η οικονομική ανάπτυξη το γ' τρίμηνο

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 12:39

ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ετήσιο ρυθμό των κυβερνητικών εκτιμήσεων, αναπτύχθηκε η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, η βρετανική, το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης του κλάδου της παροχής υπηρεσιών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πλέον της πρόβλεψης της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στις 24 Νοεμβρίου για ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News δεν περίμεναν αυτήν την εξέλιξη. Η τριμηνιαία ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,7%.

Η αύξηση των τιμών κατοικιών, η απασχόληση ρεκόρ και η έκρηξη στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών βοήθησε την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε δύο χρόνια, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού δύο φορές σε τέσσερις μήνες. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα υπάρξει και άλλη αύξηση του κόστους δανεισμού το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της παραγωγής υπηρεσιών οι οποίες αυξήθηκαν 0,8%, μετά την άνοδο των καταναλωτικών δαπανών 0,4%, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

Οι κατασκευές αυξήθηκαν για τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα των εξαγωγών στην Ευρωζώνη, που βοήθησαν στην αύξηση 1,8% των επενδύσεων (αναθεωρημένα στοιχεία), τη μεγαλύτερη μέσα σε ένα έτος. Η βιομηχανική παραγωγή αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο 0,2% από 0,1%.

Ο πληθωρισμός που άγγιξε το 2,7% τον μήνα που πέρασε και τα υψηλότερα επίπεδα των εννέα τελευταίων ετών, θα υποχωρήσει στο 2%, στόχο της τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στα 9,4 δισ. λίρες στερλίνες από αναθεωρημένο έλλειμμα 8,3 δισ. λιρών το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σήμερα. Μικρότερο πλεόνασμα στα έσοδα των επενδύσεων προκάλεσε αύξηση του ελλείμματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα