ΔΕΠΑ: Τριπλασιασμός δυνατοτήτων παροχής φυσικού αερίου με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

Κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ισχύος 15,5 MW, προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 17:14

Τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, που βρίσκονται σε φάση αναβάθμισης, επισκέφθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Στεφάνου, καθώς και οι γενικοί διευθυντές της επιχείρησης.

Προηγήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ, κατά την οποία παιδάκια από το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, με παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της χώρας έψαλαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων.

«Η Ρεβυθούσα», σημείωσε ο κ. Σιούφας, «θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και στη Μεσόγειο και στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση αυτή την εποχή στη χώρα μας, που θα ξεπεράσει τα 48 εκατομμύρια ευρώ και θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες παροχής αεριοποιημένου φυσικού αερίου από το υγροποιημένο αέριο, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις», υπογράμμισε.

Οπως είπε ο υπουργός σχεδιάζεται η ακόμη μεγαλύτερη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας τόσο μέσα από τον ελληνοτουρκικό και τον ελληνοϊταλικό αγωγό, όσο και την επέκταση του φυσικού αερίου σε δεκατρείς νομούς της χώρας, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά, σημαίνει ότι «τα επόμενα χρόνια η ΔΕΠΑ θα σκάβει ολόκληρη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη».

Η Ρεβυθούσα, με τις δύο δεξαμενές της, χωρητικότητας 130.000 κυβικών μέτρων LNG και τη συστοιχία αεριοποιητών που διαθέτει, έχει μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να αεριοποιεί και να προωθεί στο Ελληνικό Σύστημα Φυσικού αερίου, περίπου 220.000 κυβικά μέτρα αερίου ανά ώρα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα κάλυψης των καταναλώσεων αιχμής του συστήματος, όταν αυτές δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το αέριο μέσω αγωγών που εισάγεται από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η αναβάθμιση, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2007, θα τριπλασιάσει σχεδόν το ρυθμό αεριοποίησης LNG και κατ’ επέκταση της έγχυσης αερίου στο εθνικό σύστημα. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτείται κατά 45% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους).

Παράλληλα, έχει εγκριθεί και ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο ΕΠΑΝ του Γ’ΚΠΣ και θα αποτελέσει έργο - γέφυρα με το Δ’ΚΠΣ, η κατασκευή μίας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος 15,5 MW, προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών της εγκατάστασης σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, με παράλληλα οφέλη για την ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα