Συμφωνία της Energean Oil & Gas στο Ισραήλ

23 δισ. κ.μ.: Υπογραφή συμβολαίων με την Dalia Power και την Or Power για προμήθεια φυσικού αερίου
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 14:14
energean.com

Από την έντυπη έκδοση 

Συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στο Ισραήλ υπέγραψε η Energean Oil & Gas Group, εκμεταλλευόμενη το άνοιγμα της ισραηλινής ενεργειακής αγοράς στον ανταγωνισμό.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Energean υπέγραψε συμβόλαια για την προμήθεια έως και 23 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ιδιωτικούς σταθμούς ενέργειας του Ισραήλ από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Tanin και Karish.

Η υπογραφή των συμβολαίων έγινε με την Dalia Power, η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό ενέργειας του Ισραήλ, και την Or Power, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέες μονάδες ενέργειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της Energean. Oι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.

Η Energean αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2016 τις άδειες για τα κοιτάσματα Karish και Tanin από την Delek Group του Ισραήλ, έναντι τιμήματος 40 εκατ. και 108,5 εκατ. δολαρίων αντιστοίχως.

Η Delek και ο εταίρος της, Noble Energy -που μαζί ελέγχουν δύο τεράστια γειτονικά κοιτάσματα φυσικού αερίου- ήταν έως τώρα οι μοναδικές που υπέγραφαν συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Όμως η ισραηλινή κυβέρνηση τις υποχρέωσε να πωλήσουν τα μικρότερα κοιτάσματα Tanin και Karish και να μειώσουν τη συμμετοχή τους στο Tamar, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου του Ισραήλ.

«Η συμφωνία είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς το να φέρουμε ανταγωνισμό και φθηνότερη ενέργεια στην αγορά προς όφελος των Ισραηλινών καταναλωτών και της οικονομίας της χώρας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας.

Η εταιρεία αναμένει την έναρξη της παραγωγής το 2020, όπως αναφέρει το Reuters. Tα δύο κοιτάσματα (Karish και Tanin) διαθέτουν περίπου 68 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποθέματα που ισοδυναμούν περίπου με το ένα πέμπτο του κοιτάσματος Tamar.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα