Τρίτη εβδομάδα απωλειών του γιέν έναντι του ευρώ

Πριν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συσκέψεων της Bank of Japan
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 07:43

ΤΡΙΤΗ εβδομάδα απωλειών οδεύει να κλείσει το γιέν έναντι του δολαρίου, καθώς εικάζεται ότι τα πρακτικά των συσκέψεων της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας κατά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα, θα επιβεβαιώσουν ότι η τράπεζα δεν βιάζεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Το ιαπωνικό νόμισμα, υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ αυτήν την εβδομάδα, μετά την δήλωση του διοικητή της Bank of Japan, Τοσιχίκο Φουκούι, ότι οι τιμές καταναλωτή και οι δαπάνες ήταν κατά κάποιον τρόπο «αδύναμες», δήλωση που έκανε μετά την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25%. Οι εικασίες ότι η Ιαπωνία θα καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια, οδήγησε τους επενδυτές να δανειστούν γιέν για να αγοράσουν νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 118,28 έναντι του δολαρίου στις 12:40 μ.μ. στο Τόκυο, από 118,17 γιέν πριν από μία εβδομάδα στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 155,97 από 155,03 στις 15 Δεκεμβρίου και χθες άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, στα 156,43. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δολάριο θα υποχωρήσει στα 119,50 έναντι του δολαρίου και στα 160 έναντι του ευρώ, τους τρεις επόμενους μήνες.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3186 έναντι του ευρώ από 1,3080 δολ. πριν από μία εβδομάδα, 10% χαμηλότερα για το έτος.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 11% έναντι του ευρώ το 2006, καθώς τα επιτόκια στην Ιαπωνία υστερούν έναντι των αντίστοιχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η τελευταία, αύξησε το κόστος δανεισμού έξι φορές πέρυσι στο 3,5%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δημοσιοποιεί τα πρακτικά των συσκέψεων που πραγματοποίησε στις 31 Οκτωβρίου και στις 15-16 Νοεμβρίου, σήμερα στις 2 μ.μ. στο Τόκυο. Η Bank of Japan, διατηρεί τα χαμηλότερα επιτόκια μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, μετά την αύξησή τους τον Ιούλιο, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα