ΥΠΑΝ: Ανακαλούνται οι αυξήσεις σε δέκα φάρμακα

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 15:30

Ανακλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι αυξήσεις σε δέκα φάρμακα που είχαν εγκριθεί με το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα είναι τα εξής: LONARID-N TABL 20X(400+50+10)MG, AZATHIOPRINE TABL BT 100X50MG, CALCIORAL CHW TAB BT 20X1260MG (500MG CALCIUM), DAONIL TAB 30X5 MG, EVIOL CAPS BT 20X100 MG, ZYLAPOUR TABL FL 30X300 MG, NEOPRIPHEN SPRAY 15 ML, PREZOLON TABL 30X5 MG, SYNALAR OTIC DROPS FL 5ML και TANTUM VERDE SOL 150CC.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ.Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι, μετά από εντολή του, η διεύθυνση Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενήργησε επανέλεγχο στα φαρμακευτικά σκευάσματα που έλαβαν νέες τιμές (αυξήσεις) με το υπ΄ αρ. 2/2006 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Από την έρευνα προέκυψε ότι δέκα φαρμακευτικά σκευάσματα έλαβαν νέα τιμή (αύξηση), ενώ δεν θα έπρεπε να τη λάβουν.

Συγκεκριμένα, μετά τον επανέλεγχο προέκυψε ότι:

- Ενα φαρμακευτικό σκεύασμα, ενώ ήταν αντίγραφο, εκ λάθους χαρακτηρίστηκε πρωτότυπο, ώστε να δικαιούται να λάβει νέα τιμή (αύξηση).

- Εννέα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν πληρούσαν το ενιαίο αντικειμενικό κριτήριο, το οποίο ήταν ότι θα δίνονταν αυξήσεις στο συγκεκριμένο δελτίο φαρμάκων (2/2006) στα φάρμακα εκείνα που δεν είχαν πάρει αύξηση μετά το 1998. Στα συγκεκριμένα φάρμακα όμως είχε δοθεί αύξηση μετά το 1998.

«Οι λόγοι που τα παραπάνω εννέα φαρμακευτικά σκευάσματα έλαβαν αύξηση, ενώ δεν τη δικαιούνταν, είναι η πλημμελής τήρηση των φακέλων στο παρελθόν για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώσεις πληροφορίες, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μεταβολές τιμών. Παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από την υπηρεσία για να συγκεντρωθούν, να ενημερωθούν και να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία χιλιάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου να εκδοθεί το υπ΄ αρ. 2/2006 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθούν τα συγκεκριμένα λάθη», επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μετά από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας εκδόθηκε νέο δελτίο τιμών με το οποίο ανακαλούνται οι αυξήσεις που είχαν δοθεί στα συγκεκριμένα φάρμακα και οι τιμές τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την έκδοση του υπ΄ αρ. 2/2006 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα