Β. Παπανδρέου: «Έκθεση ιδεών» το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2006-2009

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 15:36

Ως «έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2006-2009 της κυβέρνησης, η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου

Όπως αναφέρει η κ. Παπανδρέου:

«1. Είναι ένα κείμενο χωρίς στρατηγική για την οικονομία, χωρίς ξεκάθαρους στόχους για το ρόλο της χώρας μας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η αναπτυξιακή προοπτική λείπει παντελώς, ενώ η σταθερότητα είναι φαινομενική.

2. Το Πρόγραμμα αποκαλύπτει την μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων και την μείωση των άμεσων, ενώ η αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων, έχει υπερβεί κάθε όριο. Επίσης, η μείωση των επενδύσεων οφείλεται στη μεγάλη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

3. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μόνο στα χαρτιά. Δεν γίνεται μνεία για την αύξηση των χρεών των νοσοκομείων, δεν υπάρχουν οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μεγάλων ΔΕΚΟ, δεν αναφέρεται η μετάθεση πληρωμής τόκων πολλών δισ ευρώ για το δημόσιο χρέος στο μέλλον. Επίσης, δεν καταγράφονται οι αμυντικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι, η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα με την δήθεν απογραφή για το θέμα αυτό.

4. Αν εξαιρεθούν οι δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων, και εγγραφούν χωρίς αλχημείες τα έσοδα και οι δαπάνες, το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2005, του 2006 και του 2007 ξεπερνά αυτό του 2004. Παράλληλα, σημειώνεται έκρηξη ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που δείχνει την υποχώρηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

5. Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν ρητορικά σχήματα κενά περιεχομένου. Οι μεγάλες προκλήσεις στην Παιδεία, το Κοινωνικό Κράτος, τη Δημόσια Διοίκηση, τον Αγροτικό Τομέα είναι μπροστά μας. Η μόνη «μεταρρύθμιση» που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα