Ενδείξεις «ζωής» στο αγοραστικό ενδιαφέρον αναζητά το Χ.Α.

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 11:13
UPD:11:14
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να συνέλθει από τη χθεσινή «βουτιά» προσπαθεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσδοκώντας την εμφάνιση ενδείξεων «ζωής» στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.05), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,17% στις 764,73 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 0,24% στις 2.041,28 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 13,05 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,55% στις 725,74 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,66%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,39%, η Eurobank κατά 0,83% και η Attica Bank κατά 2,20%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank διατηρείται σταθερή σε 2,040 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει άνω του 1%, ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Aegean και ΜΕΚΤΑ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 2,45%, της Jumbo κατά 0,95%, των ΕΛΠΕ κατά 1,29% και του ΟΠΑΠ κατά 1,30%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω επιδείνωση, κινούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 23 μονάδες βάσης στο 6,212% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,102%.

Σχολιάζοντας το χθεσινό αρνητικό κλίμα, το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec επισημαίνει τα εξής: «Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε και θα είναι κακό σημάδι να επιστρέψει πάνω από την περιοχή του 6% - 6,2%. Στην παρούσα φάση είμαστε ουδέτεροι για τον Γενικό Δείκτη και διακόπτουμε τις αγορές επαναξιολογώντας την στάση μας ανάλογα με τις εξελίξεις. Επίσης, συστήνουμε μείωση ως και εξαφάνιση της οποιαδήποτε μόχλευσης εμφανίζουν τα μετοχικά χαρτοφυλάκια».

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζει τα παρακάτω: «Μην ξεχνώντας ότι προερχόμαστε από ένα έντονο και αρκετά μακρύ, σε τιμές, ανοδικό ράλι, υπάρχει μέρος επενδυτών που δεν ακολούθησε είτε λόγω δυσπιστίας, είτε λόγω μακροπρόθεσμου ορίζοντα, κάτι που μεταφράζεται σε αναμονή και αγοραστικό ενδιαφέρον σε κάθε αξιόλογη διορθωτική κίνηση.

»Προς το παρόν, κινούμαστε σε υψηλά επίπεδα και τυχόν συνέχιση από εδώ έχει επιθετικό και έντονα κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Για όσους δεν έχουν θέσεις, πρέπει να τονίσουμε, όπως πάντα το λέμε, ότι η Αγορά είναι και θα είναι εδώ να δώσει και πάλι ευκαιρία τοποθετήσεων με καθαρό μυαλό, ενώ παρατηρούμε για άλλη μια φορά ότι τα ανοδικά ράλι συνεχίζονται όταν κανένας δεν θέλει να αγοράσει στην αναδίπλωση αυτών αλλά ψάχνει πάντα τα απόλυτα χαμηλά, τα οποία ποτέ δεν ξανάρχονται».

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, κατά 20,6% αυξήθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Intralot στο α’ τρίμηνο του 2017, με τα συνολικά έσοδα να διαμορφώνονται σε 367,9 εκατ. ευρώ έναντι 305 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε επίπεδο EBITDA, τα κέρδη ενισχύθηκαν κατά 4,3% στα 46,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους περιορίστηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,6%.

Την ίδια ώρα, καθαρά κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2017 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων να ενισχύονται κατά 30% σε 244 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε οριακές ζημιές ύψους 6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 35 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2016. Στην Ελλάδα, οι ζημιές περιορίστηκαν σε 13 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα, αυξημένη τιμή-στόχο στα 10,5 ευρώ (από 8,2 ευρώ προηγουμένως) δίνει για τον τίτλο της Grivalia Properties η Εuroxx, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «overweight». Η αύξηση στην τιμή-στόχο σχετίζεται με τη μείωση του ρίσκου χώρας και την αποκλιμάκωση των spreads.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα